Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1679 resultaten


ID: 44103 | Bouwkundig element

Gedenksteen 1st Monmouthshire battalion

Roeselarestraat (Langemark-Poelkapelle)
Brits oorlogsgedenkteken ter herinnering aan Birrell Anthony en het '1st Monmouthshire battalion' en hun rol tijdens de Tweede Slag bij Ieper (Eerste Wereldoorlog). Het gedenkteken werd opgericht op de plaats waar Birrell Anthony vermoedelijk omgekomen was.


ID: 305395 | Bouwkundig element

Gedenksteen Kitchener's Wood

Wijngaardstraat (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken ter herinnering aan Kitchener's Wood, zoals het Wijngaardbos door Britse eenheden tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangeduid. Het gedenkteken wil vooral eenheden in herinnering brengen die na de Duitse gasaanval van 22 april 1915 het bos opnieuw op de Duitsers trachtten te heroveren. Het gedenkteken werd in het voorjaar 1997 onthuld en was een ontwerp van Jef Dekeyser en uitgevoerd samen met Ignace Bentein.


ID: 47786 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Lebbeke)
Georiënteerde dorpskerk centraal ingeplant op het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. De kerk vertoont een driebeukig schip van vijf traveeën verenigd onder één zadeldak met vierkante klokkentoren boven de oostelijke travee, voorafgaand aan een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting. De oudste bekende vermelding voor de kerk dateert van 1232.


ID: 47740 | Bouwkundig element

Administratief centrum

Flor Hofmanslaan 1 (Lebbeke)
Administratief centrum, gedeeltelijk ingericht in een vleugel van de voormalige Vrije Vak- en Beroepsscholen van Lebbeke, opgericht in 1926, volgens literatuur naar plannen van aannemer architect Edmond Van den Heule, stichter en leraar aan de Vakschool.


ID: 47697 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Grote Plaats (Lebbeke)
In het midden van het dorpsplein, voor de pastorie ingeplant imposant arduinen monument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van architect Jules Van den Hende en beeldhouwer Geo Verbanck, van 1921.


ID: 47704 | Bouwkundig element

Herberg La Fontaine

Grote Plaats 16 (Lebbeke)
Hoekpand links van het gemeentehuis, oorspronkelijk herberg La Fontaine- Estaminet, samen met het gemeentehuis en herberg De Lelie ontworpen als neoclassicistisch ensemble in 1875.


ID: 47852 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats met oorlogsmonument

Kerkhofstraat (Lebbeke)
De begraafplaats werd ingewijd op 4 oktober 1865. In 1895 een eerste maal vergroot aan de noordzijde met een gelijkaardig perceel, in 1897 afgeboord door een taxushaag en voorzien van een dodenhuisje in de noordwesthoek. Het kerkhofkruis met grafmonument werd gerealiseerd circa 1905. In 1935 werd de begraafplaats nog vergroot.


ID: 301371 | Bouwkundig element

Herdenkingsmonument Eerste Wereldoorlog voor de Belgische Compagnie Cyclisten

Grote Steenweg (Lede)
Ter herdenking van de gevallenen van de Belgische Compagnie Cyclisten, die zich moedig heeft verzet tegen de Duitse overmacht, werd een monument opgericht in 1926-1927 naar ontwerp van architect Pierre Devos.


ID: 9171 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Wanzeledorp 5 (Lede)
Voorheen éénbeukige kerk, gebouwd op natuurstenen sokkel, met links geasfalteerde parking. De classicistische kerk van 1775 werd herbouwd en vergroot met een zuidelijke beuk in 1962, onder leiding van architect Roger van Driessche.


ID: 24275 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Kerkplein (Ledegem)
Georiënteerd bedehuis met basilicale opstand, gelegen te midden van plein en omzoomd door struikgewas en pad. Ten oosten van de kerk, graftombe van graniet van de familie Mulle de Terschueren (1925), die de oorspronkelijke grafkelder uit het tweede kwart van de 19de eeuw en rouwkapel vervangt. Ten zuiden van de kerk oorlogsgedenkteken.