10625 resultaten
ID: 79337 | Bouwkundig element
Blauwe-Poortstraat 3 (Avelgem)
Hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als Blauwe Poort, bestaande uit losse bestanddelen binnen ovaalvormige omwalling. Aan de straat gemarkeerd door bakstenen kapelletje op cirkelvormige plattegrond. Deels behouden omwalling ten noorden. Ten zuidwesten van het erf boerenhuis, ten noorden dwarsschuur en ten zuiden stalvleugel.
ID: 79128 | Bouwkundig element
Bosstraat 2 (Avelgem)
Historische hoeve, zogenaamd "Het Ganzenhof", ontstaan in de 13de eeuw uit de belastingpachthoeve van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal van Oudenaarde. Huidig gebouwenbestand met 18de-eeuwse kern, 19de-eeuwse schuur, zie jaarankers "18..9". Losse bestanddelen, al dan niet beschilderde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Stal, poortgebouw en schuur met heilignisje.
ID: 79074 | Bouwkundig element
Bosstraat 34 (Avelgem)
Dieper in gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers met ijzeren hek, ten noordoosten het woonhuis van zes traveeën en ten zuidwesten de schuur. Bewaarde handpomp voor het woonhuis.
ID: 79076 | Bouwkundig element
Bosstraat 44 (Avelgem)
19de-eeuws enkelhuisje van witbeschilderde baksteen met aansluitend voormalige schuur, thans ook in gebruik als woonhuis. Zijpuntgevel gemarkeerd door asemgaten en vlechtingen.
ID: 79073 | Bouwkundig element
Bosstraat 5 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Zuidelijke erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek, ten noorden het woonhuis met vernieuwd schrijnwerk, ten oosten de schuur en ten westen de stal.
ID: 79042 | Bouwkundig element
Bouvriestraat 11 (Avelgem)
Historische hoeve "Goed te Bouvrie". Centrum van de belangrijke "heerlijkheid van Bouvrie", die afhing van het Oud Kasteel van Kortrijk. Eerste vermelding in het midden van de 15de eeuw als eigendom van de heer van Gruuthuse die het verpachtte. Twee bakstenen hekpijlers. Stal, dwarsschuur, paardenstal, wagenhuis, restanten van ast en poortgebouw van twee bouwlagen met geïncorporeerde duiventoren. Deels bewaarde omwalling. Verschillende gebouwen op het erf worden getypeerd door muurvlechtingen en het gebruik van Doornikse steen voor plint, negblokken of hoekkettingen.
ID: 79041 | Bouwkundig element
Bouvriestraat 2 (Avelgem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen. Gebouwen van rode baksteen onder zadeldaken, semigesloten opstelling rond verhard erf. Ten noorden, het woonhuis, laag volume met getoogde en rechthoekige muuropeningen en bewaard schrijnwerk. Schuur ten oosten en stalvleugel met vernieuwde erfgevel ten zuiden.
ID: 79104 | Bouwkundig element
Doorniksesteenweg 151-153, 151A-C, Huttegemstraat 1, 15 (Avelgem)
Voormalige spinnerij Leurent (Arlitex) of in de volksmond De groote fabrieke, opgetrokken naar ontwerp van Liétard en Forest door de Franse industrieel Henri Leurent in 1907. Industriële site bestaande uit het spinnerijgebouw van het Manchestertype, voormalige stoommachinezaal, voormalig ketelhuis, schoorsteen, opslagplaats, spoorlijn voor de bevoorrading van het bedrijf gelegen tussen het hoofdvolume en de opslagplaats, kantoorgebouw van 1946 naar ontwerp van J.M. Joris, directeurs- en conciërgewoning uit het begin van de 20ste eeuw.
ID: 79295 | Bouwkundig element
Doorniksesteenweg 314 (Avelgem)
Historische 18-de eeuwse hoeve zogenaamd "Kasteelhoeve", heden ingericht als feestzaal. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met grosso modo gelijke opstelling. Verankerde bakstenen hoevegebouwen onder snijdende pannen zadeldaken. Gewitte erfgevels. Stalgebouw met aansluitend poortgebouw, schuur, voormalige paardenstal, voormalige ast, schuur.
ID: 79043 | Bouwkundig element
Doorniksesteenweg 388 (Avelgem)
Historische hoeve zogenaamd "Hof van Ename" of "Hof van Bossuit". De heuvelrug waarop de hoeve is ontstaan, was reeds bewoond in de Romeinse tijd, als centrum van een villa. Woonhuis ten oosten, dubbele dwarsschuur te noorden, cichorei-ast en voormalig open wagenhuis ten westen. Beeldbepalende poortdoorgang met geïncorporeerde duiventoren. Ten zuiden, stalvleugels. Bewaarde kasseiweg. Vervallen kapelletje. Onderkelderd dubbelhuis met laag volume van veertien traveeën van gewitte baksteen met getrapte fries. Bij deur nisje met heiligenbeeld.