Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93247 resultaten


ID: 80960 | Bouwkundig element

Goed te Lettenhove

Lettenhofstraat 5 (Zwevegem)
Belangrijke hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid. De oudste vermelding in geschreven bronnen gaat terug tot 1442. In 1740 brandt de hoeve volledig af. In 1756 is de hoeve weer volledig heropgebouwd. Afgebeeld op de Ferrariskaart en in de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Vandaag grosso modo behouden historische opstelling met deels behouden omwalling. Het huidig uitzicht van de hoeve werd voornamelijk bepaald door aanpassingen uit de 19de eeuw. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom verhard erf met gekasseide stoep. Het huidig uitzicht van de hoeve werd voornamelijk bepaald door aanpassingen uit de 19de eeuw. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom verhard erf. Ten noorden boerenwoning met gecementeerd parement. Ten zuidwesten poortgebouw met korfbogige doorgang, met aansluitende dwarsschuur. Ten zuiden en oosten stalvleugels. Zuidelijke stalvleugel, vermoedelijk in kern 18de-eeuws maar later verhoogd.


ID: 133082 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Lindelaan (Zwevegem)
Een gekandelaarde lindeboom in de Lindelaan is er ooit geplant om de hoek van een kadastraal perceel te markeren.


ID: 80962 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Luipaardstraat 24 (Zwevegem)
Burgerhuis uit de jaren 1930. Enkelhuis met typerend parement van gele baksteen, twee muurdammen van rode baksteen in geometrisch metselverband en opvallend verdiept portaal.


ID: 80961 | Bouwkundig element

Samengevoegde arbeiderswoningen

Luipaardstraat 8 (Zwevegem)
In oorsprong twee arbeiderswoningen, nu samengevoegd tot één woning met verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 81373 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint Maria Bernarda

Maria Bernardastraat 29 (Zwevegem)
Parochiekerk van het gehucht Knokke, dat sinds 1938 aangenomen was als zelfstandige parochie. Bedehuis in neoromaanse stijl, gebouwd tussen 1953 en 1955 naar plannen van architect Jan Reyntjens van 1945 en 1949.


ID: 81319 | Bouwkundig element

Hoeve Marquette

Marquettestraat 1 (Zwevegem)
Hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen, rond ruim verhard erf met voor de stalvleugel verdiepte, deels omhaagde mestvaalt. Boerenwoning gelegen op mote, met kern minstens uit de 18de eeuw met dubbele dwarsschuur, stalvleugel en bakhuisje.


ID: 81123 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Antonius

Moenhage (Zwevegem)
Kapel van 1945 in rode baksteen met opschrift Heiligen Antonius bid voor ons en metalen venster met offerblokje.


ID: 81158 | Bouwkundig element

Hoeve Moenhage

Moenhage 10 (Zwevegem)
Site aangegeven sinds 1760.Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken. Semigesloten opstelling rond geasfalteerd erf met erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers. Oostelijke erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers. Ten noorden het woonhuis met vernieuwd parement, stalvleugel ten oosten met muurkapel aan de straatzijde. Schuur ten westen, "1862" gedateerd met verheven baksteenmetselwerk in noordelijke zijpuntgevel. Nutsgebouw ten zuiden.


ID: 81159 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Moenplaats (Zwevegem)
Gedenksteen met standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten Eerste en Tweede Wereldoorlog en de politieke gevangenen Tweede Wereldoorlog. Het monument, wordt opgericht vóór 30/10/1921, maar werd in de jaren 1960 vervangen door het huidige van groengrijze breuksteen afgedekt met hardstenen platen, daarboven een muur van blauwe hardsteen met vier tekstplaten van leisteen en opschrift Moen aan zijne helden gesneuveld voor het vaderland in gouden letters. Links, soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen.


ID: 305883 | Landschappelijk element

Cipressen en Italiaanse populier in krans van lindes als vredesbomen

Moenplaats (Zwevegem)
Op de Moenplaats staat tegenover de kerk een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Moen die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is voorzien van een muur met de namen van de slachtoffers. Links van het gedenkteken staat een soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen. Het geheel is geplaatst in een plantsoen bestaande uit hoge, geschoren cipressen met centraal, achter het oorlogsmonument een Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica‘) in een krans met lindebomen. Het plantsoen maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg uit 1920.