Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 1838 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Bergen 8 (Willebroek)
Woonstalhuis schuin ingeplant ten opzichte van de straat en opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 90390 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met schuur

Aalterstraat 72 (Wingene)
Boerenarbeiderswoning met schuur, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1879. Laag, aan de straat gelegen huis van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 90395 | Bouwkundig element

Goed te Axpoele

Aaltervoetweg 7 (Wingene)
Voormalige kasteelhoeve van de heerlijkheid Axpoele bij het kasteel van de heren van Axpoele, gesitueerd ten noorden van de hoeve. De heerlijkheid Axpoele, met foncier hier gevestigd, behoorde tot de roede van Tielt in de kasselrij Kortrijk.


ID: 90402 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelstraat 33 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen met woonhuis dwars op de straat gericht. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier in de omgeving bebouwing aangeduid. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) met woonhuis ten oosten en stal ten westen van het erf.


ID: 90403 | Bouwkundig element

Groot Goed ter Vlaagt

Abeelstraat 37 (Wingene)
Het "Groot Goed ter Vlaagt", historische hoeve, opklimmend tot de 13de eeuw. Voormalige hoofdcommanderij van de tempeliers en tussen 1312 en 1795 bezit van de hospitaalridders van Malta. Foncier van de heerlijkheid "Ter Vlaagt". Vermoedelijk was dit een zogenaamd mottehof oorspronkelijk met dubbele omwalling en indertijd de grootste hoeve van Ruiselede met uitgestrekte landerijen.


ID: 205822 | Bouwkundig element

't Goed te Allaerde

Akkerstraat 2 (Wingene)
Als site minimaal opklimmend tot de 16de eeuw met gebouwenbestand grotendeels uit de 19de eeuw. Bestaande uit vrijstaande boerenwoning, dwarsschuur met geïncorporeerde stal en een stal rond een gekiezeld erf.


ID: 205823 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Akkerstraat 3 (Wingene)
Hoeve uit de 19de-eeuw bestaande uit vrijstaande, lage bestanddelen in een haakse opstelling rondom een deels met gras begroeid en deels gekiezeld erf. Boerenwoning van zes traveeën en één poortravee onder zadeldak met schuur met geïncorporeerde stal. Deels bewaarde kasseistoep. In het landboek van 1692 is hier een hoeve opgetekend. Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn twee gebouwen in parallelle opstelling binnen een boomgaard te zien. Zelfde weergave op het primitief kadasterplan (circa 1834) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Ten zuidoosten van het erf, boerenwoning. Wit geschilderde baksteenbouw van zes traveeën en één poortravee onder zadeldak (rode, mechanische pannen), lage, zwart geschilderde plint. Ten oosten van het erf, schuur met geïncorporeerde stal. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, mechanische pannen).


ID: 205825 | Bouwkundig element

Boerenwoning met geïncorporeerde stal

Aspergemstraat 1 (Wingene)
Woonhuis volgens kadastergegevens gebouwd in 1907. Verharde oprit links, restant van boomgaard rechts van de woning. Baksteenbouw van drie traveeën en staltravee rechts onder doorlopend zadeldak met dakvenster. Links aanpalend nutsgebouw onder lessenaarsdak. Lunetvensters onder druiplijst.


ID: 90413 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Axpoelmolenstraat 1 (Wingene)
Op de hoek met de Aaltervoetweg. Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf gelegen op de hoek met de Aaltervoetweg. Reeds afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. In de zuidoosthoek bevindt zich vroeger de "Axpoelmolen", die al vermeld wordt in 1457 en getekend staat op de kaart van de Bersacques.


ID: 205502 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wildenburg

Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.