Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 300434 | Landschappelijk element

Kastanjedreef als toegang tot voormalig kasteel Eikelenberg

Hoogboomsteenweg (Brasschaat)
Ten zuiden van het domein Oude Gracht, bevindt zich het domein Eikelenberg. De hoofdingang aan de Hoogboomsesteenweg bestaat uit een poort en een toegangsdreef van gekandelaarde paardenkastanjes.


ID: 12796 | Bouwkundig element

Hoevecomplex in cottagestijl

Hoogboomsteenweg 170, 174 (Brasschaat)
Hoevecomplex in cottagestijl van 1916, ingeplant in domein Oude Gracht aan gekasseide dreef naar Hoogboomsteenweg.


ID: 12819 | Bouwkundig element

Brug en toegangspoort tot kasteel

Mikhof 14 (Brasschaat)
Brug en toegangspoort van 1830, gelegen in domein ten noordwesten van het kasteel en de zeer grote vijver.


ID: 12831 | Bouwkundig element

Kasteel Ankerhof

Miksebaan 305-307 (Brasschaat)
Kasteel in classicistische stijl, van eind 18de eeuw met 19de-eeuwse aanpassingen, gelegen in bosrijk landschap met mooi park en vijver.


ID: 135354 | Landschappelijk geheel

Abdij van Westmalle

Brecht (Brecht), Westmalle (Malle), Schilde (Schilde), Zoersel (Zoersel)
Het landschap rondom de abdij wordt gevormd door een historisch complex van landbouwgronden en bossen, doorkruist met dreven en afwateringsgrachten. In de 18de eeuw bestond het gebied echter nog uit heide met vennen. De stichting van het 'Klooster Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart' in 1794 door Franse cisterciënzers betekende een keerpunt in de geschiedenis van dit landschap. De priorij werd in begin van de 19de eeuw verheven tot abdij. Om inkomsten en daarmee ook het voortbestaan van de gemeenschap te verzekeren, kregen de monniken bosbouw en landbouw als hoofdtaak. In het midden van de 19de eeuw is de heide dan ook bijna volledig ontgonnen en omgezet naar naaldbos enerzijds en akkers of weiland - in de nabije omgeving van de abdij - anderzijds.


ID: 135359 | Landschappelijk geheel

Brechtse Heide

Brecht, Sint-Job-in-'t Goor, Sint-Lenaarts (Brecht), Westmalle (Malle), Schilde (Schilde)
De Brechtse Heide ligt op de tweede hoogste cuesta in de provincie Antwerpen. De kleilagen in de ondergrond zorgen ervoor dat het grondwater hoog staat. Tot in de tweede helft van de 18de eeuw was de Brechtse Heide nog onderdeel van een uitgestrekt heidegebied, de ‘Westmaltesche Heijde’. De op de historische kaarten weergegeven vennen vinden we tot vandaag terug in het gebied. De eerste ontginningen in het gebied situeren zich rond de Grote Vraaghoeve waar reeds in 1168 een hoeve zou hebben gestaan. Het huidige landschap bestaat uit de boscomplexen in het westen, een gecompartimenteerd landschap in het midden en in het oosten een eerder open landschap met weilanden. Het landschap van de Brechtse heide is één van de grootste gaaf bewaarde landschappen van de provincie Antwerpen.


ID: 135009 | Landschappelijk geheel

Domein De Hees

Sint-Lenaarts (Brecht), Rijkevorsel (Rijkevorsel)
Het domein ‘De Hees’ betreft een van oudsher bestaand herengoed, dat toebehoorde aan de heer die de streek bezat en bestuurde. Het landschap bestaat uit een centraal bebost gebied rond het jachtkasteel ‘de Hees’, gelegen binnen een open agrarische omgeving.


ID: 215705 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Nottebohm

Brasschaatbaan 34 (Brecht)
Het kasteeldomein Nottebohm in Brecht bestaat uit een domein van meer dan 58 hectare groot, met centraal een imposant eclectisch landhuis met omliggende bijgebouwen.


ID: 12854 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Waterhoeve

Lessiusstraat 29 (Brecht)
Omgrachte 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen. Woonstalhuis (nok parallel aan de straat) opklimmend tot de 18de eeuw (zie oude plannen), ten oosten deels vernieuwde langsschuur (nok loodrecht op de straat), ten noorden bakhuis gedateerd 1773 en waterput, laatstgenoemde tussen woonhuis en bakhuis, ten zuidoosten recentere bijstel met afdak. In het westen gracht: motte waarop naar verluidt eertijds een houten toren stond. Vandaag is de omwalling nog steeds intact en gemarkeerd door een bomen- en struikenrij. Ook de halfcirkelvormige gracht met de motte is nog aanwezig. Ten noordwesten van de hoeve, buiten de gracht, bevindt zich een hoogstamboomgaard. Het hoevedomein is afgebakend door een hek met een geschoren haag en een bomenrij erachter. Rondom komt weiland onder bomen voor.


ID: 12880 | Bouwkundig element

Ringenhoeve

Ringven 1 (Brecht)
Hoeve gelegen even ten zuiden van het dorp, tussen weilanden en twee mooie eikendreven. Na brand herbouwd circa 1900.