889 resultaten
ID: 83823 | Bouwkundig element
Burg. de Lausnaystraat 40 (Berlare)
Domein aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk op een lage muur, dito poort aan twee pijlers met siervazen. Herenhuis met 19de-eeuwse kern en 20ste-eeuws uitzicht, hoofdzakelijk resultaat van de verbouwingen rond 1942. Lijstgevel onder zadeldak en lager half schilddak met geglazuurde pannen, in eclectische stijl met neoclassicistische en art-decostijlelementen. Tuin met landschappelijke aanleg uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw met folies in cementrustiek, wintertuin, fontein, waterpartijen, bruggetje en dergelijke.
ID: 84677 | Bouwkundig element
Dorp 54 (Berlare)
Aan de straat ingeplant herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen en aanhorigheden, gebouwd in 1870. In 1897 in bezit van notaris L. Van Hemelrijk. Hij vestigde er zijn kantoor en liet de tuin aanleggen en onder meer een neogotische houten gloriëtte bouwen. Rechts naast de achtergevel aansluitende afgeronde constructie met begroeide volière en imitatierots met waterval in cementrustiek met imitatieboomstammen en schijnvenstertje.
ID: 84697 | Bouwkundig element
Hogeweg 9 (Berlare)
Deze woning werd omstreeks 1900 gebouwd als directeurswoning voor de touwfabrikant en latere burgemeester Gustaaf Van den Berghe. Een bijhorende hovenierswoning, kwam in dezelfde periode tot stand. De woning in eclectische stijl is illustratief voor de meest aanzienlijke burgerwoningbouw uit eind 19de – begin 20ste eeuw binnen landelijke woonkernen. De lusttuin bevat diverse tuinfolies in cementrustiek met karakteristieke imitatieboomstammen zoals een volière, een boogbrugje met leuningen over de tuinvijver en drie plantenstandaards.
ID: 84710 | Bouwkundig element
Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.
ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.
ID: 134710 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kamstraat 3 (Bever)
De villa, oorspronkelijk een sober, bakstenen dubbelhuis, werd opgericht in opdracht van brouwer Victor Rigaux-Devroede omstreeks 1894, zie jaarsteen. Tegen de oostelijke perceelsgrens werd een klein koetshuis gebouwd. De villatuin van 60 are uit dezelfde periode, is aangelegd volgens het 'schotelmodel' met gelobd vijvertje, boogbrugje, ondertunneld belvedèreheuveltje en een prieel van goudenregen.
ID: 17185 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Essendreef 2, Zwarte Dreef 1 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Waterburcht gelegen in een uitgestrekt park ten zuiden van de rijksweg Antwerpen-Rijsel, waarin tevens een koetshuis met oranjerie en gietijzeren hangbrug op te merken zijn.
ID: 17639 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.
ID: 200113 | Bouwkundig element
Bierbeekstraat 89-95 (Bierbeek)
Gebouwd in 1911-1912 en na oorlogsschade in 1925 vrijwel volledig gereconstrueerd is het kasteel Vijverhof een vrij laat voorbeeld van een historiserend neoclassicisme.
ID: 300753 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bierbeekstraat 89-95 (Bierbeek)
Neoclassicistisch kasteel met invloeden Lodewijk XVI-stijl, gebouwd tussen 1905 en 1910 in opdracht van ridder Romain de Schouteete de Tervarent en vrijwel volledig gereconstrueerd in 1920-125 door de gebroeders De Keyser uit Heverlee; landhuis met oudere aanhorigheden, waaronder koetshuis, ijskelder en hovenierswoning, omgeven door tuin van circa 4,5 hectare in vroeg-landschappelijke stijl, met aanhorigheden inbegrepen meer dan 7 hectare, aangelegd omstreeks 1800 rond een molenvijver en een huis van plaisantie; enkele zeldzame oude bomen.