Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 27992 | Bouwkundig element

Hoeve

Nukerkestraat 15-17 (Maarkedal)
Voormalige hoeve waarvan het gebouw parallel aan de straat in de jaren 1860 grotendeels vervangen werd door twee aaneenpalende huizen. Zijdelings aan de straat palende, vermoedelijk 18de-eeuwse dwarsschuur in baksteenbouw, onder hoog golfplaten zadeldak. Kleine vroegere bedrijfsgebouwen aan de straatzijde onder zadeldaken.


ID: 27993 | Bouwkundig element

Okerijhoeve

Okerij 1 (Maarkedal)
Voorheen hoeve met losse bestanddelen, nu min of meer in U-vorm aaneensluitende gebouwen; open erfzijde tegenover boerenwoning, ijzeren toegangshek ten zuiden. Lange bakstenen boerenwoning onder schilddak, loodrecht gelegen lagere bedrijfsgebouwen met zadeldaken. Verschillende malen aangepast, onder meer in de tweede helft van de 19de eeuw, doch enkele behouden constructieve elementen minstens uit de 18de eeuw.


ID: 27996 | Bouwkundig element

Hoeve en Molen Ter Hengst

Ommegangstraat 52 (Maarkedal)
De voormalige hoeve en molenaarswoning met daarachter de windmolen Ter Hengst zijn ingeplant bovenop de vroegere Waaienberg, nu Wagenberg. De stenen molen met zetelkruiwerk staat op een kleine molenberg en werd na 1834 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. De grondzeilier heeft een sterk conische kuip onder een uivormige kap. De hoeve en molenaarswoning bestaan uit gewitte bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken die vermoedelijk teruggaan op een hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 27997 | Bouwkundig element

Hoeve Les Fauvettes

Ommegangstraat 53 (Maarkedal)
Achterin gelegen grote gesloten hoeve in baksteenbouw met woonhuis naar de straat, teruggaand op een oudere hoeve met zelfde aanleg. Fraai boerenhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Gekasseid rechthoekig erf met centrale mesthoop. Tot U-vormig geheel aaneengebouwde bedrijfsvleugels onder pannen bedaking. Twee linden naast de gekasseide toegangsweg..


ID: 27998 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ommegangstraat 68 (Maarkedal)
Grote bakstenen hoeve met gesloten rechthoekige aanleg sinds de tweede helft van de 19de eeuw; omvatte voordien een woning en losstaande schuur, ten vroegste opklimmend tot eind 18de eeuw. Geïncorporeerde piëtakapel met fraaie bakstenen kapeldeuromlijsting bekroond door kruis met doornenkroonmotief in terracotta. Ten noorden, achterin gelegen boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak.


ID: 27999 | Bouwkundig element

Hoeve

Ommegangstraat 74 (Maarkedal)
Voormalige hoeve in baksteenbouw uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw, teruggaand op een oudere hoeve. Deels beplant voorerf, aan de straat afgesloten door haag met breed decoratief ijzeren toegangshek aan twee betonnen hekpijlers.


ID: 28000 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ommegangstraat 75 (Maarkedal)
Voormalige gesloten hoeve in baksteenbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Voortuintje met boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak met verankerde lijstgevel met getoogde vensters met witte luiken en gesinterde bakstenen deuromlijsting.


ID: 27904 | Bouwkundig element

Herberg Belle Vue

Onderbossenaarstraat 32 (Maarkedal)
Voormalige herberg, schuin ingeplant aan straatbocht van de afhellende straat, inmiddels merendeels gesloopt. Boerenwoning van aanvankelijk vier traveeën, onder pannen zadeldak, wellicht minstens opklimmend tot circa 1800. Pomp tegen de achtergevel en bakhuisje op het achtererf.


ID: 28004 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Steenweg 1 (Maarkedal)
Voormalige gesloten hoeve, overhoeks ingeplant ten opzichte van de straat en ongeveer voor de helft gesloopt naar aanleiding van de wegverbreding van de Rijksweg. Boerenwoning uit 1794 van zes traveeën, brede korfbogige toegangspoort met doorrit in hoge vleugel en paardenstal met balklaag en lange ruif.


ID: 28096 | Bouwkundig element

Hoeve met molenaarshuis en Kasteelmolen

Parkstraat 4 (Maarkedal)
L-vormige constructie tussen straat en beek van woning en aanpalende watermolen, sinds de tweede helft van de 19de eeuw uitgegroeid tot het landelijk bakstenen complex met U-vormige aanleg rondom kleine afgesloten verharde binnenplaats; half omgeven door de Molenbeek. Dominant volume van nieuw molenaarshuis van 1936 en eigenlijke molenhuis aan de beek op natuurstenen onderbouw, voornamelijk uit de 18de eeuw.