947 resultaten
ID: 41444 | Bouwkundig element
Herseltsesteenweg 162 (Aarschot)
De Witte Molen, gebouwd in 1920, is een vrij recente maar traditioneel opgevatte korenmolen, van het type bovenkruier (kettingkruier), stenen bergmolen (beltmolen).
ID: 7486 | Bouwkundig element
Quellinstraat 39 (Antwerpen)
Dit statige neoclassicistische herenhuis werd rond 1873 gebouwd als hotel de maître voor graaf Albert van der Stegen, die het ontwerp liet tekenen door de Brusselse architect Eugène Flanneau.
ID: 47271 | Bouwkundig element
Zandkapelweg 1 (Herentals)
Hoeve in vakwerk bestaande uit een woonstalhuis, onmiddellijk aan de straat gelegen en een dienstgebouw op het erf.
ID: 302851 | Landschappelijk geheel
Zwitserstraat (Putte), Duivelshoek, Mechelbaan (Sint-Katelijne-Waver)
Het Peultenbos is één van de laatste eikenbossen in de regio van Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver en vormt een landschappelijk geheel met de Nieuwe Krankhoeve en de Cranckhoeve. De oppervlakte van het bos is de voorbije eeuwen nagenoeg ongewijzigd gebleven.
ID: 3147 | Bouwkundig element
Berkelei 79 (Sint-Katelijne-Waver)
De Cretenburghoeve is een langgestrekte hoeve die teruggaat tot het jaar 1771.
ID: 38883 | Bouwkundig element
Alsembergsesteenweg (Beersel)
De schandpaal van Dworp behoort tot een groep van schandpalen die tussen 16de en 18de eeuw werden opgericht. Baron Guillaume François Joseph de Hemptinne richtte omstreeks 1750 de schandpaal op.
ID: 2302 | Bouwkundig element
St.-Katharinastraat 191 (Puurs-Sint-Amands)
Het domein is gelegen op het einde van de straat aan de Zielbeek, park en bijgebouwen van het in 1949 gesloopte, classicistische kasteel.
ID: 135193 | Landschappelijk geheel
Waasmunster (Waasmunster)
Dit gebied in Waasmunster ligt op het cuestafront van de cuesta van het Waasland. Het gesloten landschap is grotendeels bebost. De omgeving van het voormalige vliegveld is een open landschap. Op het cuestafront bevinden zich drie kasteelsites en de Rozenbergabdij.
ID: 302511 | Landschappelijk element
Jachthoorndreef, Torteldreef (Keerbergen)
Het Pommelsven (circa 10,35 hectare groot), ten oosten van het centrum van Keerbergen, is een vochtig heidegebied met aan de noord- en westzijden dennenbestanden. Dit gebied is een relict van het heide- en dennenbossencomplex dat vroeger het grootste gedeelte van de duinenrij tussen Mechelen en Aarschot aan de noordrand van de Vlaamse Vallei bedekte. Van het duinenlandschap dat zich vanaf Bonheiden over Rijmenam en Keerbergen uitstrekte tot aan Tremelo, soms de Brabantse Kempen genoemd, zijn slechts enkele relicten overgebleven: de Kruisheide en het Pommelsven te Keerbergen en de Bolloheide te Tremelo, op de oostelijke uitloper van de duinenrij. De overige delen van deze duinen werden vanaf het interbellum omgezet naar uitgestrekte residentiële verkavelingen.
ID: 75858 | Bouwkundig element
St. Martinusstraat 57 (Retie)
Complex geheel van bakstenen bedrijfsgebouwen met variërende hoogte onder overwegend platte daken, opklimmend tot het tweede kwart van de 20ste eeuw.