Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 73826 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Lozelandstraat 5 (Brakel)
Naar het zuiden georiënteerde boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, mogelijk ouder. Ten noorden, witgekalkt bakstenen wc-huisje en tot garage verbouwde stal.


ID: 73844 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Neerhofstraat 19 (Brakel)
Thans gesloten hoevecomplex, voorheen hoeve met losse bestanddelen (zie Poppkaart derde kwart van de 19de eeuw). Complex opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, later aangepast en naar verluidt in 1926 vergroot met dwarsschuur, stallen en remise.


ID: 73855 | Bouwkundig element

Herenhuis met landschapstuin

Neerstraat 56 (Brakel)
Monumentaal herenhuis volgens mondelinge overlevering opklimmend tot de 17de eeuw en volgens figuratieve kaarten minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Pseudovakwerk hernomen in tuinpaviljoen met pergola op zuilen, mogelijk verbouwing van paviljoen in het vierde kwart van de 19de eeuw; gelijkaardig tuinhuisje. Prachtig aangelegde landschapstuin


ID: 74008 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve, watermolen en brouwerij

Pieter Hoelmanstraat 15 (Brakel)
Achterin gelegen bakstenen hoeve van het gesloten type, ten westen en ten zuiden begrensd door de Molenbeek. Voormalige watermolen, waarvan reeds melding in 1571, en brouwerij aan de volledig gekasseide binnenplaats met onregelmatige vorm. Grote molenvijver ten westen.


ID: 73966 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw de la Salette

Plaatsbeek (Brakel)
Rechthoekige bakstenen kapel uit 1855 onder overstekend pannen zadeldak met verhoogde voorgevel eindigend op gedrukte klokvormige top met voluten op hoge pilasters; bekronend decoratief ijzeren kruis. In de wegberm van voetweg Dries: gemetste bakstenen bronput vooraan afgesloten met houten luik.


ID: 74105 | Bouwkundig element

Station Michelbeke

Riedeplein 9 (Brakel)
Typisch langgerekt station wellicht opgericht in begin 20ste eeuw waarvan vroegere stationschefwoning in deel van vier traveeën met bovenverdieping onder zadeldak; ongelijke zijvleugels van één bouwlaag, respectievelijk linker van zes traveeën onder zadeldak en rechter van twee traveeën. Behouden ijzeren spanten van de vroegere perronluifel.


ID: 74013 | Bouwkundig element

Historische hoeve Hof ten Bossche

Ronsesestraat 265 (Brakel)
Het Hof ten Bossche is een imposante historische hoeve, die zich situeert in een landschappelijk opmerkelijke omgeving in de zuidwestelijke uithoek van Opbrakel, op de hoge kouterrug nabij het Brakelbos. De geïsoleerde hoevesite is vanuit het westen bereikbaar via een tot voor de hoeve lopende gekasseide toegangsweg waarvan het tracé minstens opklimt tot de 17de eeuw. De kasseiweg passeert langs een bijhorende boomgaard en lager gelegen vijver. De gesloten configuratie van de overwegend gewitte bakstenen hoevegebouwen op gepikte plint gaat minstens terug tot het midden van de 17de eeuw, omvat een architecturaal waardevol gebouwenbestand uit de 17de eeuw, de jaren 1790-1791, 1793 en 1805.


ID: 73976 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Schudewee 13 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend boerenarbeidershuis van zes traveeën onder rechts afgewolfd en mank pannen zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw doch duidelijk deels gerenoveerd. Overdekte steenput op het voorerf onder overstekend pannen zadeldak. Klein losstaand bijgebouw.


ID: 306649 | Landschappelijk element

Kasseiweg St.-Ursmarsstraat

St.-Ursmarsstraat (Brakel)
Kasseiweg die vanuit de Oudenaardsestraat de heuvel opklimt tot aan de kerk van Zegelsem.


ID: 73877 | Bouwkundig element

Station Nederbrakel

Stationsplein 5 (Brakel)
Verwaarloosd voormalig stationsgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw, nu jeugdclub "Alpha" en kinderwerking "'t Lapijntje". Wachthuis en goederenloods gesloopt.