Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1968 resultaten


ID: 91406 | Bouwkundig element

Herberg Hertogh van Brabant

Roeselarestraat 55 (Kortemark)
Voormalige herberg "HERTOGH VAN BRABAND" zie houten naambord. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) is als dusdanig reeds een volume aangeduid. Volgens het kadaster wordt het huis volledig herbouwd in 1853, door weduwe Caroline Hoorelbeke. In 1870 wordt een landgebouw bijgebouwd door notaris Verlez uit Moorslede. In 1886 wordt het huis vergroot door brouwer Clement Cappelle uit Staden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn in de herberg Duitsers ingekwartierd. In de schuur richten zij een keuken in, voor de schouw maakten ze een - nu dichtgemetseld - gat in de linker zijgevel.


ID: 91407 | Bouwkundig element

Hoeve

Roeselarestraat 61 (Kortemark)
Hoeve met enkel bewaard huis aan de straat, mogelijk voormalige herberg. De woning is in kern afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1827) als eigendom van werkman Frans Hinnion uit Zarren. Het huis wordt volgens het kadaster achtereenvolgend vergroot in 1841 en in 1870. Ook in 1870 wordt achteraan een vrijstaand bakhuisje gebouwd (heden afgebroken) in opdracht van toenmalig eigenaar brouwer Defebure-Schottey.


ID: 91259 | Bouwkundig element

Herberg De Korte Wandeling

Staatsbaan 181-187 (Kortemark)
Herberg "De Korte Wandeling". Het huis wordt circa 1843 gebouwd door de Handzaamse brouwer Vanmiddelem. In 1864 wordt een deel van het gebouw omgevormd tot smis. In 1875 wordt er haaks op de herberg een magazijn en 'suikerdrogerij' bijgebouwd. In 1906 wordt het magazijn en de 'suikerdrogerij' omgevormd tot vier huisjes.


ID: 91441 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Stadenstraat 82 (Kortemark)
Hoekhuis, voormalige herberg. Volgens het kadaster in 1854 opgetrokken door de Zarrense brouwer F. Schottey. Verankerde gele baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen) + afgeschuinde hoektravee.


ID: 91079 | Bouwkundig element

Herberg De Hertog van Brabant

Stationsstraat 7 (Kortemark)
Beeldbepalend 19de-eeuws hoekpand met afgeschuinde hoektravee. Rode baksteenbouw van drie traveeën (Stationsstraat) + hoektravee + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken met afgesnuite hoek (rode mechanische pannen).


ID: 91315 | Bouwkundig element

Herberg Den Vliegende Boomgaard

Steenstraat 87 (Kortemark)
Vrijstaande woning uit de jaren 1920. Links, onverharde erfoprit. Verankerde rode baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen) met brede dakoverstek.


ID: 91328 | Bouwkundig element

Herberg  't Hof van Commerce

Vladslostraat 26 (Kortemark)
Laag hoekpand, volgens kadastergegevens opgetrokken in 1897 door de Handzaamse brouwer Prosper Pattyn. Haaks volume langs de Steenstraat volgens het kadaster bijgebouwd in 1911. Het kadaster registreert een reconstructie van het gebouw in 1921 na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar de toestand in situ wijst eerder op beperkt herstel van het bestaand gebouw.


ID: 91458 | Bouwkundig element

Herberg In Zarren Linde

Zarren-Lindestraat 30 (Kortemark)
Herberg gelegen op het gehucht "Zarren-Linde", heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De herberg gaat minimaal terug tot 1748. Rode baksteenbouw onder gemansardeerd zadeldak (rode mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel en korfbogige ontlastingsboog (ingevuld in visgraatverband) of strek.


ID: 91478 | Bouwkundig element

Herberg De Barrière

Zarrenstraat 13 (Kortemark)
Hoekhuis vermoedelijk daterend uit de jaren 1920. Voorheen herberg "De Barrière", zie spooroverweg. Verankerde gele baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Gebruik van rode baksteen voor invulling linker zijgevel (gedeeltelijk) en achtergevel.


ID: 32252 | Bouwkundig element

Voormalige langgestrekte hoeve

Bredeweg 44 (Kortessem)
Voormalige langgestrekte hoeve, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, lange tijd fungerend als tramhalte en herberg.