Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 46743 | Bouwkundig element

Pastorie 't Withof

Withof 2 (Hoogstraten)
Landelijk gelegen omwalde site met sterk gerestaureerde voormalige pastorie, omgeven door tuin en park met uitzonderlijke boomsoorten.


ID: 46787 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelanie beneficael huys

Worteldorp 2 (Hoogstraten)
Voormalige kapelanie, opklimmend tot circa 1787; gelegen ten zuidoosten van de parochiekerk, naast de kerkhofmuur. In de voortuin staat nog één van oorspronkelijk twee opgaande lindes.


ID: 43765 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Wel Tevreden met tuin

Dorpsstraat 30 (Horebeke)
Het zogenaamde Hotel Elim, voorheen gekend als Villa Wel Tevreden, is een neoclassicistisch herenhuis dat omstreeks 1883 gebouwd werd door toenmalige notaris-burgemeester J.-E. De Beer. Villatuin met koetshuis en druivenserre.


ID: 43769 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Dorpsstraat 39 (Horebeke)
Het herenhuis van het dubbelhuistype dateert uit het eerste kwart van de 19de eeuw en telt zes traveeën en twee bouwlagen onder met leien gedekt zadeldak. De voortuin is vrij diep en bezit onder andere een magnolia. Achtertuin met opgaande bomen.


ID: 131166 | Landschappelijk element

Opgaande tamme kastanje bij herenwoning

Dorpsstraat 39 (Horebeke)
Een herenhuis in de Dorpsstraa herbergt in de achtertuin nog een deel van de oorspronkelijke beplanting. De opgaande tamme kastanje behoort nog tot dit plantenassortiment. De kastanje had op het moment van de inventarisatie reeds de geest gegeven.


ID: 131167 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk in tuin bij herenwoning

Dorpsstraat 39 (Horebeke)
Een herenhuis in de Dorpsstraat herbergt in de achtertuin nog een deel van de oorspronkelijke beplanting. De opgaande bruine beuk behoort nog tot dit plantenassortiment.


ID: 131596 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes als schermbeplanting

Haaghoek 2 (Horebeke)
De hoeve werd hoog op de akker ingeplant en is hierdoor onderhevig aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen. Het was in de Vlaamse Ardennen gebruikelijk om in deze omstandigheden het gebouw aan de zuidwestzijde te voorzien van schermbomen, meestal linden. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.


ID: 43804 | Bouwkundig element

Nieuwe protestantse kerk en kerkhof

Korsele 39 (Horebeke)
Zogenaamde Nieuwe Kerk, gelegen vlak bij de Oude Kerk. De hervormde kerk is gebouwd in 1872 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1868. Het omringend kerkhof is aan twee zijden omheind met bakstenen muren met ezelsrug. De oudste graftekens op het kerkhof worden voornamelijk gekenmerkt door rechtopstaande stèles.


ID: 131124 | Landschappelijk element

Twee zomerlinden met ingesneden blad op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Twee lindebomen flankeren de protestantse kerk op Korsele. Het zijn twee cultuurvariëteiten van de zomerlinde die veel langzamer groeien en een maximale hoogte van 15 m hebben. De bomen worden in het bijzonder gekenmerkt door een diep en onregelmatig ingesneden blad.


ID: 131126 | Landschappelijk element

Twee treuressen op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Aan de achterkant, voorbij het koor van de protestantse kerk, staat aan beide zijden een treures. Het zijn twee bomen met afhangende - treurende takken, een cultuurvariëteit van de gewone es. Op begraafplaatsen werd het planten van bomen met een treurende kruinvorm regelmatig toegepast.