Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 9331 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Neerstraat 51 (Ninove)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Voortuin met poortje aan straatkant. Woonhuis van één bouwlaag, zes traveeën onder gebogen zadeldak, met oudere kern.


ID: 9506 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Schuitstraat 17 (Ninove)
Eenvoudig L-vormig hoevetje in verankerde baksteenbouw. Aan de straatkant, toegang onder lessenaarsdak. Boerenhuisje van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, gedateerd 1859. Aan de straatkant, stalletje onder zadeldak, straatgevel met nisje in gesinterde baksteentjes.


ID: 55482 | Bouwkundig element

Soldatenkring

Ieperstraat 24-26, 24A (Oostende)
Voormalige Soldatenkring of Soldatenkerk, later bibliotheek, nu opslagplaats. Neogotisch getint dubbelhuis naar ontwerp van architect Emile Vandewinckel (Oostende) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 56627 | Bouwkundig element

Klooster met schoolgebouw

Kloosterstraat 2 (Oostende)
Voormalig klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo, met rechts aanleunend schoolgebouw en parochiezaal uit de jaren 1950 (nu vrije basisschool).


ID: 56666 | Bouwkundig element

Historische hoeve Hooge Barriere

Steensedijk 403 (Oostende)
Historische hoeve "Hooge Barriere", recente naamgeving naar de vroegere herberg annex tolhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw op de hoek Steensedijk/ Torhoutsesteenweg. Hoeve aangeduid op een rolkaart van 1760, op de Ferrariskaart (1771-1777) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Op de 18de-eeuwse kaarten bestaat de hoeve uit drie volumes, waarvan twee in elkaars verlengde en een derde ervoor (nok evenwijdig met andere gebouwen).


ID: 36797 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Dreef 23 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type, minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, aangepast met toevoeging van bedrijfsgebouwen eind 19de eeuw.


ID: 36633 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Geraardsbergse steenweg (Oosterzele)
De verering van de pestheilige in de gemeente zou teruggaan tot de 16de eeuw en vermoedelijk ook het bestaan van de kapel. In 1628 nieuw gebouwde kapel, in 1814 nogmaals herbouwd; hersteld in 1928 en in 1957, met behoud van haar oorspronkelijk karakter. Verankerde en gewitte bakstenen kapel met zadeldak.


ID: 36771 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Verschaffelt

Kasteelstraat 3-7, 10 (Oosterzele)
Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder onder een heuvel met paviljoentje.


ID: 36774 | Bouwkundig element

Lagere school van de zusters van Sint-Vincentius

Kloosterstraat 27 (Oosterzele)
Lagere school van de zusters van Sint-Vincentius, voorheen met bijhorend klooster. Bakstenen gebouw met neogotische inspiratie en typisch dorpsschool-karakter.


ID: 36714 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Leeg Bracht 23 (Oosterzele)
Hoeve van het gesloten type met bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken, recent gerenoveerd met grosso modo bewaarde volumes doch vrij fantaisistisch gerestaureerde gevels met verwerking van recuperatiemateriaal. Brouwhuis met links van de doorrit naar het erf, een ingemetste zandstenen gevelsteen met jaartal 1788, rechts ervan een spitsboogvormige gevelnis. Een afzonderlijk ééndelig bakhuis ten oosten.