Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 44630 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Aveschoot

Kasteeldreef 1-9 (Kaprijke)
Het kasteeldomein Aveschoot omvat naast het omgrachte kasteel van de gelijknamige vrije heerlijkheid ook enkele kenmerkende bijgebouwen, een duiventoren en een landbouwuitbating. De gebouwen worden omgeven door een park in landschappelijke stijl met enkele merkwaardige bomen.


ID: 305787 | Landschappelijk element

Jonge eikendreef bij het kasteeldomein Aveschoot

Nieuwstraat (Kaprijke)
Deze dreef is één van de drie toegangswegen naar het kasteel Aveschoot. Een populierendreef werd in het plantseizoen 2016-2017 vervangen door een dreef met opgaande zomereiken. We konden tijdens de inventarisatie vaststellen dat de aanplanting het sterk te verduren heeft gehad en dit ten gevolge de droogteperiode in het voorjaar 2017. Op het eerste zicht is ongeveer de helft afgestorven.


ID: 135224 | Landschappelijk element

Dries van Kaprijke

Plein, Voorstraat (Kaprijke)
Het centrum van Kaprijke wordt door twee grote ruimten gevormd. Enerzijds is er het trapeziumvormig ‘Plein’ en daarop aansluitend is er de brede straat ‘Voorstraat’. De stedenbouwkundige structuur van de dorpskern van Kaprijke omvat nog het oude stratenpatroon. Beide straten behielden hun bijzondere karakter met ruimte- en beeldbepalende boombeplanting.


ID: 135016 | Landschappelijk geheel

Priorij van Corsendonk en de Tikkebroeken

Kasterlee (Kasterlee), Oud-Turnhout (Oud-Turnhout)
De gebouwen van de voormalige priorij van Corsendonk gaan terug tot de eerste helft van de 16de en de 17de eeuw. De priorij zelf gaat terug tot 1398. Het molenhuis, de gracht rond het domein, de vijver en het drevenpatroon zijn nog goed bewaard. Het centrale gedeelte van het gebied en een deel van de valleien van de Wamp en de Rodenloop kregen hun huidige vorm door de landbouwactiviteiten in de 19de eeuw. De variatie in abiotische condities binnen het gebied is groot en dat uit zich in vegetatie en landschap. De Tikkebroeken, in de vallei van de Rodenloop, wordt gekenmerkt door een typische beekdalvegetatie.


ID: 135053 | Landschappelijk geheel

Heuvelrug tussen Lichtaart en Kasterlee

Kasterlee, Lichtaart (Kasterlee)
Het gebied ligt op de Kempische heuvelrug, die van tertiaire oorsprong is. Het zuidfront van de rug is op veel plaatsen afgegraven, om zand of ijzerzandsteen te winnen. Op de rug komen uitgestrekte stuifzandformaties voor, met ook enkele Laatglaciale paraboolduinen zoals de Hoge Mouw. Het landschap wordt gedomineerd door in de 19de en 20ste eeuw aangelegde dennenbossen. In het westen van dit gebied zijn de dennenbossen aangelegd op plaggenbodems, die daarvoor tot het traditionele akkerland van Lichtaart behoorden. De vele eikenrijen getuigen daar nog van. Bijzonderheden zijn de holle wegen, de karrensporen, het grillige eikenhakhout op de duintoppen van de Kabouterberg en de Zwarteberg, de grove dennen met ‘steltwortels’, de Duivelskuilen, de restanten van grafvelden uit de Metaaltijden, de Britse militaire begraafplaats en de het laatmiddeleeuwse gebruik als konijnenwarande.


ID: 300873 | Landschappelijk element

Historische wegtracés: Lijkweg, Kerkweg, karrensporen

Goorseweg (Kasterlee)
Op de heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart bestaan nog enkele restanten van oude wegtracés. Het gebied bestond vooral uit heide, die in de loop van de 19de-20ste eeuw systematisch tot naaldbos is omgevormd. Samen met de bebossing van de heuvelrug ontstond een heel netwerk van kleine bospaden, dat vooral in de 20ste eeuw zijn huidige vorm aannam. Enkele oudere tracés bleven gedeeltelijk behouden, waaronder een deel van de verbindingsweg tussen het gehucht Goor en Kasterlee. Bijzonder is het parallelle wegtracé van de Kerk- en de Lijkweg.


ID: 47384 | Bouwkundig element

Kasteel Tielenhof

Hofdreef 27 (Kasterlee)
Omgracht middeleeuws kasteel met ophaalbrug en toegangsdreef gelegen net buiten de dorpskom en vermoedelijk opklimmend tot de 14de eeuw.


ID: 300871 | Landschappelijk element

Holle wegen op de heuvelrug Kasterlee-Lichtaart

Holle weg, Oosthukkel, Westhukkel (Kasterlee)
Op de zuidelijke steilrand van de heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart liggen verschillende holle wegen. Omdat het hoogteverschil op korte afstand groot is, snijden deze wegen zich snel diep in de flank van de heuvelrug in. De meeste van deze holle wegen zijn eeuwenoud. Ze kunnen in elk geval met trajecten worden geïdentificeerd die ook al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart zichtbaar zijn.


ID: 47380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolen met omgeving

Watermolenstraat 6 (Kasterlee)
Watermolen van het type onderslagmolen, tot 1976 gelegen op de Aa, sedertdien op een aftakking. De tot op heden oudst gekende vermelding van de molen klimt op tot 1526. De watermolen bevindt zich op een eilandje tussen de twee rivierarmen van de Aa. De woelkom aan de onderloop is nog aanwezig en de omgeving van de watermolen heeft zijn landelijk karakter met akkers en grasland bewaard.


ID: 308062 | Landschappelijk element

Venlosesteenweg met wegbeplanting

Venlosesteenweg (Kinrooi), Venlosesteenweg (Maaseik)
De steenweg N78 loopt van aan de grens met Nederland in Kinrooi naar het zuidwesten tot Vroenhoven. De aanleg van deze rechte steenweg gebeurde onder het bewind van Napoleon in de periode 1812-1813. Langs de Venlosesteenweg zijn nog relicten van de oorspronkelijke wegbeplanting met opgaande zomereiken aanwezig.