Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

88 resultaten


ID: 84974 | Bouwkundig element

Brouwerijsite Meganck

Korte Massemsesteenweg 36-38 (Wetteren)
Burgerhuis van 1881 gebouwd in opdracht van fabrikant J. Vercauteren. Later ingericht als brouwerswoning. In binnenblok gelegen brouwerijgebouw, opgericht in 1873, met achterliggende grote tuin. Achteraan gelegen hoptoren met vierkante plattegrond. Twee links aan de straat aanpalende huizen van circa 1927 in opdracht van brouwer J. Meganck gebouwd als woonhuis en herberg naar ontwerp van bouwmeester O. De Vuyst.


ID: 85199 | Bouwkundig element

Hoeve

Westremstraat 87 (Wetteren)
Hoeve van het semigesloten type met voornamelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw daterende bedrijfsgebouwen en later vernieuwde woning, teruggaand op een oudere hoeve. Erf met voortuin aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk op bakstenen voet en tussen gemetste hekpijlers.


ID: 14556 | Bouwkundig element

Brouwerij De Swerte Arend

Dorp 13 (Zandhoven)
Brouwerij gelegen binnen zelfde omgrachting als nummer 11 "De Hemel"; geheel van gebouwen rondom een gekasseid erf. Het woonhuis dateert mogelijk van 1648.


ID: 209960 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Hille

Oude Ieperweg 32 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een deels bekiezeld, deels gekasseid erf met in het midden een mestvaalt afgezet met bakstenen muurtjes. De bebouwing op deze site klimt in ieder geval op tot het begin van de 16de eeuw en is afgebeeld op Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Het huidige woonhuis gaat vermoedelijk terug tot de 18de eeuw. De huidige bijgebouwen dateren ten vroegste uit de 19de eeuw zoals te zien op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Daarna worden een aantal landgebouwen bijgebouwd, voornamelijk achter het woonhuis. Schuur en stal zijn later ver- of herbouwd en vergroot. Imposant woonhuis met twee traveeën brede, hoge opkamer. Schuurstalvolume ten westen van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken.


ID: 209968 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Hof van Steelant

Rijselsestraat 17 (Zedelgem)
Historische hoeve, oorspronkelijke woonplaats van de oudst gekende heren van Loppem, de familie van Steelant, en zo teruggaand op een site met omwalde opperhof-neerhofstructuur minstens uit de 13de eeuw. De huidige bebouwing gaat terug op het neerhof dat zich eertijds binnen de buitenste omwalling bevindt; hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een metalen hekken gevat in bakstenen pijlers. Breed bakstenen woonhuis, vermoedelijk uit eind 18de of vroeg 19de eeuw, met stal ten noorden aangebouwd circa 1900. De monumentale dwarsschuur en de stal gaan vermoedelijk terug tot het eind van de 18de eeuw. De buitenste omwalling wordt gemarkeerd door een rij knotbomen.


ID: 40967 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Hoogstraat 117 (Zemst)
Boerenhuisje (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag van vier traveeën en zadeldak (pannen), uit begin 19de eeuw.


ID: 40987 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Spiltstraat 61 (Zemst)
Langgestrekte hoeve onder zadeldak (pannen) waarvan het schuurgedeelte nog de lemen wanden op een gevlochten rieten constructie en de poort in stijl- en regelwerk met uitstekende ankerbalken behoudt.


ID: 9852 | Bouwkundig element

Schaliënhof

Paddestraat 26 (Zottegem)
Bakstenen gebouwen, deels witgekalkt op grijze plint en soms belijnd met speklagen van zandsteen onder meer ten noordwesten; afdekking door middel van zadeldaken en gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt.