Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1850 resultaten


ID: 305943 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Steenbakkersdam (Beerse)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken als onderdeel van de 'Turnhoutkanalstellung'.


ID: 305946 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Steenbakkersdam (Beerse)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken als onderdeel van de 'Turnhoutkanalstellung'.


ID: 305938 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Vaartstraat (Beerse)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken als onderdeel van de 'Turnhoutkanalstellung'.


ID: 10043 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof van Rameyen

Rameyenstraat 4-5 (Berlaar)
Omgracht domein, vanaf de Rameyenstraat toegankelijk via een kastanjedreef vanaf ingangspoort naar poortgebouw, driehoekig neerhof met aan noord- en westzijde de 18de-eeuwse hoeve- en dienstgebouwen. Omgracht kasteel, vermoedelijk uit de 18de eeuw, in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Complex voorts omgeven door landschapspark.


ID: 306075 | Bouwkundig element

Bunkers KW-linie Vlaams-Brabant

Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Tervuren (Vlaams-Brabant)
Deel van de verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver, gebouwd in 1939 om België te beschermen tegen een Duitse inval.


ID: 300138 | Landschappelijk geheel

Valleien van Dijle en Laan ten zuiden van Leuven

Korbeek-dijle (Bertem), Huldenberg, Neerijse, Ottenburg, Sint-Agatha-Rode (Huldenberg), Heverlee (Leuven), Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee), Overijse (Overijse)
De ‘Valleien van Dijle en Laan ten zuiden van Leuven’ beslaat zo’n 2067 ha. Het gebied omvat de vallei van de Dijle stroomopwaarts van Leuven tot aan de grens met Wallonië in Ottenburg, en de vallei van de Laan, van haar monding in de Dijle tot aan de taalgrens in Tombeek. De Dijle is een rivier met oeverwallen en komgronden en met een nog bijna natuurlijke, sterk meanderende loop in een vaak kleinschalig beemdenlandschap met bosjes en struwelen. De aanwezigheid van water in rivieren en vijvers en een grote variatie aan vegetaties met botanische waarde karakteriseren deze valleien die ook ornithologisch van groot belang zijn. Doorheen de valleien vind je kastelen, speelhoven, priorijen en vierkantshoeves, maar ook industrieel-archeologisch relicten van oude spoor- en tramwegen en een sanatorium met modernistische architectuur en tuinaanleg.


ID: 41513 | Bouwkundig element

Kasteel van Leefdaal

Boskee 9-11, Slagberg (Bertem)
Heerlijkheid Leven dale, vermeld in de 12de eeuw; van 1410 af eigendom der de Merodes. Feodale burcht ter plaatse van het huidige gebouw.


ID: 210647 | Bouwkundig element

Communicatiebunker C36

Hoogveldbaan (Bertem)
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd een communicatiebunker gebouwd in de holle weg. De bunker maakte deel uit van de militaire verdedigingsgordel tussen Koningshooikt en Waver.


ID: 305347 | Bouwkundig element

Duitse bunkerlinie Westabschnitt

Beveren, Haasdonk, Vrasene (Beveren), Bazel (Kruibeke), Steendorp (Temse)
De 'Westabschnitt' is een Duitse bunkerlinie uit de Eerste Wereldoorlog, die werd aangelegd als onderdeel van de 'Stellung Antwerpen'. De bunkerlinie is ongeveer twaalf kilometer lang en situeert zich tussen de Schelde stroomopwaarts, ter hoogte van Fort Steendorp (Temse) tot de polders van Beveren.


ID: 305291 | Bouwkundig element

Duitse observatiepost

Bankstraat (Beveren)
Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Westabschnitt'.