93248 resultaten
ID: 45334 | Bouwkundig element
Moldergem 100 (Zwalm)
Gesloten hoeve met 18de-eeuwse boerenwoning en gebouwen van diverse volumes opgesteld rondom een onregelmatige binnenplaats, aan de straat, naast de oprit, kapel opgericht circa 1946.
ID: 130177 | Landschappelijk element
Moldergem 100 (Zwalm)
Op traditionele wijze zijn twee kapelbomen aangeplant bij de kapel te Moldergem die gebouwd werd in 1947-48. Het achterliggend perceel is verkocht als bouwgrond. De lindebomen worden periodiek gekandelaard.
ID: 45335 | Bouwkundig element
Moldergem 116 (Zwalm)
Gesloten hoeve uit midden 19de eeuw, en vernieuwingen na brand in 1912, boerenwoning, stallen en een dwarsschuur gedateerd 1851, op hoek van het omhaagde perceel een kapelletje.
ID: 130182 | Landschappelijk element
Moldergem 116 (Zwalm)
Een olmen afsluitingshaag bevindt zich aan de straatzijde van het erf en is, al dan niet op natuurlijke wijze, aangereikt met haagbeuk, hazelaar, meidoorn en vlier. Het is een scheerhaag van ongeveer 2 meter hoog en heeft een lengte van 50 meter. Olm werd voor deze toepassing geprefereerd omwille van de zeer dichte vertakking vanaf de basis. Mits de haag goed onderhouden werd kon men hierdoor het kleinvee op het erf houden en werd indringing voorkomen. Olm wordt heden ten dage nog weinig aangeplant omwille van de olmenziekte. Het valt ons echter op dat de goed onderhouden scheerhagen van olm gezond zijn en niet belaagd worden door de olmenspintkever. Een verklaring is mogelijks dat de spintkever zwaarder takhout of stammen nodig heeft om zicht te vestigen.
ID: 130184 | Landschappelijk element
Moldergem 148 (Zwalm)
De historische toegang tot het erf wordt geflankeerd door een gekandelaarde welkomstlinde. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de boom ook als schermbeplanting functioneert. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.
ID: 45333 | Bouwkundig element
Moldergem 8 (Zwalm)
Villa gebouwd circa 1928, middengedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen, geflankeerd door zijrisalieten van één bouwlaag, dakvenster met Onze-Lieve-Vrouwekapelletje.
ID: 130179 | Landschappelijk element
Moldergem 93 (Zwalm)
Aan de straatzijde wordt het erf afgesloten met een scheerhaag in hoofdzaak bestaande uit haagbeuk en aangevuld met al dan niet natuurlijke uitzaaiing van meidoorn, es, sleedoorn en olm. Op het moment van de inventarisatie was er een unieke representatieve erfbeplanting aanwezig die bestond uit drie beplantingstypes op de perceelsrand, bestaan de uit een scheerhaag aan de straatzijde, een kaphaag rond het erf en een opgaande hoekboom.
ID: 130180 | Landschappelijk element
Moldergem 93 (Zwalm)
Met uitzondering van de straatzijde is het erf afgesloten met een essenkaphaag. De haag heeft een knothoogte van 200 cm en de omtrek van de zwaarste stammen bedraagd circa 90 cm. Het is een reeds sterk uitgedunde kaphaag met plantafstanden van rond de 2 meter. Op het moment van de inventarisatie was er een unieke representatieve erfbeplanting aanwezig die bestond uit drie beplantingstypes op de perceelsrand, bestaan de uit een scheerhaag aan de straatzijde, een kaphaag rond het erf en een opgaande hoekboom.
ID: 130181 | Landschappelijk element
Moldergem 93 (Zwalm)
Aan de straatzijde en in de hoek van het erfperceel staat een opgaande es als hoekboom. Op het moment van de inventarisatie was er een unieke representatieve erfbeplanting aanwezig die bestond uit drie beplantingstypes op de perceelsrand, bestaan de uit een scheerhaag aan de straatzijde, een kaphaag rond het erf en een opgaande hoekboom.
ID: 200868 | Landschappelijk element
Molenberg (Zwalm)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.