Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 205713 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Rozendalestraat 78 (Wingene)
Lage boerenarbeiderswoning met naastliggende schuur met geïncorporeerde stal, beide parallel aan de straat gelegen. Voorzien van een onverharde erfoprit tussen beide gebouwen. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1867. Baksteenbouw van vier traveeën onder een pannenzadeldak met lage aanbouw van één travee onder een lessenaarsdak.


ID: 206012 | Bouwkundig element

Hoeve

Ruddervoordestraat 36 (Wingene)
Klein 19de-eeuws hoevetje bestaande uit een lage tweewoonst, nutsgebouw en met gras begroeid erf met centrale spar. Site al bebouwd in de 17de eeuw, zie weergave in het landboek van 1692. Baksteenbouw van twee met drie traveeën onder zadeldak.


ID: 90709 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ruiseledesteenweg 130 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen, locatie van de vroegere "Strokot-" of "Schalkleemolen".  Deze houten staakmolen op teerlingen stond op een enclave in de heerlijkheid Schalklede, de Schalkledeakker, eigendom van de heren van Poeke. Een leenverhef voor de Graaf van Vlaanderen vermeldt in 1365 een leen en molenwal van Schalklede maar wellicht stond hier al veel langer een molen. "Scalclethe" wordt reeds vermeld in het "Liber Traditionum" (1042) van abt Wichard, waarin hij het bezit van de Sint-Pietersabdij beschrijft. en zou in Ruiselede de oudst bekende naam zijn.


ID: 90707 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ruiseledesteenweg 179 (Wingene)
Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier in de omgeving bebouwing aangeduid. Volgens kadastergegevens wordt circa 1887 het woonhuis omgebouwd tot stal en ten zuiden ervan een nieuw boerenhuis gebouwd.


ID: 90706 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ruiseledesteenweg 185 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen, erf deels met grint bedekt en deels begraasd. De hoeve staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Volgens kadastergegevens meerdere aanpassingen en uitbreidingen in de loop van de 20ste eeuw.


ID: 205724 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Ruiseledesteenweg 31 (Wingene)
Vroeg 19de-eeuwse, achterin gelegen boerenarbeiderswoning, toegankelijk via een oprit voorzien van kiezelsteentjes. Aan de straat smeedijzeren hekken bevestigd aan betonnen hekkenpijlers. Woning met geïntegreerde stalling rechts. Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak.


ID: 205725 | Bouwkundig element

Hoeve met boerenwoning van 1868

Ruiseledesteenweg 47 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels bekiezeld erf op een omhaagd perceel. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak, gedateerd 1868 met schuur en voormalig wagenhuis.


ID: 206014 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Schaapbrugstraat 7 (Wingene)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stal en achterliggend nutsgebouw, volgens het kadaster gebouwd in 1909. Baksteenbouw van vier traveeën met een poorttravee en twee staltraveeën onder doorlopend zadeldak met zaag- en bloktandlijst onder gootlijst.


ID: 205731 | Bouwkundig element

Hoeve

Scheidingsstraat 3 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels bekiezeld erf. Al weergegeven in de Atlas der Buurtwegen circa 1843. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag, geïntegreerde stal van twee traveeën en schuur-stal met centrale doorrit.


ID: 205732 | Bouwkundig element

Hoeve

Schewegestraat 3 (Wingene)
Kleine hoeve bestaande uit losse bestanddelen ingeplant op een omhaagd perceel en toegankelijk via een smeedijzeren hekken. Volgens het kadaster gebouwd in 1897 met een haakse stal en een achterliggend nutsgebouwtje. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Voorliggende boomgaard.