Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1746 resultaten


ID: 52068 | Bouwkundig element

Burgerhuis De mote

Neerhofstraat 11, 15 (Gistel)
Burgerhuis met art-deco-inslag uit de jaren 1930. Typerende elementen zijn het uitgewerkte baksteenparement, het verdiepte portaal en de overhoekse erker. Nummer 11: gelijkaardig pand, vermoedelijk van iets latere datum in imitatieve stijl.


ID: 306737 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen in art deco

Elisabeth Willemslaan 23-25 (Haacht)
Twee identieke, gekoppelde art-decoburgerhuizen in spiegelbeeld, op het kadaster geregistreerd in 1935 en gebouwd in opdracht van de echtparen Janssens-De Keuster (25) en Van der Straeten-De Keuster (23), waarbij de dames zussen waren. Deze woningen bewaren gedeeltelijk het originele schrijnwerk, dat in de bovenlichten is ingevuld met kleurrijke glas-in-loodraampjes in art deco.


ID: 306738 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen in art deco

Elisabeth Willemslaan 53-55 (Haacht)
Twee gekoppelde art-decoburgerhuizen in spiegelbeeld, geregistreerd in het kadaster in 1930 en opgericht in opdracht van onderwijzer Arthur Claes en beroepsmilitair Joost Claes. Deze woningen bewaren gedeeltelijk het originele schrijnwerk, dat deels is ingevuld met kleurrijke glas-in-loodraampjes in art deco.


ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).


ID: 39585 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rochus

Kardinaal Mercierplein (Halle)
Parochiekerk van de Sint-Rochuswijk, gebouwd in 1925-1928 naar ontwerp van de architecten Smolderen, Van Beurden en Van Hoenacker. Vooruitstrevende betonnen skeletconstructie met kiezelcementen bekleding van de bakstenen gevels in art-decostijl. Totaalconcept met uitgewerkt art-deco-interieur uitgewerkt onder leiding van Smolderen, met onder meer opvallend gebruik van bouwceramiek van de firma Helman.


ID: 200134 | Bouwkundig element

Kindersanatorium Baronne Lucie Lambert

Kluisbos 41-51 (Halle)
Sanatorium van Buizingen van 1927 en 1936, interbellumarchitectuur met modern bouwprogramma, qua vormgeving horende tot de art deco, naar ontwerp van Henry Lacoste.


ID: 206833 | Bouwkundig element

Villa Ruland met aanhorigheden

Grote Breemstraat 21, 21A, Kuringersteenweg 44 (Hasselt)
De kort vóór 1931 of ten laatste in dat jaar gebouwde Villa Ruland, met burelen en achterin liggend magazijn naar ontwerp van Arthur Baar is een beeldbepalend complex in art deco op een historisch belangrijke invalsweg vanuit Diest naar Hasselt.


ID: 21993 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lombaardstraat 6 (Hasselt)
Breedhuis met art-deco-inslag, circa 1920 gebouwd na sloping van het zogenaamde Hooghuis, een rijke vakwerkconstructie uit de 16de eeuw.


ID: 22071 | Bouwkundig element

Stokerij Fryns, bedrijfsgebouwen

Martelarenlaan (Hasselt)
Complex van industriële gebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, achteruitgelegen ten opzichte van de straat en aan de straatzijde voorzien van een muurtje met hek.


ID: 216496 | Bouwkundig element

Weeshuis zusters Kindsheid Jesu

Rozenstraat 17, 17A (Hasselt)
Klooster en weesthuis uit het interbellum van de Zusters Kindsheid Jesu, naar ontwerp van Karel Gessler. Het klooster is gelegen in de in 1930 heraangelegde Rozenstraat, die gekenmerkt wordt door voornamelijk rijdwoningen uit het interbellum.