Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 50496 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Warmestraat 33 (Maldegem)
Oude hoeve met bewaarde boerenwoning, vermoedelijk uit de 18de eeuw, en recentere dienstgebouwen, gelegen ten westen van het vroegere Warmhof.


ID: 50497 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Warmestraat 38 (Maldegem)
Hoeve uit het eerste kwart van de 19de eeuw, ter vervanging van een oudere hoeve. Het woonhuis en de schuur staan naast elkaar ten noorden van het erf; voor de boerenwoning staan zes lindebomen. Het met gras begroeid erf is beplant met fruitbomen en voorzien van een hulsthaag.


ID: 50499 | Bouwkundig element

Hoeve

Ziltedreef 1 (Maldegem)
Hoevetje, opgericht in 1904, in opdracht van brouwer A. Van Loo-De Meyere uit Sijsele. In omhaagd voortuintje gelegen boerenarbeidershuis van drie traveeën en één aangebouwde travee, en één bouwlaag onder zadeldak. Ten noorden van het huis, bakstenen dwarsschuur van vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 49672 | Bouwkundig element

Hoeve

Zwepe 8 (Maldegem)
Hoeve in het zuiden van de gemeente aan de grens met Ursel, op het kruispunt met Gentweg en Vlamingstraat.


ID: 135364 | Landschappelijk geheel

's Herenbos, Heihuizen en Zalfen

Oostmalle (Malle), Zoersel (Zoersel)
De geschiedenis van ’s Herenbos is verbonden met de ontwikkeling van het aanpalende kasteeldomein de Renesse, aansluitend bij het dorpscentrum van Oostmalle. Het vroegere Nonnenbosch evolueerde van een natuurlijk jachtbos, via een bos voor houtexploitatie tot een idyllisch bos, ingericht als romantisch buitenverblijf. De beekvallei bleef het meest intact en vertegenwoordigt vandaag nog steeds de rijkste flora van het gebied. Heihuizen is een voorbeeld van een typische heideontginning in de Kempen. Het bestaat uit een complex van voornamelijk Grove dennenbestanden, afgewisseld met grote percelen loofhout. Zomereik en beuk zijn de dominante boomsoorten. Het gehucht Zalven bestaat uit een aantal karakteristieke Kempische hoeven met bijgebouwen langs de Salphensebaan; de Sint-Antoniuskapel; graslanden, weilanden en akkers en niet verharde veldwegen.


ID: 135052 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Westmalle en omgeving

Westmalle (Malle)
Het kasteel met kasteelpark en aanpalende landerijen, waardevolle bossen en oude dreven vormen samen met de Sint-Martinuskerk en de verbindingsdreef tussen kasteel en kerk een landschap met een landelijk en uitzonderlijk historisch karakter. De oorsprong van het kasteel van Westmalle gaat terug tot de 12de eeuw. De laatste grote aanpassingen gebeurden in de 19de eeuw. Opmerkelijk en zeldzaam is het 19de eeuwse cirkelvormige dienstgebouw. Ten westen van het kasteel bevindt er zich een gaaf bewaarde ijskelder. De esthetische- en belevingswaarde van het geheel is zeer hoog.


ID: 13546 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Antwerpsesteenweg 120 (Malle)
Hoeve met omhaagd erf, losstaande bestanddelen: verankerd woonstalhuis uit de 19de eeuw, ten oosten houten 19de-eeuwse langsschuur, ten noorden wagenhuis.


ID: 13542 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Antwerpsesteenweg 51A (Malle)
Boerderij met losstaande bestanddelen, oorspronkelijk horend bij het kasteel.


ID: 13544 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Antwerpsesteenweg 64 (Malle)
Aan de straat gelegen woonstalhuis van zeven traveeën onder zadeldak uit de 19de eeuw.


ID: 13545 | Bouwkundig element

Hoeve

Antwerpsesteenweg 93 (Malle)
Verbouwde boerderij, oorspronkelijk behorend bij het kasteel, met L-vormig woonstalhuis en ten oosten houten 19de-eeuwse langsschuur.