Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 12770 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lucien Hendrickxlei 2, 2A (Borsbeek)
Aan oostelijke zijde van de straat, verbouwde hoeve met losse bestanddelen en breder woonhuis, toegankelijk via aarden weg.


ID: 307698 | Landschappelijk element

Kasseiweg Hertenstraat

Hertenstraat (Boutersem)
De Hertenstraat is een kasseiweg aangelegd in Tiense kwartsiet met een licht bolrond profiel van circa 3m en is langs weerszijden begrensd door boordstenen in Petit Granit. De holle kasseiweg maakt deel uit van het netwerk aan vaak holle wegen die de uitgestrekte akkers op het plateau doorkruisen en de verbinding maken tussen de verschillende dorpen en gehuchten.


ID: 41590 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met ommuurde tuin

Kerkhofstraat 2 (Boutersem)
De in 1784 gedateerde pastorie met ommuurde tuin is gelegen ten noorden van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk.


ID: 300797 | Landschappelijk element

Park van het Hof van Kerkom

Kerkstraat 8-12, 10A, 12A (Boutersem)
Het historische Hof van Kerkom bestaat uit een landhuis met ten noorden aansluitend de bijhorende hoeve, omgeven door park in landschappelijke stijl van circa 6 hectare, aangelegd in 1830-1840; het hof werd een verbouwd in 1878 tot kasteel en uitgebreid na 1902; het park werd aanzienlijk uitgebreid en heraangelegd rond 1880; tij­dens de Eerste We­reld­oorl­og her­aangelegd naar ontwer­p van J. Galoppin.


ID: 300794 | Landschappelijk element

Brouwerswoning Polus met tuin

Leuvensesteenweg 242 (Boutersem)
Brouwerswoning met typische kleine 'herenboerentuin' (20 are) aangelegd in 1900 met bomen rond grasveldje en ringpad.


ID: 300792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Boutersem

Leuvensesteenweg 248-250, Stationsstraat 82 (Boutersem)
Watermolen en eclectisch kasteel uit 1890 omgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd vanaf begin 19de eeuw. Het domein werd later uitgebreid en herwerkt in laat-landschappelijke stijl, en bewaart diverse oude en zeldzame bomen. Het domein bewaart ook een tuinpaviljoen en een speelhuisje bij het molengebouw.


ID: 300805 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Sint-Annaparochie

Lubbeeksestraat 13 (Boutersem)
Traditionele pastorie uit de 18de eeuw met bijgebouw en pastorietuin van 55 are, met typische dualit­eit: een bij de pastorie aansluitend blok boom­gaard-moestuin en, aan de overkant van de Kleine Beek, een in 1878 'land­schappelijk' aangelegd perceel 'lustgrond' met ringvormige vij­ver, brugje en sierbomen (bruine beuken en varenbeuk).


ID: 307139 | Landschappelijk element

Kapel- en kruispuntlinde

Molenhoek (Boutersem)
Waar twee wegen van de Molenhoek samenkomen ligt een voormalige molenaarswoning uit 1782. Op het driehoekig grasplein net voor de woning staat een indrukwekkende opgaande linde. De boom heeft een stamomtrek van 286 cm en een evenwichtige en mooi ontwikkelde kruin. Tegen de stam is een kleine Mariakapel bevestigd.


ID: 133263 | Landschappelijk element

Bundelboom van vijf platanen bij Kasteel van Kwabeek

Neervelpsestraat 11 (Boutersem)
Achter het kasteel van Kwabeek staat een enorme mooi ontwikkelde meerstammige plataan. Met zijn circa 10 meter stamomtrek behoort hij tot de dikste bomen van Vlaanderen. De boom zou aangeplant zijn in 1810, maar eigenlijk heeft men een beetje vals gespeeld. Men heeft toen niet één maar wel vijf bomen geplant in de zelfde plantput. Men noemt dit bundelbomen en het is een planttechniek die in de parkaanleg wel eens meer werd toegepast om snel het effect van dikke bomen te verkrijgen.


ID: 41586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Pastoriestraat 70 (Boutersem)
De pastorie van Butsel is een eind 18de-eeuws bak- en zandstenen dubbelhuis met twee verdiepingen. De Pastorietuin van circa 50 are is omgeven door een 19de-eeuwse tuinmuur en binnenin bevinden zich enkele restanten van oude beplanting.