Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 130720 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Amersveldestraat 65 (Hooglede)
Opgaande beuk naast herenhuis met oorspronkelijk brede groeivorm en opvallend oppervlakkig wortelgestel, gedeeltelijk geveld in 2012, waarna in 2014, uit de stam van de onderste stambasis een boomsculptuur gesneden is.


ID: 50912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Duitse militaire begraafplaats Hooglede

Beverenstraat (Hooglede)
Duitse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aan straatzijde omheind door een lage muur met ijzeren hek, aan de andere zijden door hagen. Het grafveld bestaat uit rijen platliggende granieten grafstenen, afgewisseld met stroken heide en groepjes basalten kruisen. De indrukwekkende 'Ehrenhalle' met rondbogen beheerst de noordelijke zijde. Stenen zitbanken.


ID: 133056 | Landschappelijk element

Bruine beuk als erfbeplanting

Hillemolenstraat 6 (Hooglede)
Op het erf, tussen het woonhuis en de oostelijk gelegen schuur, staat een opgaande bruine beuk. De boom heeft een hoge takvrije stam en een door snoei gereduceerde kruin.


ID: 306680 | Bouwkundig element

Dorpskom Meerle

Chaamseweg, Gemeenteplein, Kerkstraat, Sint-Jorispad, Ulicotenseweg (Hoogstraten)
Rond de Sint-Salvatorkerk bevindt zich nog een vrij homogene kern gevormd enerzijds door een groep openbare gebouwen met bijhorende beplanting ten oosten van de kerk en een eenlagige bebouwing ten westen van de kerk.


ID: 133466 | Landschappelijk element

Meerseldreef

Dreef (Hoogstraten)
De in 1690 aangelegde dreef groeide uit tot de woonkern Meersel-Dreef. Na het verdwijnen van verschillende bomen bij een storm in 1921 en een verbreding van de weg in 1936 werd de dreef in 1992-1993 heraangelegd naar ontwerp van F. Geerts.


ID: 306292 | Landschappelijk element

Opgaande linden als vredesbomen

Kapeldreef (Hoogstraten)
Aan het eind van de Kapeldreef prijkt de kapel van Merksplas Kolonie. Links en rechts van de hoofdingang houden twee reusachtige lindes de wacht. Deze bomen zijn aangeplant als vredesbomen, kort na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 132694 | Landschappelijk element

Lindeboom 'Kerkeboom' bij de Sint-Salvatorkerk

Kerkstraat (Hoogstraten)
De opgaande lindeboom bevindt zich tussen de kerk en het gebouw met huisnummer 4-6, op het omhaagde kerkhof. De oorspronkelijke linde zou uit 1627(?)dateren. De boom is omgewaaid in 1972 en werd vervangen door een nieuwe linde.


ID: 46747 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Klinketstraat (Hoogstraten)
Op een verhevenheid gelegen vrijstaande kerk met omringend kerkhof, omsloten door een kerkhofmuur en haag, vóór de toren vijf oude linden.


ID: 306293 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Meerdorp, Vredeboomstraat (Hoogstraten)
Midden op het pleintje, op de hoek van Meerdorp en de Vredeboomstraat, staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is kort na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom. Naar aanleiding van een vredesstoet in de zomer van 1919 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester als symbool van de vrede een linde geplant. De winterlinde heeft een omtrek van 152 cm en een totale hoogte van 11 m.


ID: 46702 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Luciakapel

Meersel 24 (Hoogstraten)
Omhaagde vrijstaande kapel in gotische stijl, opklimmend tot het eerste kwart van de 15de eeuw en het tweede kwart van de 16de eeuw. Verschillende grote bomen versterken het groene karakter rond de kapel.