Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 27970 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Holandstraat 9 (Maarkedal)
Grote en opvallende gesloten hoeve met fraaie verheven inplanting aan rechte straathoek. Lange boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag met brede korfbogige toegangspoort. Dwarsschuur onder kunstleien schilddak, vermoedelijk uit de 18de eeuw en grotere bakstenen dwarsschuur onder zadeldak en ten slotte bakstenen stalvleugel van 1947. Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima gebouwd in 1953.


ID: 27865 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Hollebeek 5 (Maarkedal)
Bakstenen boerenwoning van vijf traveeën onder rechts afgewolfd pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Twee markante linden aan de toegang van de ondiepe omhaagde voortuin, tegenover de voordeur.


ID: 27929 | Bouwkundig element

Hof De Temmerman

Kabuize 2 (Maarkedal)
Semigesloten hoeve, vroeger naar verluidt zogenaamd Hof De Temmerman naar de familie die de hoeve oprichtte in het tweede kwart van de 19de eeuw. Ten zuiden, boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag en met getoogde muuropeningen.


ID: 27932 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kapelleberg 16 (Maarkedal)
Hoeve van het gesloten type, naar verluidt voorheen pachthof van de abdij van Maagdendale te Oudenaarde. Merendeels gewitte bakstenen hoeve voorheen met U-vormige aanleg, deels opklimmend tot de 18de eeuw; aangepast en uitgebreid in de loop van de 19de eeuw tot gesloten hoeve.


ID: 27933 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Thont

Kapelleberg 23 (Maarkedal)
Boven op de Kapelleberg ingeplante hoeve met vrijstaand zuidelijk georiënteerd boerenhuis uit 1760 op lage terp, tegenover langwerpig rechthoekig erf met mestvaalt en ommuurde mestpoel in het zuidelijke gedeelte naast de stallen.


ID: 27975 | Bouwkundig element

Hoeve

Keistraat 1A (Maarkedal)
Bakstenen gebouwen opgesteld in U-vorm geopend aan de straat met ten noordwesten achterin gelegen woning parallel aan de straat. Boerenwoning van zes traveeën onder kunstleien zadeldak, met voorkomen uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 27978 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Keizerrei 12 (Maarkedal)
Vrij grote gesloten hoeve in baksteenbouw uit midden 19de eeuw, opgericht ter vervanging van oudere hoeve. Grotendeels gekasseid langwerpig vierhoekig erf. Ten noorden, boerenwoning van acht traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak. Vroegere knechtenwoning van anderhalve bouwlaag in twee linker traveeën van noordoostvleugel.


ID: 27976 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Keizerrei 6 (Maarkedal)
Hoeve in straatbocht, gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw ter vervanging van bestaande hoeve. Zijwaarts, afhellend gekasseid en onregelmatig vierhoekig erf. Ten noordwesten, achterin gelegen bakstenen boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak.


ID: 27866 | Bouwkundig element

Site van watermolen De Cleye of Ten Elzas

Kleistraat 2-4 (Maarkedal)
Site van de nu vrijwel geheel verdwenen watermolen De Cleye aan de rechter oever van een bijbeek van en naast de Holbeek. In oorsprong oude watermolen reeds vermeld in 1571 als pachtmolen van jonkheer Jan van Ladeuze. Ten noordoosten, hoeve minstens opklimmend tot begin 19de eeuw met wijzigingen uit de tweede helft van de 19de eeuw en in midden 20ste eeuw sterk aangepast voormalig molenaarshuis.


ID: 27937 | Bouwkundig element

Hoeve en Onze-Lieve-Vrouwekapel

Kloosterstraat 11 (Maarkedal)
Hoeve met schuin ingeplante boerenwoning van zes traveeën en rechts aansluitende vroegere staltravee, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw; recent aangepast omwille van veralgemeende woonfunctie doch met behoud van menig typisch bouwkenmerk. Aan de straat, naast de erftoegang, rechthoekige gewitte bakstenen open wegkapel, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.