Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1679 resultaten


ID: 44070 | Bouwkundig element

Canadees gedenkteken The Brooding Soldier

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Canadees gedenkteken, van de hand van Frederick C. Clemesha uit Regina, onthuld op 8 juli 1923. Het gedenkteken wil herinneren aan de rol die de Canadese militairen speelden tijdens de gevechten volgend op de Duitse gasaanval van 22 april 1915 (Tweede Slag bij Ieper).


ID: 213285 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van Sint-Juliaan van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 213287 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken voor de burgerlijke en militaire doden van Poelkapelle van beide wereldoorlogen, onthuld op 28 juli 1929. Zuil geplaatst op een vierkante, bakstenen bloembak. De sokkel is meerdelig en geprofileerd en heeft een doorlopende kroonlijst bovenaan. Daarop staat een vierkante naar boven toe versmallende zuil piramidaal afgewerkt met doorlopende groef eronder.


ID: 305357 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredeboom Sint-Juliaan

Brugseweg 40 (Langemark-Poelkapelle)
De vredeseik herinnert aan de gevechten bij Kitchener's Wood tijdens de nacht van 22 op 23 april 1915.


ID: 44136 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor Georges Guynemer

Guynemerplein (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken voor Georges Guynemer, naar ontwerp van architect J. Hendrickx (Brussel) en beeldhouwer Marcel Wolfers. Onthuld op 8 juli 1923 nabij gelijknamig dorpsplein, op de kruising van de Langemarkstraat, de Houthulstseweg, de Brugseweg en de Wallemolenstraat.


ID: 44138 | Bouwkundig element

Politiebureau-Brandweer

Guynemerplein 5-6 (Langemark-Poelkapelle)
Imposant huis van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het begin van jaren 1920. Kleine dakkapel onder plat dak rechts.


ID: 308480 | Landschappelijk element

Gedenksite voor Franse oorlogsdoden 'Hugot-bosseltje'

Hugotstraat (Langemark-Poelkapelle)
Aangelegde site op vooroorlogse deels omwalde hoevesite, ter herinnering aan Franse oorlogsdoden uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213286 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Markt (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkzuil ter herinnering van de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het gedenkteken, ontworpen door architecten Renders & Steels en uitgevoerd door beeldhouwer War Van Asten werd onthuld op 4 oktober 1925. Het bestaat uit een veelhoekige, driedelige sokkel met een zuil en een groot beeld van een militair in volle wapenuitrusting. ervoor.


ID: 44154 | Bouwkundig element

Gedenkkruis voor adjudant Charles Dresse

Poperingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Natuurstenen gedenkkruis, ter herinnering aan adjudant Dresse, die op deze plek stierf tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Het gedenkteken in de vorm van een Bretoens calvariekruis, centraal opgesteld binnen een perk met een gecementeerde bakstenen omheiningsmuur, is gerealiseerd door architect E. Deshaves en steenhouwer E. Libois en werd onthuld op 18 september 1922.


ID: 212902 | Bouwkundig element

Gedenkkruis 3de linieregiment

Provincieweg (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken opgericht ter vervanging van gedenktekens op de brug van Steenstrate, die vernield werden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het gedenkteken werd opgericht op initiatief van de verbroedering der oud-strijders van de 3de en 23ste linieregimenten en onthuld op 26 april 1953. Het wil herinneren aan hun rol tijdens de gevechten die volgden op de Duitse gasaanval van 22 april 1915.