Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 16283 | Bouwkundig element

Vissershuisje met bakhuis

Sportlaan 7 (De Panne)
Vlak achter de duinen van het gemeentelijk reservaat "Oosthoek", haaks op de straat ingeplant vissershuisje met voorliggend bakhuis (nok loodrecht op het huis) en geplaveid erf; laatst genoemde gemarkeerd door vierkante hekpijlers met bekronende siervazen en ijzeren hek.


ID: 16234 | Bouwkundig element

Landhuis

Veurnestraat 195 (De Panne)
Neo-Vlaams-renaissancistisch getint kasteeltje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, ter vervanging van voormalige herenhoeve zogenaamd "Duinenhof"; toevoeging van een linker- en rechtervleugel in 1913 naar ontwerp van architecten A. en A. Dumont (De Panne); gelegen midden een park.


ID: 38473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grand Noble

Baron de Gieylaan 163-169, 163A, 167A, 165A (De Pinte)
Heraanleg van park en vijver, koetshuizen ten westen van het landhuis en nieuwe dreef naar de huidige Baron de Gieylaan en de Kortrijksesteenweg, uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de jaren 1850 slopen van het landhuis en vervangen door het huidige neoclassicistisch kasteel, voltooid circa 1860. Huidig kasteeldomein met prachtig aangelegd park, koetshuizen en hovenierswoning gelegen te midden van landerijen begrensd door de Baron de Gieylaan, Keistraat, Klossestraat en spoorweg Gent-Kortrijk, met drie eerstgenoemde straten verbonden door dreven.


ID: 38469 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Baron de Gieylaan 19 (De Pinte)
Burgerhuis, voorheen met stokerij Martens, later maalderij, in omsloten tuin met ijzeren hekken. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1900.


ID: 38470 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Baron de Gieylaan 98 (De Pinte)
Hoeve op met gras begroeid erf, ijzeren hek aan betonnen pijlertjes. Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden, gewitte schuur onder zadeldak.


ID: 38474 | Bouwkundig element

Hoeve

Berkenlaan 24 (De Pinte)
Achterin gelegen voormalige hoeve met woonhuis van elf traveeën onder zadeldak met klokkenstoel, minstens opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Ten noorden, stallen van vijf traveeën met gewitte gevels onder zadeldak, voorzien van jaarsteen 1888. Achterin tuin, bakhuis en ijskelder onder beboomde heuvel. De toegangsdreef vanaf de Berkenlaan wordt afgesloten met een smeedijzeren hekken, zwart geschilderd met vergulde punten.


ID: 38511 | Bouwkundig element

Goed ter Craeynest

Boeregemstraat 27 (De Pinte)
Voormalig neerhof van het kasteel van Boeregem, gelegen ten zuidoosten, binnen dezelfde omwalling. Semigesloten hoeve op deels gekasseid erf met mestvaalt. Toegang in het oosten via brug en ijzeren hek aan begroeide pijlers. Ten noorden, woonhuis van tien traveeën onder zadeldak, minstens uit de 18de eeuw.


ID: 38478 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bommelstraat 68 (De Pinte)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen op deels verhard erf met afzonderlijk omhaagde moestuin ervoor en ijzeren hek aan bakstenen pijlers.


ID: 38479 | Bouwkundig element

Hoeve

Bosstraat 1 (De Pinte)
Omhaagd hoevetje op beboomd en met gras begroeid erf; ijzeren hek tussen gewitte pijlers onder zadeldakjes. Woonhuis van zes + vijf staltraveeën onder zadeldak met links aandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw. Aanleunende aardappelkelder onder begroeid lessenaarsdak links.


ID: 38513 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorp (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.