89 resultaten
ID: 306657 | Bouwkundig element
Appelmarkt, Astridlaan, Blauwe Nonnenstraat, Boterweegschaalstraat, Citernestraat, Dan. De Haenelaan, Grote Markt, Handboogstraat, Heldenplein, Houtmarkt, Kaatsspelplaats, Noordstraat, Ooststraat, Oratoriestraat, Pannestraat, Paviljoenstraat, Scholasterstraat, Sint-Niklaasplaats, Sint-Walburgapark, Sint-Walburgastraat, Smissestraat, Spaans Kwartier, Vleeshouwersstraat, Witte Kanunnikstraat, Zuidstraat, Zwarte Nonnenstraat (Veurne)
De stadskern van Veurne bewaart een middeleeuws stratenpatroon, waaruit de vroegste stadsontwikkeling nog af te lezen is. Interessante gevelwanden zijn relevant voor de evoluerende stedelijke architectuur, die hier tot de 13de eeuw opklimt.
ID: 16790 | Bouwkundig element
Pannestraat 9-17 (Veurne)
Meisjesweeshuis gesticht door juffrouw Catharina de Geest in 1675 in haar woning in de Pannestraat. De resterende gebouwen van het complex klimmen op tot de 19de eeuw en omvatten een voormalig schoolgebouw, nu opgesplitst in rijhuizen van het enkelhuistype van drie traveeën en twee bouwlagen, en de neoclassicistische puntgevel van de voormalige kapel van 1841.
ID: 16908 | Bouwkundig element
Zwarte Nonnenstraat 28 (Veurne)
Begin 16de eeuw, vestiging van het klooster alhier; vergroot in 1521 en 1523 respectievelijk door aankoop van verschillende huizen en stadsgrond zogenaamd "Ouden Zak". Tot circa 1688, toewijding aan verzorging van zieken, krankzinnigen en weeskinderen; sedert 1640, ook meisjesschool.
ID: 207369 | Bouwkundig element
Keukeldam 17 (Waregem)
Interbellumpand gebouwd in 1931 als weeshuis bij het klooster van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Vincentius a Paolo. Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt het gebouw bij gebrek aan weeskinderen omgevormd tot eerste ziekenhuis van Waregem. In 1952 wordt er een materniteit opgericht.
ID: 84886 | Bouwkundig element
Cooppallaan 128 (Wetteren)
Scheppersinstituut, voorheen gekend als Sint-Barbaragesticht. A. Verhaegen voorzag in zijn ontwerp uit 1876 van het gesticht een typisch middeleeuwse kloosterplattegrond met gesloten vierkante aanleg. In werkelijkheid werd het Sint-Barbaraweeshuis in U-vorm gefaseerd gerealiseerd rondom een vierkante binnenplaats. De semipublieke kapel aan de straatzijde werd als zuidvleugel opgevat. De aansluitende volumes van west- en noordvleugel met toepassing van steile zadeldaken en de sobere neogotische stijleenheid in de geveluitwerking in de geest van de Sint-Lucasneogotiek, getuigen van een visie beantwoordend aan een totaalconcept.
ID: 28213 | Bouwkundig element
Kortrijkstraat 56-60 (Wortegem-Petegem)
Het burgerhuis, opklimmend tot 1790, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid tot klooster met pensionaat en weeshuis. Het deels door een taxushaag omgeven domein omvat onder meer de 20ste-eeuwse kloostertuin en hoogstamboomgaard.
ID: 75948 | Bouwkundig element
Kerkstraat 64 (Zelzate)
Klooster en scholencomplex, eerste oprichting in 1853, huidige klooster ondergebracht in kasteeltje met latere toevoegingen van weeshuis, neogotische kapel en schoolgebouwen.
ID: 45276 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 1 (Zwalm)
Kloostergebouwen opgesteld in U-vorm rondom begraasde binnenplaats, linkse vleugel van 1890 met kloosterkapel, rechtse vleugel heropgebouwd in 1893, nieuwe straatvleugel van 1957.
ID: 81330 | Bouwkundig element
Rodewilgenstraat 6 (Zwevegem)
Meisjesschool met klassenvleugel in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken en lage vleugel met centrale poortdoorgang geeft uit op binnenplein.