Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 27674 | Bouwkundig element

Groot gesloten hoevecomplex

Zwadderkotstraat 1 (Oudenaarde)
Groot hoevecomplex waarvan de verankerde bakstenen hoofdgebouwen een hoeve van het gesloten type vormen met dominant volume van de woning, voornamelijk daterend van circa 1860. Grotendeels gekasseid erf met vroegere mestvaalt


ID: 27538 | Bouwkundig element

Hoeve

Zwijndries 70 (Oudenaarde)
Kleine voormalige hoeve. Zijdelings aan de straat palende boerenwoning van vier traveeën onder schilddak, naar verluidt tot begin 20ste eeuw met strodak, in kern mogelijk nog opklimmend tot de 18de eeuw. Bescheiden gewit bedrijfsgebouw in L-vorm onder pannen zadeldaken, uit de 19de en de 20ste eeuw met geïncorporeerde bakoven.


ID: 45543 | Bouwkundig element

Hoeve

Bekestraat 18 (Oudenburg)
Enige overgebleven hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, met witgekalkt woonstalhuis haaks op de straat en klein volume met stallen. Aangeduid op kaart van het M.C.I. van 1883 als grotere site met meerdere volumes omzoomd met bomen.


ID: 45545 | Bouwkundig element

Hoeves met losse bestanddelen

Cottemweg 36-38 (Oudenburg)
Twee hoeves met losse bestanddelen, ontstaan door opsplitsing circa 1922 van één hoeve met 18de-eeuwse kern. Gekenmerkt door burgerlijk karakter van de verbouwde boerenhuizen, met bakstenen pijlers aan de voortuintjes.


ID: 45654 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Dorpsstraat 89 (Oudenburg)
Resterende bebouwing van eerste helft 19de eeuw: beraapt en witgeschilderd laag boerenhuis met voortuintje, op het erf een evenwijdig, iets later opgetrokken stalgebouw.


ID: 45553 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Ettelgemsestraat 66 (Oudenburg)
Breedhuis met begin 20ste-eeuws uitzicht, gekenmerkt door een versierde gecementeerde gevel. Hoeve gaat terug tot de 19de eeuw: bijhorende stal en wagenhuis. Houtwerk grotendeels bewaard.


ID: 44306 | Bouwkundig element

Waerebruggehoeve

Gistelsesteenweg 162 (Oudenburg)
Hoeve met 18de-eeuwse kern (zie dwarsschuur met muurvlechtingen), aanpassingen in 19de eeuw, onder meer bouw nieuw boerenhuis, dubbelhuis van anderhalve bouwlaag van bruine baksteen met gebruik van rode voor strekken en zwarte gesinterde voor omlijsting van de deur. Hele lange erftoegang met betonnen paaltjes. Hoeve genoemd naar nabijgelegen Waerebrug.


ID: 45687 | Bouwkundig element

Herberg Ter Waereburg

Gistelsesteenweg 172 (Oudenburg)
18de-eeuwse herberg langs de Waerevaart, in witgekalkte hoeve van het langgestrekte type met enkele losstaande bestanddelen.


ID: 45685 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve en herberg In den Olifant

Gistelsesteenweg 20 (Oudenburg)
Voormalige 18de-eeuwse herberg "In den Olifant", nu leegstaand en vervallen. Lage 18de-eeuwse hoeve van het langgeveltype (combinatie landbouw en herberg) met opkamer onder zadeldak, witgekalkte muren met gepekte plint, voordeur met gemetselde omlijsting in gesinterde baksteen; later bijgebouwde stal links.


ID: 45556 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenedijkstraat 1 (Oudenburg)
Deels omwalde hoeve met losstaande bestanddelen, minstens teruggaand tot 18de eeuw. Muurvlechtingen op woon- en stalvleugel. De Portugese architect Alvaro Siza maakt eind jaren 1990 een ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding van de hoeve als woonhuis en galerie; uitvoering in 2001-2002.