Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93248 resultaten


ID: 45191 | Bouwkundig element

Bergendrieshoeve

Krekelstraat 3 (Zwalm)
Eén van de zeldzame voormalige hoeven in de straat met bewaard voorkomen uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 130210 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Krekelstraat 41 (Zwalm)
Bij de erftoegang en in de hoek van het erf staan, aan de straatzijde, de restanten van een oude kapellinde. Uit de opslag werd een nieuwe opgaande boom gekweekt, opdeze wijze werd het genetisch materiaal van de oude linde in situ bewaard. Op het moment van de opname was de kapel in een slechte toestand en amper zichtbaar ten gevolge van de sterk uitgegroeide stamopslag van de linde.


ID: 45182 | Bouwkundig element

Watermolen Bistmolen

Krekelstraat 99 (Zwalm)
Achterin het erf, bakstenen molengebouwtje van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1775, ten westen molenaarshuis op de straatgevel gedateerd 1672, aanpalend dienstgebouw.


ID: 45169 | Bouwkundig element

Hoeve

Kuiperstraat 15 (Zwalm)
Voormalige hoeve met boerenhuis onder verhoogd zadeldak, reeds in kaart gebracht in de 17de eeuw.


ID: 133468 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij hoeve

Kuiperstraat 15 (Zwalm)
Ten noordwesten van de hoeve en bij het wegtalud staat een hoog gekandelaarde linde. Deze lindeboom werd mogelijk geplant om met zijn wortelgestel afkalven van het talud tegen te gaan en zodoende de huiskavel te beschermen.


ID: 130128 | Landschappelijk element

Twee welkomst- en schermlindes

Kuiperstraat 8 (Zwalm)
Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de opgaande bomen ook als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn twee Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 250 cm.


ID: 44023 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Langemunte (Zwalm)
Bakstenen kapel onder zadeldak, zesde statie van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, gedateerd 1873.


ID: 130063 | Landschappelijk element

Knotes in houtkant op talud

Langemunte (Zwalm)
Een knotes op het talud bij een weiland langs de Langemunte. De aanplanting is zoals de traditie het voorschrijft uitgevoerd op de kop of in de bovenste helft van het talud. De bijhorende houtkant heeft tot doel om het talud te verstevigen en om op deze wijze erosie te bestrijden en werd als hakhout beheerd en voorzag in: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130064 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk

Langemunte (Zwalm)
Langs de perceelsrand van een weide, gelegen langs de Langemunte, staat het restant van een oude knotbomenrij. Een exemplaar van haagbeuk is overgebleven en werd hoog geknot op circa 3,5 meter. Deze boom illustreert nog het traditioneel aanplanten en beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


ID: 130065 | Landschappelijk element

Knothaagbeukenrij

Langemunte (Zwalm)
Langs de perceelsrand van een weide, gelegen bij de Langemunte, staat het restant van een oude knotbomenrij. Vier exemplaren van haagbeuk zijn overgebleven en werden hoog geknot op circa 5,5 meter. Deze bomenrij illustreert nog het traditioneel aanplanten en beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.