Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 38539 | Bouwkundig element

Vierschaar

Weldendreef 4 (De Pinte)
Voormalige vierschaar of plaatselijke rechtbank van de heerlijkheid van Welden. Semigesloten hoeve op deels verhard en met gras begroeid erf toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met arduinen dekplaat, aansluitend bij de stallen rechts van het huis. Woonhuis van zes traveeën onder steil en mank zadeldak met kern uit de 17de eeuw, heden voornamelijk 18de-eeuws voorkomen.


ID: 38541 | Bouwkundig element

Wontergemgoed

Wontergemstraat 1 (De Pinte)
Ten dele omgrachte grote open hoeve uit de 18de eeuw op beplant erf met boomgaard en ijzeren toegangshek tussen gewitte vierkante pijlers met dekplaat ten westen. Ten noorden, woonhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak.


ID: 86282 | Bouwkundig element

Hof Cleijn Gheweerevelt

Gaaistraat 10 (Deerlijk)
Recente naam gebaseerd op een historisch perceel gelegen ten noorden van de hoeve. Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) met U-vormige opstelling. Heden, behouden opstelling met in het noorden boerenhuis, in het oosten schuur en in het westen stalvleugel. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.


ID: 86283 | Bouwkundig element

Hoeve Hof De Gaai

Gaaistraat 12 (Deerlijk)
Weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) als hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom erf. Losse verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom deels verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek tussen bakstenen muur. Ten zuidwesten boomgaard. Boerenhuis, stalvleugel en schuur met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 86287 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Overackere

Groenstraat 42 (Deerlijk)
Het bureel van weldadigheid, het huidige O.C.M.W, gaf in 1903 de opdracht om de oude hoeve te slopen en te herbouwen, waarbij de huidige opstelling ontstond. In 1930 wordt de schuur uitgebreid alsook het noordelijke volume dat nu aansluit bij het boerenhuis. Tevens wordt in het zuidoosten een kippenren opgericht. Nu, semigesloten hoeve met verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom onverhard erf gemarkeerd door bakstenen erfpijlers met ijzeren hek. Erf aan de straatzijde afgezet door populieren met betonnen kruis met Christusbeeld.


ID: 86288 | Bouwkundig element

Hoeve Het Columbahof

Guido Gezellelaan 101 (Deerlijk)
Site reeds weergegeven in het landboek van Deerlijk uit 1747. Zuidelijke erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek. Ten noorden boerenhuis geritmeerd door licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Twee opkamertraveeën links. Deuromlijsting van zwarte baksteen. Ten oosten, stalvleugel met geïncorporeerd wagenhuis, heden garage, en schuur.


ID: 86299 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Columbaveld

Heestertstraat 39 (Deerlijk)
Naam refereert naar het Santa Colommavelt gelegen ten zuiden van de hoeve en vermeld in het renteboek van de heerlijkheid Assche van 1634. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen erfpijlers met ijzeren hek en beschaduwd door linde. Linker erfpijler met driehoekig muurnisje met Heilige Columba. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Ten zuiden wagenhuis met dwars stalvleugeltje en ten oosten dwarsschuurtje.


ID: 86375 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Rade

Lisbonnastraat 100 (Deerlijk)
Recente naam die verwijst naar de nabijgelegen voormalige heerlijkheid, voor het eerst vermeld in 1502. Site mogelijk reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) met L-vormige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1945 uitgebreid. Heden, verlaten hoeve bestaande uit twee parallelle volumes.


ID: 86377 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Nieuwenhovestraat 39-41 (Deerlijk)
Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1884. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met golfplaten.