Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2016 resultaten


ID: 30539 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster

Vandenpeereboomplein 59 (Ieper)
Volgens overleveringen teruggaand op de eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten. In de loop van de 13de en 14de eeuw verkreeg zij een gotisch uitzicht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kerk volledig vernield. Reeds in 1922 startte de Ieperse stadsarchitect Jules Coomans met de wederopbouw van de kerk. Het interieur van de kerk heeft een heel correcte reconstructie gekend. Enkel de dekenkapel werd niet opnieuw opgebouwd. De kerk werd uiteindelijk op 15 juli 1930 ingewijd, met een torenspits van 100 meter. In de kerk refereren heel wat elementen en gedenktekens naar de Eerste Wereldoorlog.


ID: 30661 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en kapel

Veurnseweg 110 (Ieper)
Georiënteerd bedehuis in vereenvoudigde neoromaanse stijl met toren op het zuidwesten, naar ontwerp van de architecten J. en L. Viérin van 1924, afwijkend van vooroorlogs uitzicht, middenin een deels omhaagd kerkhof, afgezet door middel van een bakstenen muurtje met ezelsrug tussen postamenten. Neogotische kapel achter het koor, richting Kerkweg. Gekasseid west gelegen kerkpad.


ID: 30858 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Voormezele-Dorp 1 (Ieper)
Georiënteerde kerk, gelegen in straatbocht. Heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Coomans van 1923, ter vervanging van de in 1914 verwoeste kerk. Omringend kerkhof onder meer met indrukwekkend grafmonument van de familie de Geus nabij zuidelijke transeptgevel, deels afgezet met muur. Op het kerkhof, ten oosten van de kerk: hardstenen gedenksteen voor militaire en burgerlijke doden.


ID: 30742 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Wielewaalstraat 2A (Ieper)
Eclectisch bedehuis, geïnspireerd op het vooroorlogse, naar ontwerp van architect M. Dujardin van 1922, ter vervanging van kruiskerk met houten kruisingstoren en koor met vlakke sluiting daterend uit de 14de eeuw, waarvan transept na Geuzentijd op romaanse grondvesten herbouwd en schip in 1877 onder leiding van architect A. Croquison vergroot.


ID: 30897 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Neogotische hallenkerk met westtoren naar ontwerp van architect G. Lernould van 1923, grosso modo heropgebouwd naar vooroorlogs uitzicht. In de kerk en op het omringende kerkhof zijn er verschillende relicten die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.


ID: 44057 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Leonardus

Zuidschote-Dorp 17A (Ieper)
Georiënteerd bedehuis, centraal in de straatbocht gelegen, midden een omhaagd kerkhof - onder meer Engelse graven van Commonwealth 1939-1945 - met linden aan zuidkant; omlopend geasfalteerd kerkpad.


ID: 51181 | Bouwkundig element

Heilig Hartkerk

Bruggestraat 321 (Ingelmunster)
Heilig Hartkerk van 1963, naar ontwerp van C. Vastesaeger (Assebroek), sinds kort in gebruik als schoolrefter.


ID: 51210 | Bouwkundig element

Kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Kortrijkstraat 4 (Ingelmunster)
Voormalige voddenfabriek Coppin, in de volksmond het "slunsekot", van 1923 vermoedelijk naar ontwerp van architect Valère Duyvewaardt (Roeselare), links van het tot parking omgevormde, deels ommuurde fabriekserf. In 1956 wordt de fabriek noodkerk voor de door werken aan de kanaalbrug geïsoleerde Stationswijk of gehucht "Kapelle".


ID: 51225 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostrozebekestraat 2 (Ingelmunster)
Georiënteerd bedehuis, ten westen uitkijkend op de Markt. Omringend plantsoen op de plaats van het in 1887 opgeruimd kerkhof, met ten noorden neogotische Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1886 en zeven kapelletjes van 1919-1920, met voorstelling van de zeven smarten van Maria.


ID: 51792 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters

Emelgemseplein 2 (Izegem)
Georiënteerde hallenkerk met kruisingstoren.