Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 89004 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gevaerts-Zuid 41 (Beernem)
Kleine boerenarbeiderswoning met bijhorende stal aan de straatzijde. Gedeeltelijk weergegeven op primitief kadasterplan van 1830. Woonhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint.


ID: 89005 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gevaerts-Zuid 42 (Beernem)
Voormalige hoeve, oorspronkelijk bestaande uit losse bestanddelen. Enkel het boerenhuis is bewaard gebleven. Boerenhuis met 19de-eeuws uitzicht, doch vermoedelijk met een oude kern.


ID: 89006 | Bouwkundig element

Dorpswoning met smidse

Gevaerts-Zuid 50 (Beernem)
Vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met geïntegreerde stalling/smidse van één bouwlaag, gebouwd in 1882 in opdracht van hoefsmid Godderis.


ID: 89007 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gevaerts-Zuid 52 (Beernem)
Lage boerenarbeiderswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Voormalig Gevaertsschooltje, een klein gemengd lager schooltje voor de kinderen van de wijk Gevaerts. Het huidige volume staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830 als een kleine tweedelige woning. Volgens het kadaster wordt de woning in 1862 vergroot en wordt er een schooltje en een woongelegenheid voor een onderwijzer ingericht.


ID: 89008 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gevaerts-Zuid 53 (Beernem)
Lage boerenarbeiderswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Links een lager volume met volledig blinde gevel aan de straatzijde, mogelijk smidse. Verankerde baksteenbouw met gecementeerd parement. Rechthoekige muuropeningen met bepleisterde en beschilderde latei. Deels behouden schrijnwerk. Bijhorende achterliggende stalling en bakhuisje.


ID: 89009 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gevaerts-Zuid 54 (Beernem)
Tweewoonst van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Het huidige volume staat weergegeven als een tweewoonst op het primitief kadasterplan van circa 1830, maar is wellicht ouder volgens weergave op de kaart van Ferraris (1770-1778).


ID: 89010 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gevaerts-Zuid 55 (Beernem)
Eéngezinswoning, oorspronkelijk gebouwd als een tweewoonst in 1871 met links een geïntegreerde stal. Verankerde baksteenbouw met gecementeerd parement. Uitbreiding van de rechterwoning met een bijkomend volume aan de rechterzijde en een achterliggend nutsgebouwtje circa 1901.


ID: 89220 | Bouwkundig element

Huis Govaert

Govaertstraat, J. Creytensstraat 2, Sijselestraat 1, 1A (Beernem)
Imposant herenhuis bestaande uit een hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, geflankeerd door een lager volume van één travee en een volume van twee traveeën telkens onder pannen zadeldak. De gebouwen kwamen fasegewijs tot stand met uitbreidingen in tweede helft 19de eeuw en eerste helft 20ste eeuw. De tuin, aan de J. Creytensstraat afgesloten met een sierlijk gietijzeren hekwerk, was voorzien van een lange inrit vanaf de Govaertstraat, afgesloten met een toegangshek tussen roodbakstenen pijlers met arduinen gelede topbekroning; in dezelfde as een tweede toegang aan de Sijselestraat.


ID: 89011 | Bouwkundig element

Hoeve 't Groot Kerkegoed

Halvemaanstraat 8 (Beernem)
Grosso modo met huidige gebouwenconfiguratie weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Erftoegang geflankeerd door twee hekpijlers. Linker pijler met ingewerkte beeldnis. Boerenwoning met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Geïntegreerde stal, een lager volume van verankerde rode baksteen. Vrijstaande schuur en stal van verankerde rode baksteen onder een pannen zadeldak.


ID: 89014 | Bouwkundig element

Tweewoonst

Heirweg 14-15 (Beernem)
Tweewoonst opgetekend op het primitief kadasterplan van circa 1830. Boerenhuis evenwijdig met de straat gebouwd als een tweewoonst van telkens drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, opgevat als een verankerde, witgeschilderde baksteenbouw.