Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 303931 | Landschappelijk element

Twee bruine beuken als welkomstboom bij Kasteel van Welden

Veldstraat (De Pinte)
Bij de toegang tot het Kasteel van Welden aan de Veldstraat werden twee opgaande bruine beuken geplant. Deze imposante welkomstbomen markeren het begin van de monumentale toegangsdreef tot het kasteeldomein.


ID: 303933 | Landschappelijk element

Noordelijke toegangsdreef met opgaande Amerikaanse eiken bij Kasteel van Welden

Veldstraat (De Pinte)
De noordelijke toegangsdreef tot het Kasteel van Welden bestaat uit twee rijen van jonge opgaande Amerikaanse eiken. Op verschillende plaatsen in de dreef is er ook zomereik aanwezig, het is echter niet duidelijk of deze als inboet werd aangeplant of ze resteren uit een vorige, mislukte aanplant. De bomen zijn aangeplant op een schrale zandige bodem met sporkehout, lijsterbes, Amerikaanse vogelkers, bramen en ratelpopulier in de struikenetage


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 135245 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Sint-Martens-Leerne en omgeving

Sint-Martens-Leerne (Deinze), Drongen (Gent)
Centraal in dit gebied ligt het kasteeldomein van Crombrugghe in een bosrijk park. Het kasteel heeft een U-vormige plattegrond, een ommuurde moestuin en een dubbele eiken- en beukendreef. Rondom het kasteel liggen vele oude hoevetjes met witgekalkte bakstenen gevels en een omhaagd erf. Ten zuidoosten van het kasteeldomein ligt een kouter, de andere zijden zijn door bulken begrensd. Ten noorden van het domein ligt Noordhout, een gehucht in het bulkengebied. Het landschap is er meer gesloten door het voorkomen van knotwilgen langs de percelen en populieren langs de wegen. De structuur van de agrarische nederzetting, de Noordhoutse teerling, is nog herkenbaar in het landschap.


ID: 305863 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Ardense Jagersstraat-Gottem, Polderweg (Deinze)
Naast de kerk van Gottem staat een geknotte linde. De linde is na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom, ter herdenking van de herwonnen vrede.


ID: 300199 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Bagattestraat, Leernsesteenweg (Deinze)
De opgaande linde staat rechts achter de gedenkkapel Heilig Hart. De vredesboom werd in 1919 aangeplant.


ID: 300910 | Landschappelijk element

Oude gemengde afsluitinghaag

Biezestraat 27 (Deinze)
Aan de straatzijde wordt het erf bij de hoeve Biezenstraat 27 afgesloten met een oude scheerhaag. De haag is ongeveer 100 meter lang en heeft een gemengde soortensamenstelling. Afsluitingshagen hebben de eigenschap dat ze zéér dicht werden gemaakt om indringing te voorkomen en om tevens het kleinvee op het erf te houden.


ID: 308032 | Landschappelijk element

Geknotte linde

Bijlkenstraat (Deinze)
De hoog geknotte Hollandse linde staat voor de toegang van het erf van een oude hoeve. De oude linde staat op een plek waar de weg een merkwaardige knik maakt. De holle boom is een veteraanboom. Een nieuwe telg is aan de zijkant aan de boom bevestigd.


ID: 307697 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering

Blekerij 3 (Deinze)
Bij het hoevetje (Blekerij 3) staat langs het pad een geschoren meidoornhaag van éénstijlige meidoorn. De haag sluit het erf met vroegere boerenboomgaard af en is aangeplant als veekering.


ID: 300908 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Bovenstraat (Deinze)
Op de zuidkant van een gewezen herberg staat als schermboom een gekandelaarde linde. De boom zorgde voor schaduw bij het drinken van een pint in het café en onder de boom. De boom staat hier ook op de splitsing van wegen, op deze wijze voorkwam men ook het afsnijden van de bocht.