Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 35244 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Kerkakkerstraat 2A (Deinze)
Voormalige tweegezinswoning in een met gras begroeid erfje uitziend op de spoorweg; 1763 gedateerde moerbalk in de huiskamer. Voorheen twee woningen van één bouwlaag met vier en twee traveeën en twee later toegevoegde traveeën links.


ID: 35091 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kerrebroek 27 (Deinze)
Blauwgeschilderde dorpswoning en aangebouwde maalderij.


ID: 213701 | Bouwkundig element

Vlasroterij

Koffiebeekstraat 7 (Deinze)
Het gebouw dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. L-vormig volume enerzijds bestaande uit een westelijke grote vlasschuur en anderzijds een oostelijk bakstenen volume, wellicht magazijn en turbinezaal, en daarnaast een betonnen volume van rond 1940 met de koudwater- en warmwaterrootbakken met bijhorende stookplaats.


ID: 38210 | Bouwkundig element

Hoeve

Kortrijksesteenweg 489 (Deinze)
Op de grens met Machelen, aan de steenweg ingeplante hoeve met vroegere landbouwstokerij en U-vormig ingeplante dienstgebouwen. Links van het woonhuis ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met ezelsrugje. Op de figuratieve kaart van het landboek van Petegem van 1778 opgetekend met woonhuis aan de straatkant en flankerende bijgebouwen.


ID: 38163 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Lange Akkerstraat 28 (Deinze)
Alleenstaand dubbelhuis met omringende tuin, volgens landboek gebouwd tussen 1766 en 1789 door pastoor van Landeghem. Midden 19de eeuw oprichting in zolder van een modelwerkhuis voor fabricatie van elastieken weefsel, bretellen en kousenbanden. Van 1865 tot 1917 werd in de dienstgebouwen achteraan eveneens een brouwerij opgericht.


ID: 35105 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Langemunt 15 (Deinze)
Verbouwde woning met nieuwe bakstenen gevelbekleding en ordonnantie. Sporen van muurvlechtingen in de linker zijgevel wijzen op een oude kern. In 1864 inrichting van een blauwververij in de achteraanbouwsels.


ID: 38254 | Bouwkundig element

Dorpswoning en stoommaalderij

Leernsesteenweg 286-290 (Deinze)
Alleenstaand woonhuis en voormalige stoommaalderij voor bloem en cichorei daterend van 1873. Woonhuis met dubbelhuisopstand, vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Rechts aan het woonhuis aanleunende voormalige stoommaalderij, eind 19de eeuw omgevormd tot woonhuis. Bakstenen diephuis met verhoogde begane grond.


ID: 38102 | Bouwkundig element

Graanstokerij Filliers

Leernsesteenweg 5 (Deinze)
Gebouw van negen traveeën en één bouwlaag onder mansardedak, in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Erachter gelegen stokerijgebouw en vroegere stallen van de hoeve. Bakstenen stokerijgebouw met vier bouwlagen onder zadeldak met laaddeur met hijsbalk voor de graanzolder. Erachter rijpingsmagazijn en hoge ronde bakstenen schoorsteen op vierkante sokkel van de stoommachine.


ID: 38103 | Bouwkundig element

Café In het Molenhuis met molenaarswoning en maalderij van de oude Rekkelingemolen

Leernsesteenweg 9 (Deinze)
Voormalig café zogenaamd "In het Molenhuis" met molenaarshuis en maalderij van de oude zogenaamd "Rekkelingemolen", een houten staakmolen met molenkot voor 150 zakken, gedateerd 1717 en afgebroken in 1941.


ID: 35375 | Bouwkundig element

Gebouwen bij Heirenthoekmolen

Maalderijstraat (Deinze)
Vervallen gebouwen eertijds horend bij de houten korenwindmolen zogenaamd "Heirenthoekmolen", opklimmend tot de 16de eeuw. In 1902 werd de molen door eigenaar E. Verplaetse uit Hansbeke volledig vernieuwd en in 1907 werd een maalderij met een stoommachine opgericht. Gesloopt door het leger in september 1918.