Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 40358 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Nederbeertstraat (Pepingen)
Homogeen classicistisch gebouw van baksteen en arduin, ingeplant op een opgehoogd en ommuurd kerkhof, en daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw


ID: 40371 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Theodardus

Ring (Pepingen)
Kerk met romaanse toren opklimmend tot de 11de eeuw maar verhoogd begin 19de eeuw, neoclassicistisch schip van 1838, koor en sacristieën uit 1927, ingeplant binnen het ommuurd voormalig kerkhof, in de kerk een orgel van 1841.


ID: 40382 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Zwarte Molenstraat (Pepingen)
Neogotische constructie van 1875 ter vervanging van een ouder gebouw waarvan de zandstenen onderbouw als sokkel aan de westkant werd hergebruikt, gelegen binnen ommuurd kerkhof, in de kerk orgel van 1856.


ID: 212288 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Egemsdorpsplein (Pittem)
Gelegen aan zuidzijde van het Egemsdorpsplein. De begraafplaats is gegroeid uit het oude kerkhof dat zich rond de op deze plaats gelegen kerk bevond.


ID: 211763 | Bouwkundig element

Gemeentelijke Begraafplaats

Koolskampstraat (Pittem)
Gelegen ten westen van de dorpskern. Ingewijd in 1807, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was. In 1886 wordt een oudere calvarie uit 1828 vervangen door een beeldhouwwerk door de Brugse Hendrik Pickery. In 1899 wordt een kerkhofkapel gebouwd.


ID: 135152 | Landschappelijk geheel

Bossen tussen Sint-Jan-ter-Biezen en Sint-Sixtusabdij

Krombeke, Poperinge, Proven, Watou (Poperinge), Westvleteren (Vleteren)
Dit gebied is gelegen op een interfluviale kam die door talrijke dalhoofden wordt aangesneden. Tijdens de vroege middeleeuwen was de gehele kam bebost. Momenteel resten er kleinere loofboscomplexen die niet meer op elkaar aansluiten. Ze worden omringd door een mozaïek van wei- en akkerlanden. De aanwezige hoeves zijn sterk verspreid en en bestaan veelal uit enkele losstaande bakstenen gebouwen met resten van een middeleeuwse walgracht. In het gebied liggen de kasteeldomeinen De Lovie en Couthof met elk hun omringend park. In het gebied zijn nog verschillende sporen van de Eerste Wereldoorlog waaronder een legerbarak en een begraafplaats. De Sint-Sixtusabdij in het uiterste noordoosten van dit gebied is een trappistenabdij gesticht in 1831 waar nog steeds trappist gebrouwen wordt.


ID: 135166 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Vleterbeek en omgeving

Poperinge (Poperinge)
Dit gebied omvat de smalle beekvallei van de Vleterbeek tussen Abele en Poperinge en een klein deel van de vallei van de Winterbeek. De Vleterbeek heeft een zeer natuurlijke kronkelende loop met natuurlijke oeverprofielen. Langs de beek staan bomen en struiken die de loop visueel accentueren in het landschap. Bijna het gehele gebied ligt onder open akkerland gekenmerkt door een strook- tot blokvormige percelering. Door de afwezigheid van perceelsrandbegroeiing heeft dit landschap een vrij open karakter dat onderbroken wordt door de hopakkers die voor een visuele begrenzing zorgen.


ID: 31302 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Victor met kerkhof

Alexisplein (Poperinge)
Gotische hallenkerk ter vervanging van het romaans bedehuis, omgeven door een omhaagd kerkhof met militaire ereperken. De kerk brandde volledig af in 1802, enkel de torenvoet bleef overeind. In 1806 werd de kerk gedeeltelijk herbouwd in de vorige staat; later in de tweede helft van de 19de eeuw volgden verstevigings- en aanbouwwerken. Gele baksteenbouw met hergebruikte ijzerzandsteen van de romaanse kerk.


ID: 31272 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Andreas Verbrigghestraat (Poperinge)
Georiënteerd bedehuis te midden van een omringend kerkhof, met als patroonheilige de Heilige Blasius. Oorspronkelijk was dit een romaanse kerk, heden is het een laatgotische hallenkerk: het oostelijk gedeelte dateert uit het begin van de 15de eeuw; de kruisingstoren uit de 16de eeuw. Tijdens de beeldenstorm werd het bedehuis gedeeltelijk vernield, nadien hersteld. Restauratie van de kerk volgde in 1731. Volledig hersteld in 1971-1977.


ID: 200988 | Bouwkundig element

Reninghelst New Military Cemetery

Baljuwstraat (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De rechthoekige, ommuurde begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' op een geplaveid terras, een schuilgebouw en vijf perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.