Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 13264 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Heuvel 16 (Kalmthout)
Moderne gotische bakstenen kerk van 1938-39 naar ontwerp van architect Frans Peeters.


ID: 135077 | Landschappelijk geheel

Floordambos en kasteel de Ribaucourt

Berg, Kampenhout (Kampenhout), Machelen (Machelen), Melsbroek, Perk, Steenokkerzeel (Steenokkerzeel), Peutie (Vilvoorde)
Dit gebied is gelegen nabij de dorpskernen van Melsbroek en Perk op het grondgebied van de gemeenten Steenokkerzeel, Kampenhout, Vilvoorde en Machelen. Het westelijk deel van dit landschap wordt ingenomen door het Floordambos met zijn bijzondere vegetatie verbonden aan basische laagveenmoerassen, die ten noorden van de Maas als zeldzaam mag worden beschouwd. De bossen Helebos en Torbroekbeek; de kastelen en domeinen van Ravaart, Huinhoven, Snoy, Ribeaucourt en de hoeven Hof ten As en Hof te Veaux vervolledigen het gebied.


ID: 134080 | Landschappelijk geheel

Torfbroek en Ter Bronnen

Ahornbomenlaan, Eekhoornlaan, Egellaan, Fazantendal, Glimwormlaan, Kasteellaan, Lentelaan, Meerlaan, Neerstraat, Patrijzenlaan, Ter Bronnenlaan, Van Bellinghenlaan, Visserijlaan (Kampenhout)
Het natuurreservaat Torfbroek, Ter Bronnen (Zoet Water) en de verkaveling 'Les Eaux Vives' vormen historisch gezien één geheel van circa 130 hectare. Over het hele gebied komen relicten voor van de poging in de jaren 1930 om het Torfbroek tot een elitaire 'cité-jardin' om te vormen.


ID: 200119 | Landschappelijk element

Kasseiweg Gemeentehuisstraat

Gemeentehuisstraat (Kampenhout)
De dorpskern van Kampenhout werd uitgebouwd langs de oude Dorpsstraat waarvan de scherpe, haakse bocht wordt beheerst door de neogotische Onze-Lieve-Vrouwkerk.


ID: 134116 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wilder

Wildersedreef 65 (Kampenhout)
Laat-classicistisch kasteel, gebouwd rond 1817-1820 in opdracht van baron Charles-François van der Linden d’Hoogvorst ter vervanging van een waterkasteel uit 1620, aangepast en uitgebreid in 1911 naar ontwerp van architect Octave Flanneau (1860-1937); kasteel omgeven door landschappelijk park van nagenoeg 15 hectare van het type 'rivierlandschap', eveneens aangelegd rond 1817-1820, met ommuurde moestuin, ijskelder en oranjerie.


ID: 135072 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Houtem en omgeving

Ramsdonk (Kapelle-op-den-Bos), Londerzeel (Londerzeel)
Het kasteel van Houtem ligt ten westen van Kapelle-op-den-Bos in de relictzone van de Klein-Brabantse Molenbeken. Een oudere kern gaat aan de kasteelsite vooraf: het hof van Houtem, een leen van de heren van Grimbergen (1180). De omgeving van het kasteel onderging weinig wijzigingen gedurende de laatste honderd jaar en vormt met haar dreven een prachtig landschappelijk ensemble. Akkers en weiden bezitten nog veel perceelsrandbegroeiingen.


ID: 39814 | Bouwkundig element

Kasteel van Houtem

Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
U-vormig waterkasteel waarvan de funderingen opklimmen tot de 12de eeuw, en die zeker de begrenzing geven van het 17de-eeuwse gebouw, doch het huidig algemeen uitzicht resulteert van de restauraties uit de 19de en 20ste eeuw. De hoeve werd eveneens in de 19de en 20ste eeuw aangepast. Beide constructies zijn gelegen in een groot, omgracht domein met fraai park en dreef.


ID: 134053 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel van Houtem

Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
Waterkasteel met U-vormige plattegrond, teruggaand op volmiddeleeuwse kasteelmotte uit de 12de eeuw, in de 17de eeuw herbouwd en rond 1880 historiserend gerestaureerd naar een ontwerp van architect-decorateur Charle-Albert; verfraaid circa 1932 met toevoeging poortgebouw; omgeven door grotendeels bebost domein van 14 hectare voorzien van een net van rechte dreven en een 'lepelvijver'.


ID: 13362 | Bouwkundig element

Kasteel Boterberg

Kapelsestraat 196 (Kapellen)
Neotraditioneel kasteel van 1898, omgeven door groot en mooi beboomd park met vijvers en dreven.


ID: 132521 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Kasteel van Aveschoot

Kasteeldreef (Kaprijke)
De Kasteeldreef bestaat uit twee rijen van opgaande zomereiken en is circa 450 meter lang. De bomen zijn aangeplant met ruime plantafstanden en hebben hoge opgesleunde takvrije stammen en mooi ontwikkelde evenwichtige kruinen. Deze monumentale dreef is aangelegd eind 18de eeuw kort na de bouw van het nieuwe kasteel omstreeks 1785.