Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 27763 | Bouwkundig element

Hof Blancke

Kelderstraat 3 (Oudenaarde)
Semigesloten hoeve rond vierkant gekasseid erf, in kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw en aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken, dienstgebouwen met gewitte gevel met tandlijst op gepikte plint. Boerenwoning van twee + acht traveeën en één bouwlaag, wagenhuis uit de 19de eeuw, dwarsschuur met gedichte rechthoekige veldpoorten en bakhuis.


ID: 27764 | Bouwkundig element

Hoeve 't Rietenhuis

Kelderstraat 9 (Oudenaarde)
Volledig omhaagde kleine voormalige hoeve in U-vorm minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw met verankerde gewitte gevel op grijsgekalkte plint onder zadeldaken.


ID: 27639 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis en bijgebouw

Kerkgate 17-19 (Oudenaarde)
Achterin gelegen boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Links haaks ingeplant aan de straat palend bakstenen bijgebouw met wagenhuis en vroegere paardenstallen onder pannen zadeldak. Blinde en gedichte korfbogenrij met bogen aanzettend op pilasters. Sterk aangepaste achter- en zijgevels en functiewijziging.


ID: 27416 | Bouwkundig element

Herberg

Kerzelare 94 (Oudenaarde)
Boerenwoning vermoedelijk uit de 18de eeuw met gecementeerde en aangepaste gevel voorzien van vernieuwde rechthoekige vensters en centrale rechthoekige deur onder zadeldak.


ID: 27418 | Bouwkundig element

Hoeve

Kerzelare 98 (Oudenaarde)
Hoeve, vermoedelijk uit de 19de eeuw. Boerenwoning met parallel dienstgebouw, ingeplant loodrecht op de straat en bedevaartweide. Volgens archieffoto's begin 20ste eeuw nog gedeeltelijk met strodak.


ID: 27421 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kezelfort

Kezelfort (Oudenaarde)
Het Kezelfort is een 9 hectare groot fort van de vesting Oudenaarde, gebouwd tussen 1822-1824 als onderdeel van de Wellingtonbarrière. Het is het enige fort in de geschiedenis van Vlaanderen dat met een tegenmijnstelsel werd uitgerust. Nadat het fort vanaf 1850 buiten gebruik werd gesteld, bouwde een welgestelde familie een uitkijktoren op de voormalige fortgronden.


ID: 27376 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Koestraat 49 (Oudenaarde)
Achterin en schuin ingeplant boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen), met oude kern, aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Voortuintje afgesloten door ijzeren hek op bakstenen voet tussen vierkante pijlers.


ID: 27378 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortrijkstraat 378 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een gekasseid erf. IJzeren toegangshek tussen vierkante gewitte pijlers onder piramidevormige bekroning links van het woonhuis. Boerenwoning van vijf en vier traveeën, deels onder mank zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 27797 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg In Den Akker

Kouterstraat 46 (Oudenaarde)
Hoeve en herberg, vermeldenswaardig als behouden volkscafé. Boerenwoning van vijf traveeën onder pannen zadeldak, in oorsprong waarschijnlijk nog opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw met latere aanpassingen.


ID: 27798 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kouterstraat 57 (Oudenaarde)
Achterin gelegen en voorheen omgrachte, verzorgde grote bakstenen hoeve van het semigesloten type met deels gekasseid erf, bereikbaar via een lange verharde rechte toegangsweg en nog steeds omringd door een weids areaal landbouwgronden. 18de-eeuws boerenwoning van zeven traveeën en aanpalende vleugel met paardenstallen en brede korfboogvormige toegangspoort. Drie bakstenen bedrijfsvleugels voornamelijk met stallen, grotendeels uit de 19de eeuw en 18de-eeuws afzonderlijk bakhuis.