Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1804 resultaten


ID: 60677 | Bouwkundig element

Wijkkerk Mariadorp

Pyfferoenstraat 13 (Kortrijk)
Wijkkerk Mariadorp naar ontwerp van Luk Berkein, ingewijd in 1982. Genaamd naar Maria Pyfferoen die grond schonk aan de parochie om er een kapel te bouwen. Lichte baksteenbouw met variërend volumespel en schuingeplaatste muren verbonden door vensters; platte en lessenaarsdaken.


ID: 61023 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
Georiënteerde kruiskerk, gelegen te midden van een plein, omzoomd door platanen. Calvarie onder zadeldakje aan het zuidelijke transept en monument met voorstelling van het Heilig Hart van Christus ter ere van de slachtoffers van beide wereldoorlogen aan de zuidelijke gevel. In oorsprong Romaanse kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw, met bewaard koor, vieringstoren en kruisbeuk.


ID: 60196 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pius X

Sint-Elooisdreef 50 (Kortrijk)
Zaalkerk zonder toren, naar ontwerp van Jos Baert (Kuurne) gebouwd in 1958-1959. Puntgevel opengewerkt door glasraam van glas in beton. Drieledige overluifelde inkom. Links en rechts schuin aflopende muur.


ID: 60201 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Sint-Jansplein (Kortrijk)
De Sint-Jan-de-Doperkerk wordt beschouwd als de belangrijkste Kortrijkse neogotische kerk. Het is tevens een meesterwerk van de late of Sint-Lucasneogotiek in Vlaanderen en werd ontworpen door J. Coomans (1871-1937). Ze wordt ontworpen voor een stadsuitbreiding die door architect L. De Geyne geconcipieerd wordt rond 1900. De bevolkingstoename circa 1900 noodzaakt een stadsuitbreiding en het oprichten van een nieuwe parochie (1906). De kerk krijgt een centrale ligging binnen deze stadsuitbreiding; hierdoor wordt het monumentale karakter beklemtoond.


ID: 39908 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pancratius

Arthur Dezangrélaan 20A (Kraainem)
Georiënteerde zaalkerk met romaanse toren vermoedelijk opklimmend tot de 12de eeuw, 18de-eeuws schip en 16de-eeuws koor met neogotische aanpassingen. Het deels met natuursteen ommuurde kerkhof is gelegen op een hellende site.


ID: 201351 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dominicus

Baron Albert d'Huartlaan 190 (Kraainem)
Zaalkerk van circa 1965, naar ontwerp van architect A. Milis. Kubusvormig volume met betonnen draagstructuur van twee bouwlagen onder plat overkragend dak.


ID: 201365 | Bouwkundig element

Kerk van de Saint-Anthony's Parish

Oudstrijderslaan (Kraainem)
Kapel naar ontwerp van Yvan Blomme en José Vandevoorde, gebouwd als tentoonstellingsruimte op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Na de Expo werd de kapel, inclusief kunstwerken, heropgebouwd als kloosterkapel.


ID: 17710 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Geeraard de Cremerstraat 1 (Kruibeke)
Ruime barokkerk te midden van het dorpsplein met ten zuiden een plantsoen waarin het standbeeld van Mercator en ten noorden een parking. De huidige kerk zou naar verluidt staan op de plaats van de eerste kapel uit de 8ste eeuw. Monumentale pseudo-basiliek, geheel uit gekantrechte zandsteen opgetrokken met voorgevel brede, in- en uitzwenkende top, bekroond door een gebogen fronton waaronder het wapenschild van bisschop Maximiliaan van der Noot is aangebracht.


ID: 17634 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Koningin Astridplein (Kruibeke)
De romaanse bidplaats die reeds voor 964 de rang van parochiekerk had verworven, werd circa 1364 vervangen door een driebeukige, georiënteerde gotische kruiskerk van vijf traveeën met vieringtoren en koor van drie traveeën met polygonale apsis, sacristie (zuid) en winterkapel (noord). Pseudo-basiliek van gekantrechte zandsteen. De kerk kende door de eeuwen heen veel aanpassingen en verbouwingen.


ID: 17582 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

O.L.Vrouwplein (Kruibeke)
Gotische kruisbasiliek, ingeplant te midden van het met gras begroeid en beboomd, en deels gekasseid dorpsplein. De oudste delen van de kerk klimmen vermoedelijk op tot begin 15de eeuw. Driebeukige kruiskerk van zes traveeën met vieringtoren, polygonaal koor, ten zuiden sacristie en ten noorden bergplaats.