Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 56821 | Bouwkundig element

Station Oostende en Hotel Terminus Maritime

Natiënkaai 1, 5 (Oostende)
Station, gebouwd als tweede zeestation "Oostende-Kaai" in 1907-1913 naar ontwerp van Otten en Seulen (Gent), "architectes de Chemins de fer de l'Etat" en uitgevoerd door aannemer Gebroeders Wittebort (Sint-Gillis, Brussel). Het zeestation is ontworpen als kopstation, de voorgevel naar de stad gericht, met de toegang ingeplant in de as van de brug over de zeesluis van de handelsdokken. Eclectisch stationscomplex bestaande uit een centrale inkomhal geflankeerd door twee vierkante "torengebouwen" van drie bouwlagen onder tentvormig leien mansardedak. Links aansluitend aan het station, voormalig "Hotel Terminus Maritime". Aansluitend op de hoek, voormalig postsorteercentrum in het torengebouw.


ID: 56584 | Bouwkundig element

Standbeeld Paster Pype

Sint-Petrus- en -Paulusplein (Oostende)
Standbeeld van E.H. Hendrik Pype, met los ervan scheepsanker aan voet, gelegen ten zuiden van de Sint-Petrus en -Pauluskerk in omgevend plantsoen. Het beeld wordt doorgaans toegeschreven aan beeldhouwer K. Demuynck en is uitgevoerd in witte natuursteen.


ID: 72921 | Bouwkundig element

Nationaal Monument voor de Zeelieden

Zeeheldenplein (Oostende)
Nationaal Monument voor de Zeelieden naar ontwerp van Willy Kreitz (Antwerpen), opgericht in 1953-1954 op dezelfde plaats van de oude vuurtoren.


ID: 36657 | Bouwkundig element

Sokkelkapel

Meerstraat (Oosterzele)
Vroegere wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, in 1985 vervangen door een hedendaagse sokkelkapel met wit natuurstenen beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind in een modern glazen schrijn en opgericht op de met baksteen geplaveide plek van de vroegere wegkapel waarvan de vroegere omtrek door middel van gemetste bloembakken en een lage bakstenen afsluiting wordt aangegeven.


ID: 36659 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meerstraat 72 (Oosterzele)
Kleine hoeve met losse bestanddelen, in kern minstens opklimmend tot begin 19de eeuw maar aangepast in begin 20ste eeuw. Voornaamste hoevegebouwen opgesteld rondom een gedeeltelijk gekasseid rechthoekig voorerf, aan de straat afgesloten door een haag met ijzeren toegangshek aan één vierkante bakstenen hekpijler.


ID: 36717 | Bouwkundig element

Molenaarswoning van Guillotinemolen

Molenstraat 25 (Oosterzele)
Semigesloten landelijk complex op een spievormig perceel. Voorin gebouwd boerenburgerhuis zijdelings palend aan beide straten; laag ommuurd voortuintje. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. In U-vorm achter aangebouwde bakstenen bedrijfsgebouwen onder snijdende zadeldaken. Tegen de rechter zijgevel: witstenen Christusbeeld aan ijzeren kruis.


ID: 36674 | Bouwkundig element

Villa met tuin

Oude Wetterse steenweg 2 (Oosterzele)
Ruime villa midden in een beboomde en omhaagde tuin, gebouwd als dokterswoning door dokter Leus in 1904 naar ontwerp van architect G. Vanden Hende. Dubbelhuis van twee verdiepingen onder leien schilddak en snijdende zadeldaken achter de topgevels van de risalieten. Aanbouwsel van één verdieping tegen de linker zijgevel: voormalige apotheek en dokterspraktijk. Voormalig koetshuis met jaarsteen 1909 in de tuingevel.


ID: 36833 | Bouwkundig element

Walhoeve en wegkapel

Schaperstraat 10 (Oosterzele)
Oorspronkelijk een hoeve met losse bestanddelen, door uitbreiding van de bedrijfsgebouwen in de loop van de 19de eeuw geëvolueerd tot een hoeve van het gesloten type, deels omsloten door walgracht. Weg naar de overbouwde erftoegang aan de straat gemarkeerd door twee grote populieren en een eenvoudige bakstenen wegkapel, uit midden 20ste eeuw. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, gedateerd 1776.


ID: 88344 | Bouwkundig element

Villa

Akkerstraat 9 (Oostkamp)
Vrijstaande woning gelegen op de oostelijke hoek met de Zuidstraat, gebouwd in 1945. Dwars op de rijweg georiënteerd breedhuis van drie traveeën onder gemansardeerd zadeldak. Typische baksteenbouw bestaande uit een combinatie van gele baksteen voor het gevelparement en oranje baksteen voor de verspringende plint.


ID: 87895 | Bouwkundig element

Beeld van het Heilige Hart

Gemeenteplein (Oostkamp)
Beeld van het Heilige Hart, vervaardigd in 1934 door beeldhouwer De Wispelaere uit Brugge, broer van de toenmalige pastoor.