Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 12860 | Bouwkundig element

Hoeve Starrenborg

Schotensteenweg 14 (Brecht)
Merkwaardige laat-19de-eeuwse U-vormige hoeve die teruggaat op een oudere vestiging.


ID: 308183 | Landschappelijk element

Tilburgbaan

Tilburgbaan (Brecht)
De Tilburgbaan loopt van in Sint-Job-in-'t Goor oostwaarts tot net voorbij de Sint-Theobalduskapel in het gehucht Locht. Het betreft een kaarsrecht tracé dat parallel loopt met het kanaal Dessel-Schoten. Waar de Tilburglaan door bosgebied en tussen landbouwgrond loopt, is het wegdek onverhard en zijn de langsgrachten bewaard. Langs een deel van het tracé staan opgaande eiken als wegbeplanting.


ID: 12868 | Bouwkundig element

Tramstation

Venusstraat 18-20 (Brecht)
Tramstation van 1910. Bakstenen gebouw van één bouwlaag met grillig volume, boeiend dakenspel van overkragende leien zadeldaken.


ID: 135162 | Landschappelijk geheel

Duinbossen tussen Oostende en Wenduine met Concessie De Haan

Bredene (Bredene), Klemskerke, Vlissegem, Wenduine (De Haan), Oostende (Oostende)
Dit gebied omvat de smalle kustduinen tussen Oostende en Wenduine, deels ingenomen door struweel en bos. De begroeiing van de duinen vertoont een gradueel verschil van west naar oost. Bij De Haan liggen waarschijnlijk restanten van duinakkerlanden die later ook als weiland werden gebruikt. In de 19de eeuw werd een deel van het duinengebied in concessie gegeven aan de NV Le Coq-sur-mer om er een badplaats uit te bouwen met een uniforme stijl en met inbegrip van een verplichte groenaanleg. Dit leidde tot kleinschalige villabouw met een speels dakenspel. Het Fort Napoleon werd tussen 1810 en 1812 gebouwd in opdracht van keizer Napoleon Bonaparte én is één van de weinige die bewaard gebleven zijn.


ID: 307520 | Landschappelijk element

Noordede

Bredene (Bredene), Klemskerke, Vlissegem (De Haan), Houtave, Zuienkerke (Zuienkerke)
De Noordede is één van de centrale afwateringskanalen in de watering van Blankenberge. Zijn ontstaan dateert uit de beginperiode van de indijking van de kustvlakte rond de 10de-11de eeuw. Inpoldering, bedijking en afwateringskanalen vormen een samenhangend geheel, want zonder indijking kon de mens het op zee gewonnen land niet intensief gaan bewerken en zonder een goed doordacht stelsel van afwateringskanalen kon hij het land niet tegen afstromend regenwater beschermen. Met een goede waterbeheersing stond of viel de landbouw in dit laag gelegen, natte poldergebied. Naast de Blankenbergse vaart vormde de Noordede de hoofdas in het afwateringssysteem. Een netwerk van kleinere waterwegen sloot erop aan. De hoofdwaterwegen zorgden voor de afvoer van het overtollige water naar zee (via de Blankenbergse vaart) of naar de getijdegeulen in Oostende in het geval van de Noordede.


ID: 213946 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

August Plovieplein (Bredene)
Elektriciteitscabine, gelegen tussen en schuin ingeplant tegenover de huizenrij van het August Plovieplein en de Fritz Vinckelaan. Grijs geschilderd volume van één bouwlaag onder platte bedaking.


ID: 213843 | Bouwkundig element

Watertoren

Dorpsstraat (Bredene)
Tussen Dorpsstraat en Fritz Vinckelaan gelegen zuilvormige watertoren van 1955-1956 met betonskelet voorzien van bakstenen vullingen, met bekronende balustrade en tentdak.


ID: 54428 | Bouwkundig element

Tramstatie Station Breedene

Koninklijke Baan (Bredene)
Tram­wacht­huis­je met late art-nouveau-in­slag, ter hoog­te van Koers­laan; circa 1923 opge­richt door de "Société pour l'Ex­ploitation des Lignes Vicina­les d'Ostende et des Plages Bel­ges" (S.E.L.V.O.P.) op initia­tief van inge­nieur Courtens. Witbeschilderd gebouwtje van beton. Twee gekoppelde luifels; typerende gebogen belijning en sgraffito-versieringen.


ID: 213917 | Bouwkundig element

Sluizencomplex Sas-Slijkens

Prinses Elisabethlaan (Bredene)
Daterend uit 1754-1758, speelde tot 1902-1903 een belangrijke rol in de scheepvaart op Oostende en in het afwateringssysteem van het hinterland; tijdens het interbellum voor de scheepvaart afgesloten, ontmanteld en voorzien van nieuwe ophaalwerken.


ID: 54414 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Zuid - Oostwijk 11 (Bredene)
Oorspronkelijk omgrachte hoeve; zou opklimmen tot de 17de eeuw. Losse, lage be­stand­de­len van bak­steen onder pannen zadeldaken rondom een begrint erf met nog sporadisch bewaarde bak­stenen stoepen: boerenhuis, schuur, rechthoekige bak­ste­nen latrine en vroe­gere kapel en wacht­huis­je naast de erf­toe­gang met bak­ste­nen hek­pij­lers.