Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1096 resultaten


ID: 216929 | Bouwkundig element

Gemeentelijke basisschool Tervuren Centrum

Paardenmarktstraat 1, Vander Achterstraat 31 (Tervuren)
Ensemble van gebouwen bestaande uit een oorspronkelijk gasthuisgedeelte op de hoek van de Paardenmarktstraat en de Vander Achterstraat en latere schoolgebouwen ten noordwesten ervan, uitgevend op de Vander Achterstraat en de Oud Gasthuisstraat. Het oorspronkelijke gasthuisgedeelte is een L-vormig complex bestaande uit een 18de-eeuws hoekpand en een haaks aansluitende vleugel langs de Vander Achterstraat, die kadastraal werd ingetekend in 1840. De klassenvleugel ten noordwesten ervan werd kadastraal geregistreerd in 1903 met een uitbreiding in 1918.


ID: 300587 | Bouwkundig element

School en onderwijzerswoning

Rootstraat 11 (Tervuren)
Eenvoudige onderwijzerswoning met gecementeerde gevels, parallel met de woning de éénlaagse klassenvleugel, van 1864 naar ontwerp van architect Van Arenbergh.


ID: 300633 | Bouwkundig element

Sint-Annaschool

Rootstraat 34 (Tervuren)
De Sint-Annaschool werd opgericht in 1898 in het zogenaamde kasteel van Langrand-Dumonceau en werd in 1915 aan de rechtse zijde, ter plaatse van de vroegere stallen, uitgebreid met een huishoudschool.


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.


ID: 86691 | Bouwkundig element

School- en kloostercomplex Regina Pacis

Ieperstraat 32 (Tielt)
School- en kloostercomplex Regina Pacis van de zusters apostolinen, bestaande uit diverse panden aan de straatzijde waarvan de oudste opklimmen tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 87029 | Bouwkundig element

Klooster, kapel en meisjesschool

Jules Van Ooststraat 43 (Tielt)
Klooster, kapel en voormalige meisjesschool van de Zusters van het Geloof. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak. Gepleisterde lijstgevel met voegwerkimitatie, nieuwe natuurstenen plint. Haaks op het kloostervolume aangebouwd aan noordzijde, een bakstenen kapel. Grijze natuurstenen gedenkplaat voor zouaaf missionaris Jules Van Ooste aan de zijde van de Molenweg.


ID: 87122 | Bouwkundig element

Gesubsidieerde Vrije Basisschool

Kanegemstraat 168 (Tielt)
Gesubsidieerde Vrije Basisschool, voormalige kloosterschool, gelegen op de hoek van Kanegemstraat en Espestraat. Schoolgebouwen van twee bouwlagen in verankerde rode baksteen onder vernieuwde zadeldaken in Vlaamse pannen.


ID: 86746 | Bouwkundig element

Sint-Michielsinstituut

Kortrijkstraat 75 (Tielt)
"Sint-Michielsinstituut" of "Klein College", deel uitmakend van het Sint-Jozefscollege, gebouwd in 1842. In 1903 wordt een nieuwe kapel ingezegend. Neoclassicistisch pand van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Twee haakse achterbouwen, onder meer voormalige kapel.


ID: 86752 | Bouwkundig element

Sint-Godelieveschool

Krommewalstraat 1 (Tielt)
Hoofdgebouw van de voormalige Sint-Godelieveschool, heden "Regionaal Dienstencentrum Zonnewende - v.z.w. Familiezorg West-Vlaanderen". Mengeling van neoclassicistische en traditionele stijl met aan de zuidzijde voormalige speelplaats. Baksteenbouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd schilddak.


ID: 86755 | Bouwkundig element

Sint-Mariaschool

Krommewalstraat 7-9 (Tielt)
De voormalige Sint-Mariaschool, later de Sint-Andrieskliniek, heden "Woon- en Zorgcentrum Sint-Andries" met kloosterhuis. Sober neoclassicistisch bakstenen complex met aan de straat gelegen vleugels van respectievelijk negen, twaalf en vijftien traveeën en twee bouwlagen. Nummer 7 met brede kloostertoegang gevat in natuurstenen omlijsting. Nummer 9 met oorspronkelijke toegang tot de oude kliniek "KLINIEK S ANDRE". Erboven, vooruitspringende beglaasde mijterboogvormige nis in gelijkaardige omlijsting waarin beeld van patroonheilige Sint-Andries. Haakse achterliggende vleugel van drie bouwlagen met kelderverdieping onder leien schilddak die de voorbouw met de kapel verbindt. Neogotische zuidoost-georiënteerde bakstenen kapel onder leien zadeldak, toegewijd aan Heilige Margaretha.