Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 32732 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en vroegere onderwijzerswoning

Hellegatstraat 1-3 (Heuvelland)
Gemeenteschool en vroegere onderwijzerswoning naar ontwerp van architect O. Moerman van circa 1922. Opstelling van gele bakstenen gebouwen aan weerszijden van de geplaveide speelplaats; hoge bakstenen omheiningsmuur met casementen lisenen, korfboog- en rondboogdeurtje.


ID: 32747 | Bouwkundig element

Onderwijsgebouw

Kaleutestraat 7-11 (Heuvelland)
Schoolcomplex met U-vormige plattegrond bestaande uit: lage klassenvleugel van veertien traveeën tussen twee enkelhuizen onder zadeldaken; houten en bakstenen dakkapellen en dakruiter.


ID: 32676 | Bouwkundig element

Kloosterschool

Petruswegel 1-2 (Heuvelland)
Kloosterschool achter de kerk. Achterliggende geplaveide speelplaats met notelaar. Vijf traveeën en twee bouwlagen + klaslokalen van veertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken met vier dakkapellen; jaarsteen 1922 onder gevelsteen met initialen B.V. in rechter zijgevel.


ID: 32715 | Bouwkundig element

Kloosterschool

Seulestraat 38-40 (Heuvelland)
Kloosterschool uit de jaren 1920. Voortuin afgezet door middel van verlaagd bakstenen muurtje; links en rechts, ommuurde speelplaats en tuin.


ID: 32714 | Bouwkundig element

Directeurswoning en gemeenteschool

Seulestraat 45-47 (Heuvelland)
Voormalige directeurswoning met voormalige gemeenteschool voor meisjes, naar ontwerp van architect F. Tilley van 1923; school aangepast door architect W. Barthier in 1977-1978. Voorliggend grastuintje met klein amfitheater.


ID: 32771 | Bouwkundig element

School en zusterhuis

Wulvergemstraat 42 (Heuvelland)
Voormalig schooltje met zusterhuis, gelegen ten noordoosten van de kerk. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit het begin van de jaren 1920. Rechts, aanleunende klaslokalen van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 306935 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Hoegaarden

Doelstraat 76 (Hoegaarden)
De gemeenteschool van Hoegaarden, met een afdeling voor de jongens links en een voor de meisjes rechts, werd gebouwd in 1885 en geopend in 1886. Burgemeester Lodewijckx diende 22 juli 1878 een voorstel in om een nieuw en ruim schoolhuis te bouwen in de Doelstraat voor zowel jongens als meisjes. Het gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd uitgetekend door Emile Coulon, provinciaal architect.


ID: 134185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Mariadal

Klein Overlaar 1-3 (Hoegaarden)
Omwalde site van het rond 1450 opgerichte klooster Maagdendal of Mariadal van de bogaarden. In 1820 werd het kloosterdomein aangekocht door de congregatie 'Soeurs de l'Union au Sacré-Coeur' die in de bestaande gebouwen een kostschool voor meisjes inrichtte. Verbouwingen van het complex in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Sint-Annavleugel dateert van 1909. Eclectische noordoostvleugel van 1922 naar ontwerp van Pierre Langerock. Omgeven door domein van circa 4,5 hectare aangelegd in de loop van de 19de eeuw; een landschappelijke aanleg met Lourdesgrot en twee boogbrugjes en sporen van een neo-Franse tuin uit eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 307137 | Bouwkundig element

Klooster met bijhorende school

Klein Overlaar 1-3 (Hoegaarden)
Klooster in neotraditionele stijl en bijhorende school, volgens het kadaster beide gebouwd rond 1894. De oprichting van het klooster en een bijgebouw werd door het kadaster geregistreerd in 1894 op naam van Vanneygen Clémencia, kloosterling te Hoegaarden (Mariadal) en Sprengers Stéphania, onderwijzeres te Tienen. Tegelijkertijd werd ten oosten van het klooster een schoolvleugel opgericht in opdracht van Vanstappen Philip, “bestuurder van geestelijke genootschap” te Hoegaarden.


ID: 781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Ter Borch en park

Dorpsstraat 18 (Hoeselt)
Op een site die minstens teruggaat tot het midden van de 14de eeuw rest nog de zogenaamde Bethaniatoren, restant van een vierkant waterkasteel uit 1622.  Het goed omvat naast de overblijfselen van het kasteel Ter Borch, de 18de-eeuwse gebouwen van het kasteel Brouckmans (poortgebouw en woning), de laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse klooster- en schoolgebouwen, het weeshuis, de kapel, de aalmoezenierswoning en het park.