93247 resultaten
ID: 81024 | Bouwkundig element
Transfostraat 3-25, 28-40, 3A, 5A (Zwevegem)
De gemeente Zwevegem was één van de eerste gemeenten in België die de openbare verlichting met behulp van elektriciteit verzekerde en tevens deze nieuwe energievorm voor haar inwoners voorzag. De bouw van een elektriciteitscentrale vanaf 1912 gaf een enorme impuls aan de lokale economie. De site is een herkenbaar voorbeeld van de bedrijfsarchitectuur van een elektriciteitscentrale op technologisch en architecturaal vlak. De site bewaart administratieve en functionele gebouwen, zoals een machinehal en ketelhuis, opgericht circa 1912-1913, schoorstenen opgetrokken in 1925 en 1938, een betonnen watertoren van 1939, en diverse gebouwen uit het interbellum, namelijk de voormalige barenzaal, een overslaggebouw, ateliergebouw en administratief gebouw.
ID: 81175 | Bouwkundig element
Trekweg (Zwevegem)
Bedrijfsgebouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw van rode baksteen onder plat dak, betonnen casement met opschrift Les mecaniques du Courtrai/ Valère de Meestere; vermoedelijk deel uitmakend van de voormalige steenbakkerij met vestigingsplaats aan de Trekweg.
ID: 81198 | Bouwkundig element
Trekweg 10-12 (Zwevegem)
Rijtje van drie enkelhuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met lijstgevel van gele baksteen met decoratieve metselverbanden en uitspringende muurvlakken.
ID: 81190 | Bouwkundig element
Trekweg 14 (Zwevegem)
Opvallende woning van gele baksteen op bruine plint, combinatie van lijst- en puntgevel. Villa van 1937, architectuur beïnvloed door de art deco met beboomde tuin, aan de straat afgezet door laag muurtje van gele en rode baksteen en een bewaarde tuinmuur van rode baksteen. Opvallende woning van gele baksteen op bruine plint, combinatie van lijst- en puntgevel. Architectuur beïnvloed door de art deco zie in- en uitspringende delen en muurvlakken en de verschillende erkers. Decoratief uitgewerkt portaal uitlopend in halfronde loggia.
ID: 81112 | Bouwkundig element
Truweelstraat 3 (Zwevegem)
In oorsprong dubbelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lage woning in gewitte baksteen met bewaard houtwerk, de luiken zijn verwijderd. Naastgelegen eenvoudige wegkapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met cementtegelvloer en beelden van Heilige Rochus, Heilig Hart en Maria met kind. Dieper in gelegen bakhuisje.
ID: 81367 | Bouwkundig element
Truweelstraat 5 (Zwevegem)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Gecementeerd diephuis, pannen zadeldak, afgewolfd aan de voorzijde met rechthoekige muuropeningen. Achteraan aangrenzende stalvleugel.
ID: 81113 | Bouwkundig element
Truweelstraat 9 (Zwevegem)
Schuur, in oorsprong behorende tot een hoevesite al aangeduid circa 1846, maar met laat-19de-eeuws uitzicht. Schuur met heiligennis en asemgaten.
ID: 81041 | Bouwkundig element
Twee Molensstraat 23-25 (Zwevegem)
De Houten Molen of Mortiersmolen is een staakmolen uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw. De driezoldermolen met gesloten molenvoet is ingeplant op een molenberg. De verdekkerde wieken wijzen op de poging in het interbellum om windmolens efficiënter te maken. De naam Mortiersmolen verwijst naar de familie Dumortier die van 1888 tot 1958 de molen bemaalde. De Houten Molen vormt samen met de Stenen Molen nog de enige getuige van het tiental molens dat Zwevegem ooit telde. Het gietijzeren hek tussen dito hekpijlers, waarlangs het oorspronkelijke molenerf kon betreden worden, is bewaard.
ID: 81042 | Bouwkundig element
Vande Vennestraat 43 (Zwevegem)
Arbeiderswoning van circa 1900. Dubbelhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak doorbroken door twee later aangebrachte dakkapellen. Eenvoudige, verankerde bakstenen lijstgevel met houten schrijnwerk en luiken.
ID: 81230 | Bouwkundig element
Veldstraat (Zwevegem)
Heilig Hartkapel uit 1884, van witgeschilderde baksteen met bewaard ijzeren hekwerk met bovenlicht. Interieur met spitsboognisjes, bewaard vloertje van zwarte en witte cementtegels. Beelden van het Heilig Hart, de Heilige Anna en de Onze-Lieve-Vrouw met kind.