Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16624 resultaten


ID: 207511 | Bouwkundig element

Hoeve

Diepestraat 6 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen op site die opklimt tot de 18de eeuw, met cichorei-ast uit 1913/1942. Boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen Ten zuiden schuurgebouw met aangebouwde asten. Ten noorden van het boerenhuis strekt zich de boomgaard uit, omhaagd door een hulsthaag, met op de hoek van het perceel een kapel. Ijzeren hek tussen nieuwe overhoekse bakstenen pijlers en bakhuis.


ID: 208187 | Bouwkundig element

Gedenkteken Kampioenschap van Vlaanderen

Dorpsplein (Ardooie)
Gedenkteken naar ontwerp van architect José Cauwe uit Ardooie. Ingehuldigd in 1990 naar aanleiding van de 75ste editie van de dagkoers voor profrenners voor het eerst verreden in 1908. Grotendeels in beton opgetrokken monument van twee rechtopstaande betonblokken op een glooiende sokkel die aan de bovenzijde bekleed met kasseien. Eerste betonblok met kwartholle uitsparing waarop een gestileerde beeltenis van een wielrenner (staal).


ID: 208193 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Dorpsplein (Ardooie)
Gedenkteken voor militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van War Van Asten (Arendonk 1888-Elsene 1958). Gelegen in de kerktuin met grasperken, struiken, hagen en bomen, aan de zuidzijde van de kerk binnen de lage ommuring.


ID: 201438 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorpsplein 27 (Ardooie)
Neogotische parochiekerk uit 1924 naar ontwerp van architect Louis Verstraete uit Izegem. Heropbouw naar voorbeeld van de in 1918 door de Duitsers gedynamiteerde gotische kerk met romaanse toren. Praalgraven van de heren van Lichtervelde in zijkapel beschermd als monument


ID: 207513 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette

Duivelstraatje (Ardooie)
Opgetrokken in 1920 als dankbaarheid vanwege de gebroeders Vanhaverbeke, voor het genezen van tyfus na de Eerste Wereldoorlog. Pijlerkapel (bij nummer 2) in witgekalkte baksteenbouw, onder zadeldakje in zwarte mechanische pannen met betonnen kruis op de nok.


ID: 207514 | Bouwkundig element

Kapel

Elstapstraat (Ardooie)
Gelegen in de graskant en geflankeerd door boom. In ruïneuze toestand.


ID: 207516 | Bouwkundig element

Samenstel van directeurswoningen

Fabriekstraat 27-29 (Ardooie)
Samenstel van fabriekswoningen in spiegelbeeldschema, gebouwd als directeurswoningen in opdracht van de firma Baertsoen-Buysse in 1901, ten noorden bij de nieuwe fabriek. Samenstel van twee woningen van drie bouwlagen en telkens drie traveeën onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 207518 | Bouwkundig element

Bedevaartsite Gapaard

Gapaardstraat (Ardooie)
Bedevaartsite met Lourdesgrot, ommegang en kapel. De Lourdesgrot aan de Gapaard wordt opgericht circa 1925, in opdracht van Marie-Eulalie van Coquelaere, echtgenote van notaris Gustave Dupont, als dankbaarheid voor behouden van leven en gezondheid tijdens de oorlog.


ID: 207520 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Gapaardstraat (Ardooie)
Ook kapel Vanneste genoemd. Gelegen op de hoek van de huiskavel van nummer 25, in perk met bodembedekkers, toegankelijk via kasseipad. Roodbakstenen veldkapel onder zadeldak in Vlaamse pannen, met geknikte overkraging.


ID: 207521 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Groenboomgaardstraat (Ardooie)
Opgetrokken circa 1950 door André Delarue als gelofte voor genezing. Gelegen bij de oprit van hoeve nummer 21 en geflankeerd door cipressen in een bloemperkje afgeboord met buxus. Taps oplopende bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje in rode mechanische pannen.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.