Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 300793 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Sterreborne met plantsoen

Sterrebornestraat (Boutersem)
Bedevaartsoord met een grote kapel, heropgebouwd in neogotische stijl in 1893-1894 naar ontwerp van Edward Francken, omgeven door een plantsoen. Rechts van de toegangsweg naar het kapelportaal bevindt zich de bron in een afzonderlijk veldkapelachtig gebouwtje. De randbeplanting bestaat voor de helft uit gekandelaarde zomerlinden, die getuigen van de oorspronkelijke, bij de heraanleg van 1893-1894 behorende aanplanting.


ID: 302496 | Landschappelijk element

Bruine beuken in pastorietuin Sint-Remigiusparochie

Vertrijksestraat (Boutersem)
Het betreft de rode beuken op een rond 1850 aangelegd heuveltje in de warande van de pastorie van de Sint-Remigiusparochie. De rode beuken (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) bevinden zich in de warande van de pastorie van de Sint-Remigiusparochie te Neervelp.


ID: 135247 | Landschappelijk geheel

Rovorst en Kanakkendries

Elst, Nederbrakel, Opbrakel, Zegelsem (Brakel), Schorisse (Maarkedal)
Het heuvelig karakter van dit gebied wordt veroorzaakt door de sterke erosiewerking van talrijke kleine waterlopen. Dit gebied omvat de bronhoofden van drie parallel lopende zijbeken van de Zwalm, de Vaanbuikbeek, de Roosmeersbeek en de Slijpkotbeek. Tussen de valleitjes, die west-oostwaarts georiënteerd zijn, liggen hoge kouters van waar men een weids uitzicht heeft op een landschap met houtkanten en perceeslrandbegroeiing. In de buurt van de erven komen kaphagen voor met een erg kleine plantafstand. In de diepere delen van de valleien liggen unieke bronbossen met een waardevolle bronbosflora. Het indrukwekkende halfgesloten hoevecomplex van het Hof te Wolfskerke gaat terug tot de 12de eeuw en ligt ingeplant op een heuvelkam, omgeven door landbouwgronden. Het Mullenkasteel werd later gebouwd als eclectische woning bij de hoeve.


ID: 303014 | Landschappelijk geheel

Hayesbos en Verrebeekvallei

Everbeek, Nederbrakel, Opbrakel (Brakel)
Het Hayesbos is gelegen op de getuigenheuvelrij die kenmerkend is voor de Vlaamse Ardennen. Het Hayesbos ligt op de noordelijke helling van het Livierenbos. De Verrebeek ontspringt in het Livierenbos. De meeste zijbeken ontspringen in de bronnen in de bosrand van het Hayesbos. De sterk meanderende bronbeek heeft een sterk verval en komt ten noorden van het Hayesbos in een gebied dat gekenmerkt wordt door graslanden rijk aan houtige beplantingen op perceelsgrenzen. De vallei van de Verrebeek is een halfopen landschap rijk aan KLE’s (kleine landschapselementen). Het open landbouwgebied Doensberg ligt ten oosten van de vallei en ten noorden het Hayesbos.


ID: 308983 | Landschappelijk geheel

Trimpontbos en omgeving

Everbeek (Brakel)
Het ‘Trimpontbos en omgeving’ in Everbeek (Brakel) is een gevarieerd landschap gelegen in het zuiden van de gemeente Brakel. Kenmerkend voor het gebied is de historisch-landschappelijke structuur van kleine oudbosbestanden op de heuvelflanken, met tussenin een smalle en lager gelegen valleitjes bestaande uit historisch permanente graslanden. Verspreid in het landschap staan enkele kleinschalige hoevegebouwen en bijhorende erfbeplantingen. Het Trimpontbos is ook bijzonder waardevol omwille van het brongebied van de Terkleppebeek. Centraal in Trimpont ligt de Kruiskapel in een open graslandcomplex. Daarrond liggen enkele zichten op de kapel en omgeving.


ID: 301331 | Landschappelijk element

Populierenrijen  Marilandica

Nederbrakel (Brakel)
Opgaande populieren 'Marilandica' staan op perceelsgrenzen van graslanden of langs wegen. In sommige gevallen staan de bomen in gemengde houtkanten, met andere opgaande bomen en/of knotbomen.


ID: 301366 | Landschappelijk element

Populierenrijen

Nederbrakel (Brakel)
Opgaande populierenrijen die bestaan uit 'Robusta' of andere populierenvariëteiten. Ze staan op perceelsgrenzen van graslanden of langs wegen.


ID: 132686 | Landschappelijk element

Oude kaphagen van haagbeuk

Bijstierstraat (Brakel)
Kaphagen van in hoofdzaak bestaande uit haagbeuk als perceelsrandbeplantingen. Ook es en esdoorn zijn hier vertegenwoordigd en worden traditioneel onderhouden in de kaphaag. Het is een mooi, representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132813 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Bijstierstraat (Brakel)
Een houtkant van 66 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Es, veldesdoorn, rode kornoelje, gladde iep zijn er als hakhout beheerd en sleedoorn, eik, meidoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.


ID: 132815 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en haagbeuk

Bijstierstraat (Brakel)
Het weiland tegenover het erf aan de overkant (Bijstierstraat 6) is volledig afgeboord met een kaphaag die in hoofdzaak bestaat uit es en haagbeuk. Er staat ook een opgaande oude kloon van een Canadapopulier in de haag. Meidoorn, esdoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen.