1206 resultaten
ID: 59030 | Bouwkundig element
Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
Het boerenerf is een mooi voorbeeld van een traditionele open dorpshoeve met eenvoudige boerenwoning uit 1887, losstaande opvallende bedrijfsgebouwen met onder meer 18de-eeuwse schuur en een hoogstamboomgaard. Een bochtig gekasseid pad voert vanaf het inrijhek naar de hoevegebouwen. Een oude drinkpoel voor het vee, reeds opgetekend op het primitief kadasterplan van 1834, is omringd door knotwilgen.
ID: 59098 | Bouwkundig element
Blekkersdijk 4 (Sint-Laureins)
Hoeve met met boomgaard en drinkpoel op het erf voor het woonhuis, aan de straat afgesloten met ijzeren hek en meidoornhaag. Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1876, ruime schuur onder afgewolfd zadeldak.
ID: 59032 | Bouwkundig element
Drijdijk 3 (Sint-Laureins)
Mooi gelegen hoeve in de Jeronimus Oudelandpolder op de grens met Sint-Jan-in-Eremo en de Oostpolderkreek. Grote hoeve, erf toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers en een gekasseide populierendreef, reeds opgetekend op de kaart van de Ferraris van 1771-1178.
ID: 59083 | Bouwkundig element
Molenstraat 13 (Sint-Laureins)
Twee bouwlagen hoog herenhuis uit 1869 in neoclassiciserende stijl, met kelderverdieping en voorgevel van vijf traveeën onder zadeldak, in ruime, gedeeltelijk omgrachte tuin met vijver en van de straat afgesloten door ijzeren hekwerk en uitgewerkte inrij- en voetgangershekken tussen arduinen pijlers met pijnappelbekroning.
ID: 59260 | Bouwkundig element
Sint-Livinuspolder 10 (Sint-Laureins)
Mooi gelegen hoeve in de Sint-Livinuspolder aan de Molenkreek en de Nederlandse grens. De hoeve en de achterliggende waterplas zijn reeds opgetekend op het landboek van 1714. Voor het huis drie leilinden. Boerenwoning van vier en een bouwlaag onder geknikt zadeldak.
ID: 9586 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Halleweg 15 (Sint-Lievens-Houtem)
Huidige pastorie met tuin uit 1859 naar ontwerp van Bernard Latte en Jozef Demanet, op de omwalde gronden van de oude pastorie. De voorgevel van de oude pastorie zou dienst doen als achtergevel van de nieuwe; wat de bouwsporen in de achtergevel en binnenkoer verklaart. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, bekroond met een klokkenruitertje. Tegen de oostkant van de wal situeren zich nog een reeks bakstenen stallen van één bouwlaag onder een zadeldak.
ID: 9565 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vlierzeledorp 21 (Sint-Lievens-Houtem)
Pastorie met ommuurde voortuin en achterliggende tuin, gebouwd anno 1870 ter vervanging van een oudere pastorie. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. Links aansluitend bij het hoofdvolume werd een aanbouwsel van één bouwlaag onder een schilddak opgetrokken evenals een druivenserre. Daarbij aansluitend is er een bijgebouw dat tot aan de straat loopt. Rechts van de pastorie en los ervan situeren zich de resten van de voormalige pastorie.
ID: 38762 | Bouwkundig element
Zevecotestraat 18 (Sint-Martens-Latem)
Villa in nieuwe zakelijkheid gelegen te midden van een grote aangelegde tuin met vijver, met in dezelfde stijl ontworpen toegangshek met betonnen zuilen en afdakje boven het voetgangershek, gebouwd in 1935 naar ontwerp van architect Raymond Rooryck op de plaats van een villa van 1928 met behouden tuinaanleg.
ID: 15277 | Bouwkundig element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Neoclassicistisch herenhuis, gelegen in het domein Groenhof, gebouwd omstreeks 1851-1852 in opdracht van Franciscus Josephus Van Damme, toenmalig burgemeester van Belsele. Het herenhuis bestaat uit het woonhuis en twee onafhankelijke symmetrische dienstgebouwen, haaks op de straat. De voortuin is van de straat afgesloten door twee muurdelen (respectievelijk zes en zeven traveeën) waartussen een sierlijk gietijzeren hek van zeven traveeën. Links en rechts achter het landhuis staan twee eind 19de-eeuwse achtzijdige paviljoentjes,. Ten oosten naast het huis bevindt zich nog een plantenserre van het lessenaarstype met beglaasd dak.
ID: 134313 | Landschappelijk element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.