Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93121 resultaten


ID: 81123 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Antonius

Moenhage (Zwevegem)
Kapel van 1945 in rode baksteen met opschrift Heiligen Antonius bid voor ons en metalen venster met offerblokje.


ID: 81158 | Bouwkundig element

Hoeve Moenhage

Moenhage 10 (Zwevegem)
Site aangegeven sinds 1760.Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken. Semigesloten opstelling rond geasfalteerd erf met erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers. Oostelijke erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers. Ten noorden het woonhuis met vernieuwd parement, stalvleugel ten oosten met muurkapel aan de straatzijde. Schuur ten westen, "1862" gedateerd met verheven baksteenmetselwerk in noordelijke zijpuntgevel. Nutsgebouw ten zuiden.


ID: 81159 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Moenplaats (Zwevegem)
Gedenksteen met standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten Eerste en Tweede Wereldoorlog en de politieke gevangenen Tweede Wereldoorlog. Het monument, wordt opgericht vóór 30/10/1921, maar werd in de jaren 1960 vervangen door het huidige van groengrijze breuksteen afgedekt met hardstenen platen, daarboven een muur van blauwe hardsteen met vier tekstplaten van leisteen en opschrift Moen aan zijne helden gesneuveld voor het vaderland in gouden letters. Links, soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen.


ID: 305883 | Landschappelijk element

Cipressen en Italiaanse populier in krans van lindes als vredesbomen

Moenplaats (Zwevegem)
Op de Moenplaats staat tegenover de kerk een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Moen die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is voorzien van een muur met de namen van de slachtoffers. Links van het gedenkteken staat een soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen. Het geheel is geplaatst in een plantsoen bestaande uit hoge, geschoren cipressen met centraal, achter het oorlogsmonument een Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica‘) in een krans met lindebomen. Het plantsoen maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg uit 1920.


ID: 81160 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Moenplaats 1 (Zwevegem)
Samenstel van verschillende 19de-eeuwse woningen, nu uitgebaat als restaurant met vermoedelijk oudere kern en gewitte, verankerde bakstenen lijstgevel.


ID: 81161 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Moenplaats 5 (Zwevegem)
Burgerhuis uit het interbellum. Enkelhuis met lijstgevel van gele baksteen, uitgewerkt portaal en op begane grond bewaard houtwerk.


ID: 81162 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Moenplaats 6-7 (Zwevegem)
Samenstel van een dubbel- en enkelhuis met lijstgevel van rode baksteen. Gevel met aflijnende fries met uitgelengd dropmotief, muuropeningen met druiplijstjes en borstwering.


ID: 81163 | Bouwkundig element

Het goed te Moen

Moenplaats 9 (Zwevegem)
Belangrijkste hoeve op het grondgebied van de gemeente, centrum van de heerlijkheid en het graafschap van Moen met leenhof. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract van 1443. p de kaart van Sanderus (1641) en op de kaart van het landboek van Moen (1760) afgebeeld met losstaande bestanddelen. Hoeve vernield door brand op 4 april 1893. De kadastrale legger van 1893 beschrijft de hoeve als "maison en ruines". Nu volledig omwalde hoeve met vrij homogeen gebouwenbestand daterend uit de late 19de eeuw,. Erftoegang via 17de-eeuwse bakstenen tweebogige brug met gekasseid oppervlak en met deels 17de-eeuws poortgebouw met wapenschild. Twee lindebomen flankeren de brug. Woonhuis met pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje, stalvleugel en imposante dubbele dwarsschuur en vrijstaand in kern 18de-eeuws wagenhuis. Imposante tabaksast en bergplaats.


ID: 81164 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Moense Beekstraat 1 (Zwevegem)
Eenheidsbebouwing van vijf resterende arbeiderswoningen; samenstel van vier dubbelhuizen en één enkelhuis in rode verankerde baksteenbouw met aflijnende fries, geknikte pannen zadeldaken doorbroken door verschillende houten dakkapellen.


ID: 81167 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Moense Beekstraat 19-25 (Zwevegem)
Eenheidsbebouwing bestaande uit vier enkelhuizen in rode baksteenbouw met sierankers en met invloeden van de cottage-architectuur. Begane grond met rondbogige muuropeningen, licht getoogd op de eerste bouwlaag.