Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3055 resultaten


ID: 48956 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kerkstraat 44 (Dendermonde)
In 1921 diende notaris Walrave een bouwaanvraag in tot het herbouwen van zijn woonhuis in een eclectische stijl met art-deco-elementen. De architect van dit herenhuis is op het bouwplan niet vermeld. Enkelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak met vier dakkapellen, opgetrokken in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen.


ID: 48958 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kerkstraat 49 (Dendermonde)
Deze opvallende woning werd volgens bouwaanvraag circa 1924 gebouwd door stadsarchitect F. de Ruddere in opdracht van textielfabrikant Alex Roos. Het gevelontwerp in neorococostijl is volgens de bouwaanvraag een reconstructie van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde 18de-eeuwse woning.


ID: 48961 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kerkstraat 57 (Dendermonde)
Deze monumentale onderkelderde woning in neorenaissancestijl, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, telt vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak afgelijnd door een houten kroonlijst met tandlijst en klossen op blauw hardstenen consoles. Het gevelontwerp wordt verlevendigd door kleurig materiaalgebruik van baksteen afgewisseld met blauwe hardsteen.


ID: 48192 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kerkstraat 92 (Dendermonde)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak in kunstleien en mechanische pannen met twee dakkapellen. Gecementeerde lijstgevel met symmetrische opbouw, gevat tussen lisenen met sokkel en geometrische decoratie.


ID: 48245 | Bouwkundig element

Herenhuis

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 28-30 (Dendermonde)
Vrij monumentaal rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder plat dak met eclectisch getinte voorgevel met opvallend symmetrische opstand. Vermoedelijk werd het huis gebouwd volgens plan van 1920 van architect H. Coen. Het Bestuur der gebouwen voor regie der domeinen liet er verbouwing- en verwarmingswerken uitvoeren, waarschijnlijk naar ontwerp van 1953 van architect C. Moens. Rechts bij de pui aansluitende lage aanbouw met drie vensters bekroond door een gebogen fronton.


ID: 48248 | Bouwkundig element

Herenhuis

Onze-Lieve-Vrouwkerkplein 34-35 (Dendermonde)
Imposant herenhuis in eclectische stijl, gebouwd in 1923 naar een ontwerp van architect Emeri Couck. Baksteenbouw verfraaid met banden in natuursteen en gele baksteen; op hoge arduinen sokkel voorzien van getraliede keldervensters. Afgeronde hoek oplopend in achtzijdig torentje onder leien spits bekroond met lantaarn.


ID: 48983 | Bouwkundig element

Herenhuis

Singelweg 4 (Dendermonde)
Alleenstaand neoclassicistisch herenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, met gebruikelijke rechthoekige plattegrond en dubbelhuisopstand. Het huis telt vijf traveeën en twee hoge bouwlagen en een lage zolderverdieping boven een souterrain afgedekt door een leien schilddak bekroond door een decoratief ijzeren sierhek met onder meer typische hartmotieven.


ID: 48816 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Gillislaan 59-63 (Dendermonde)
Herenhuis, volgens oude prentkaart opklimmend tot begin 20ste eeuw. Voorgevel van in totaal zes traveeën onder rechts afgewolfd zadeldak, met eclectische stijlkenmerken. Bakstenen lijstgevel met knipvoegen en verwerking van gesinterde bakstenen en andere materialen als natuursteen en keramische tegels. Uitspringend middenrisaliet begrensd door hoekkettingen en met polygonale houten erker boven de omlijste dubbele voordeur.


ID: 48284 | Bouwkundig element

Ensemble van twee burgerhuizen

Sint-Jorisgilde 1-3 (Dendermonde)
Ensemble van burgerhuizen gevormd door een hoekhuis en aansluitend rijhuis, teruggaand op herenwoning in empirestijl gebouwd in 1808. Onderkelderd hoekpand van twee en een halve bouwlaag met vier traveeën aan de Brusselsestraat, afgeschuinde hoektravee en zeven traveeën aan Sint Jorisgilde, onder afgewolfd zadeldak.


ID: 48159 | Bouwkundig element

Uitbreiding herenhuis Baillon

Sint-Rochusstraat 58 (Dendermonde)
De woning werd volgens kadastergegevens circa 1852 aanvankelijk gebouwd als uitbreiding van het hoekhuis Sint Jorisgilde 53 op een driehoekig onbebouwd perceel. Circa 1910 werd het ingericht als een afzonderlijk woonhuis en kreeg het wellicht het huidige uitzicht. Het gebouw oogt als een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een afgewolfd en geknikt zadeldak.