Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1256 resultaten


ID: 9444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Neigem

Halsesteenweg 357-359 (Ninove)
Deels ommuurd domein met omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, met beboomde toegangsdreef en park. Neotraditioneel getint kasteel met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektoren. Bakstenen poortgebouw aan de Brusselseheerweg, uit de 18de eeuw, met laterale vleugels onder een mansardedak. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en verderop met ijzeren hekken en hekpijlers.


ID: 9284 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Schoor

Schoorveldbaan 346 (Ninove)
Voormalig bezit van de Sint-Cornelius- en Sint-Cyprianusabdij, reeds vermeld in de 12de eeuw. Semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, opklimmend tot de 17de-, 18de eeuw. Mooi gelegen midden de weiden met de dreef.


ID: 9518 | Bouwkundig element

Kasteel van Voorde

Sint-Marcellusstraat 9A (Ninove)
Huidig kasteel gebouwd in 1539-40; herenhuis op de binnenplaats gebouwd in 1827. Waterburcht, een gesloten rechthoekig massief met vierkant binnenplein, geflankeerd door vier ronde hoektorens; twee kleinere torentjes flankeren de inrijpoort met ophaalbrug. Huidig kasteel met behouden aanleg: vier vleugels gegroepeerd rondom de vierkante gekasseide binnenplaats. Van de laatmiddeleeuwse, versterkte burcht, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, blijven de noordvleugel met ingangspoort, flankerende torentjes en twee hoektorens, de deels behouden achtergevel van de oostvleugel en de zandstenen onderbouw van de zuidvleugel bewaard.


ID: 9395 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vreckom 8 (Ninove)
Imposante gesloten hoeve mooi ingeplant in een golvend, beboomd landschap. Dreef afgezoomd door canadapopulieren en kerselaars. Deels witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken gegroepeerd rondom een vierkant gekasseid erf met mestvaalt. Datering 1739 in een gevelsteen boven de inrijpoort, opgenomen in het dienstgebouw ten noordoosten. Dienstgebouw ten noordoosten met centrale inrijpoort en duiventoren onder tentdak.


ID: 135209 | Landschappelijk geheel

Ettingebos

Balegem, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele)
Dit gebied situeert zich tussen Oosterzele en Scheldewindeke (Oosterzele) in het noorden en Balegem (Oosterzele) in het zuiden. Op het kasteelpark van Keiberg sluit het Ettingebos aan, dat in de vallei van de Ettingebeek gelegen is. Ten zuiden van het Ettingebos bevindt zich de stokerij ‘Van Damme’ en ten westen en zuiden daarvan liggen twee kouters met elk een windmolen.


ID: 135213 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Leeuwergem en omgeving

Balegem (Oosterzele), Elene, Leeuwergem, Oombergen (Zottegem)
Het kasteeldomein van Leeuwergem, bij Zottegem gelegen, behoort tot de belangrijkste 18e eeuwse realisaties van Vlaanderen. Behalve om het kasteel is het domein vooral bekend om zijn park, waarin de klassieke ‘Franse’ tuin, met een voor België uniek looftheater, overvloeit in een romantisch ‘Engels’ park. Een lange dreef leidt naar het omwalde kasteel. De dorpskern van Leeuwergem is door middel van een dreef verbonden met het park. Ten westen van het kasteel bevindt zich een open akkercomplex, in het westen begrensd door Elene met windmolenromp van de Stenen Molen.


ID: 36638 | Bouwkundig element

Hoeve

Geraardsbergse steenweg 218 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve bereikbaar via een dreef en naar verluidt vroeger horend bij "Kasteel Smissenbroek". Met de rugzijde naar de straat gekeerde boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën met dwarsschuur links, onder zadeldak (rode Vlaamse pannen).


ID: 304584 | Landschappelijk element

Parallelweg Kasteel Smissebroek

Hettingen (Oosterzele)
In het dorp van Oosterzele loopt net voor het gemeentehuis tussen twee huizen een smal verhard baantje naar het zuiden. Voorbij de bebouwing gaat de weg over in een half verharde zandweg met kiezels die de rand van het plateau volgt tussen akkers en weilanden. Van op de weg zijn er open zichten op het dorp en de parochiekerk. De weg leidt naar het parkbos bij het Kasteel van Smissenbroek en loopt hier op een wal of dijk parallel met de kasteelgracht. Voorbij het kasteeldomein sluit de weg aan op een landweg die via een scherpe bocht uitkomt aan de Geraardsbergsesteenweg. De weg maakt deel uit van de historische park- en drevenaanleg bij het kasteel.


ID: 36770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Hulst met omgrachting

Hoek ter Hulst 35 (Oosterzele)
In oorsprong hoogstwaarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met walgracht en kasteel of heerlijke verblijfplaats. Aan de voorste walgracht naast de straat paalt een merkwaardige boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. Mogelijk liet een lid van de familie Schellart circa 1730 wat overbleef van het middeleeuws kasteel verbouwen tot boerenwoning in haar huidige nog bestaande vorm. De grachten zijn nog deels bewaard en bomenrijen markeren de perceelsgrens. Een onverharde dreef in het noordoosten geeft toegang tot de hoeve.


ID: 36646 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Smissenbroek

Keiberg 50 (Oosterzele)
Lodewijk XIV-kasteel van één bouwlaag en negen traveeën, onder mansardedak op H-vormige plattegrond en met symmetrische opstand. Aanvankelijk een waterkasteel waarvan de binnenwallen overeenstemden met die van het vroeger opperhof, heden grotendeels gedempt. Reconstructie van het kasteel na brand in 1947. Twee vrijwel identieke, lange bijgebouwen ingeplant aan weerszijden van het voorhof van het kasteel. Waarschijnlijk voormalige paardenstallen, koetshuizen en personeelswoningen daterend uit dezelfde bouwperiode als het kasteel. De oorspronkelijke 18de-eeuwse indeling en aanleg van het kasteelpark van 17 hectare bleef grosso modo behouden met onder meer de typisch stervormig aangelegde dreven in het vroegere wandelbos. Bewaarde ijskelder aan de westelijke walgracht.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.