Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 205931 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Meiboomstraat 1 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve minimaal opklimmend tot de late 18de eeuw met losse bestanddelen in een haakse opstelling rond een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf. Toegankelijk via oprit met een linde. Boerenwoning met vijf traveeën onder zadeldak en aansluitend, recent volume en stal.


ID: 90494 | Bouwkundig element

Klein Kraaienbroek

Kloosterstraat 158 (Wingene)
Hoeve "Klein Kraaienbroek" zie topografische kaart, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Achterin gelegen, vanaf de Bruggestraat toegankelijk via een lange, bochtige oprit in asfalt maar vroeger (zie 18de- en 19de-eeuwse kaarten) met quasi rechte dreef toegankelijk vanaf de Schietspoelstraat. Voor het eerst afgebeeld op een figuratieve kaart met de bezittingen van de families Triest en Piers uit 1769. Groot begraasd erf. Twee bakstenen pijlers geven toegang tot het erf. Iets hoger gelegen woonhuis van rond 1884 met gekasseid toegangspaadje en stoep. Verankerde, bruine baksteen boven een grijsbeschilderde plint en met zadeldak. Ten zuiden van het erf situeert zich een dwarsschuur met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak met wagenhuis en geïncorporeerde stal.


ID: 205941 | Bouwkundig element

Hoeve

Koolskampstraat 17 (Wingene)
Hoeve met lage bestanddelen langsheen de weg. Woning volgens kadaster opgetrokken in 1881. Half vrijstaande boerenwoning van vier traveeën en afgeschuinde hoektravee onder afsnuiting onder zadeldak met bliksemafleider en beluikte muuropeningen. Dwarsschuur met centrale dwarsdoorrit. Stalling aan woning en achterliggend bakhuis.


ID: 205942 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Couttere

Koolskampstraat 20 (Wingene)
Hoeve met historiek minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als een hoeve bestaande uit vier vrijstaande gebouwen binnen een ruime boomgaard op een omhaagd perceel. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn de boerenwoning en de schuur al weergegeven. Huidig gebouwenbestand dateert hoofdzakelijk uit de 19de eeuw. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen georganiseerd rond een met gras begroeid erf met hoogstamboomgaard, grote linde voor de boerenwoningen. Boerenwoning. herbouwd in 1923 met recuperatie van een aantal elementen van de boerenwoning dat reeds was weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Opgebouwd uit een hoger volume van vier traveeën en twee bouwlagen met aan weerszijden een lage aanbouw. Centraal gebouw in verankerde, oranje baksteen onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Bakhuis, stal/ schuur met geïncoporeerd wagenhuis gedateerd 1855, schuur en ast.


ID: 90544 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortekeer 1 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat aangeduid op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Toegankelijk via een oprit in grint en ijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers. Boerenhuis met aangebouwde stalling ten noorden van het erf gelegen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 90545 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kortekeer 2 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen, staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1906 een volledige herbouw van de woning.  Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint, rechts met opkamertravee.


ID: 205944 | Bouwkundig element

Hoeve Ravenschootsveld

Kortrijksteenweg 28 (Wingene)
Gebouwd in 1947 naar ontwerp van Antwerpse architect J. Bols. Dieperliggende langgevelhoeve toegankelijk via een kort gekiezeld dreefje van knotwilgen. Langgevelhoeve in historiserende traditionele vormgeving. Huidige boerenwoning met geïncorporeerd stal en schuurvolume onder doorlopend zadeldak met wolfseind aan de woninggevel en lager doorgetrokken dakschilden ter hoogte van de stal en schuur.


ID: 90546 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kouterweg 1 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf, 19de-eeuws uitzicht. Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques staat hier al bebouwing aangeduid.


ID: 205611 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Vloet

Kozijnhoekstraat 8 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid en deels met gras begroeid erf met treurwilg en perenboom. Als omwalde site weergegeven op de kaart van Ferrari 1770-1778. Dubbelhuis van zeven traveeën en één opkamertravee en geïntegreerde stal onder een pannen zadeldak. Wagenhuis, schuur, stal en overdekte mestvaalt.


ID: 90547 | Bouwkundig element

Groot Kraaienbroek

Kraaienbroekdreef 1 (Wingene)
Historische hoeve "Groot Kraaienbroek", losse bestanddelen rond een begraasd erf met centraal een grote poel en kasseistrook langs de nutsgebouwen. Ook nog "Maenhouts hof" genoemd naar de toenmalige bewoners. Zetel van de heerlijkheid Kraaienbroek. 700 meter ten westen bevindt zich "Klein Kraaienbroek". Toegankelijk via een oprit in grint, aan de ingang geflankeerd door nieuwe gemetselde, roodbakstenen hekkenpijlers.