Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 135235 | Landschappelijk geheel

Bos te Rijst

Schorisse (Maarkedal)
Het Bos te Rijst werd vermoedelijk aangeplant op het einde van de 18de eeuw en na de kaalslag tijdens WOI opnieuw bebost tussen de beide wereldoorlogen. Het bos ligt op een naar het westen gerichte helling, die plaatselijk heel steil kan zijn. De Molenbeek vormt de westelijke grens van het bos en wordt gevoed door bronnen die ontspringen op een contactzone tussen zandige en kleiige lagen. Het grootste deel van het bos bestaat uit het Atlantische eiken-essenbos of beukenbos. Bij de bronnetjes en langs de beekjes groeit een karakteristieke bronbosvegetatie. Het bos is omgeven met weiland en akkers. Ten zuidwesten van het bos komen de Kapellen van Annoven voor, een combinatie van een grote wegkapel uit de 19de eeuw met een later toegevoegde ommegang van zeven kleine kapellen ter ere van O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën.


ID: 28053 | Bouwkundig element

School en parochie-centrum De Wante

Essestraat 3 (Maarkedal)
Overblijvende kloostervleugel uit het derde kwart van de 19de eeuw met vroegere gelijkvloerse kloosterkapel. Rechthoekig bakstenen gebouw van twee verdiepingen en vijf traveeën met rondboogvensters, onder pannen schilddak. Loodrecht aansluitende sterk verkorte vleugel van één verdieping met klaslokaal. Moderne nieuwbouw met in het straatbeeld geïntegreerde inkom tussen kerkhofmuur en oude kloosterbouw.


ID: 27925 | Bouwkundig element

Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel

Hasselstraat 7, 7A (Maarkedal)
Klooster van Maarke van de zusters van het Heilig Hart van Maria van Nederbrakel met thans zogenaamd "Rusthuis Maarkedal" en links aanpalende kleuterschool. Aanvankelijk school opgericht in 1838 door T.J.A. Van Saceghem uit Gent, zoon van de laatste heer van Maarke. Stichting door hem bij de school en het weeshuis in 1842 van een klooster, bijhuis van de zusters van het Heilig Hart van Maria te Nederbrakel.


ID: 27970 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Holandstraat 9 (Maarkedal)
Grote en opvallende gesloten hoeve met fraaie verheven inplanting aan rechte straathoek. Lange boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag met brede korfbogige toegangspoort. Dwarsschuur onder kunstleien schilddak, vermoedelijk uit de 18de eeuw en grotere bakstenen dwarsschuur onder zadeldak en ten slotte bakstenen stalvleugel van 1947. Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima gebouwd in 1953.


ID: 27930 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Vincentiuskapel

Kapelleberg (Maarkedal)
Georiënteerde bedevaartkapel met verheven inplanting op zuidflank van de Kapelleberg, midden een ruim en omhaagd grasperk met enige jonge linden ten noorden.


ID: 200748 | Bouwkundig element

Acht kapellen

Kapelstraat (Maarkedal)
Dit klein bedevaartsoord bestaat uit een bakstenen kapel, vergezeld van zeven kleinere bakstenen kapelletjes met gepolychromeerde taferelen van een kruisweg. Dit alles werd op privaat initiatief in 1901 gerealiseerd in neogotische stijl.


ID: 27881 | Bouwkundig element

Instituut Sint-Leonardus

Louise-Mariestraat 19 (Maarkedal)
Instelling opgericht als sanatorium voor verpleging van rustbehoevende dames, gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert en voltooid in 1902. Opmerkelijk lang hoofdgebouw van twee bouwlagen en negentien traveeën. Verder nog bijbehorende directeurswoning van 1901, een kunstgrot, een voormalige lagere school opgericht in 1899 en eveneens gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert en ten slotte jongere bijgebouwen, waaronder voormalige hoeve, gebouwd in 1924-1925 naar ontwerp van J. Dhaeyer..


ID: 215573 | Bouwkundig element

Mariapark met grot en kapel

Grotlaan (Maaseik)
Religieus complex bestaande uit twee omhaagde percelen langs beide zijden van de Grotlaan. Het complex werd tijdens het interbellum opgericht en geleidelijk uitgebreid.


ID: 73469 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiuskapel

Kapelweg 67 (Maaseik)
Neogotisch zaalkerkje uit 1900, naar ontwerp van M. Christiaens. Drie traveeën met een driezijdige koorsluiting en uitspringend portaal in de voorgevel.


ID: 72342 | Bouwkundig element

Kasteel De Schans

Kasteelstraat 16-18 (Maaseik)
Het kasteel ligt op een omgracht kavel in een bocht van de Bosbeek, aan de zuidoostzijde ervan. Het huidige kasteel werd waarschijnlijk gebouwd in 1667 als buitenverblijf/residentie/hoeve.