Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1246 resultaten


ID: 88108 | Bouwkundig element

Hoeve Wolvegracht

Lodistraat 86 (Oostkamp)
Omwalde, in oorsprong wellicht eind 18de-eeuwse hoevesite te bereiken via een lange populierendreef en bestaande uit een onverhard erf met hoeve van het langgeveltype, met geïncorporeerde paardenstal en schuur. Tegenover de hoeve staat een koeienstal met wagenkot. Achter de hoeve bevindt zich nog een aardappelkelder en palend aan het erf een afzonderlijk omwalde, kleine heuvel met erop een torenconstructie, in de volksmond Galgentoren genoemd.


ID: 88208 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Raepenburg

Munkenstraat 4-6 (Oostkamp)
Kasteelsite ontstaan circa 1800, bestaande uit een toegangsdreef, een neoclassicistisch kasteeltje, gelegen in een ruim aangelegd park met in het noorden het koetsgebouw en een ommuurde moestuin. Toegangspoort met eenvoudig smeedijzeren hek, muurpilasters. Eenvoudige laat 19de-eeuwse bakstenen ijskelder. In de tweede helft van de jaren 1920 wordt het kasteel vrij ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van architect Maurice Hocepied. Neoclassicistisch kasteeltje van vijf traveeën en een souterrain en twee bouwlagen, afgedekt door leien zadeldaken op een vrij compacte, quasi driehoekige plattegrond.


ID: 87986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwburg

Nieuwburgstraat 2, 6 (Oostkamp)
Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Naar verluidt wordt in 1428 op het domein een buitenverblijf gebouwd. De vierkante toren aan de noordoostkant van het huidige kasteel gaat vermoedelijk terug tot deze eerste bouwperiode. Het hoofdvolume aan de werd gebouwd rond 1850. Het kasteel is omgeven door een walgracht en ontsloten via een toegangsbrug. Cirkelvormige moestuinmuur uit circa 1865. Dichte en ruime omgeving van het kasteel met duidelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver met ijskelder en tuinbrug en doorsneden en begrensd door enkele dreven. Toegangsdreef met kettingpalen, toegangspoort met cottagekenmerken aan de Nieuwburgstraat. Tuinpaviljoen van 1883 in het park.


ID: 88368 | Bouwkundig element

Hoeve

Populierenstraat 1 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit een bewaard woonhuis van het langgeveltype uit het midden van de 19de eeuw, uitgebreid met een achterliggend, recent woonhuis. Naar aanleiding van de bouw van de hoeve wordt de dreef doorgetrokken tot aan het woonhuis. De oorspronkelijke boerenwoonst heeft een geïncorporeerd staldeel.


ID: 88235 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Robaardstraat 14 (Oostkamp)
Hoevetje met losse bestanddelen, gebouwd in 1839-1840 door ridder Eugène van Outryve d'Ydewalle, toenmalig eigenaar van het ten zuiden gelegen kasteel Lakenbossen. Verschillende bijbouwen van de tweede helft van de 20ste eeuw. Hoeve toegankelijk via een lange, rechte, verharde dreef, aan de oostzijde met hoge bomen.


ID: 88373 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rooiveld

Rooiveldstraat 107-109 (Oostkamp)
Kasteelsite bestaande uit een voormalig jachthuis met een bijhorende hoeve en bijgebouwen. In het noorden van het park met laat 19de-eeuwse landschappelijke vormgeving bevindt zich het jachtpaviljoen, meer centraal twee vrijstaande landgebouwen. In 1903 wordt een verbouwing aan het jachtpaviljoen geregistreerd: het gebouw wordt uitgebreid; het oostelijke deel krijgt een L-vormige plattegrond. Ook het schuurvolume ten oosten wordt uitgebreid. In 1906 worden beide landgebouwen verbonden door een koetsdoorrit en wordt een torenvolume gebouwd. In het begin van de jaren 1960 wordt het voormalige jachtpaviljoen verbouwd tot een riant woonhuis.


ID: 88371 | Bouwkundig element

Vrij zwaar verbouwde hoeve "'t Rooiveld"

Rooiveldstraat 70-72 (Oostkamp)
Rooiveldstraat nrs. 70-72. Vrij zwaar verbouwde hoeve " <italic>'t Rooiveld</italic>", teruggaand tot de 18de eeuw. Hoeve met losse bestanddelen gelegen op het einde van een doodlopende, zuidelijke zijarm van de Rooiveldstraat, vlakbij de Akkerstraat; de zijarm is in de tweede helft van de 19de eeuw verbonden met de huidige Waterhoenstraat. De lange zijarm is deels aangelegd als toegansgdr


ID: 87746 | Bouwkundig element

Goet Te Beysterveldt

Papegaaistraat 85 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Op de oostelijke eindgevel van het woonhuis smeedijzeren huismerk met datum 1820. Toegankelijk aan de westkant via een lange aarden oprit afgeboord met populieren en rechts een weiland met poel. Een tweede oprit verbindt het oosten van het erf met de Dentergemstraat.


ID: 300824 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Swiggershof

Leuvensestraat 126-128 (Oud-Heverlee)
Pachthoeve in een beekvallei met vijvers, vanaf de 18de eeuw met een huis van ­plaisantie; rond 1890 omgebouwd tot neoclassicistisch landhuis met aanhorigheid (neerhof-koetshuis) en omringd door een voor twee derden bebost landschappelijk park van bijna 10 hectare.


ID: 308014 | Landschappelijk element

Corsendonkse dreef

Corsendonkse Dreef (Oud-Turnhout)
De Corsendonkse dreef is een gefragmenteerde, twee kilometer lange, dreef die loopt van de voormalige priorij van Corsendonk tot aan de steenweg op Mol.